19-06-13

Thuis hulp nodig?

DSC07257.JPGIedere maand komt ons OKRA-trefpunt bij elkaar. We treffen elkaar, we ontmoeten elkaar. Vaak maken we van de gelegenheid gebruik om wat bij te leren. 
We zijn een oudere groep. Velen van ons naderen de leeftijd dat we zorgbehoevend worden.  Daarom hadden we deze keer een deskundige van de CM (de christelijke mutualiteiten) uitgenodigd. De deskundigen van de thuiszorg kunnen heel wat vertellen, heel wat kennis aanbrengen. 
Ze doen dat o.a. via bijeenkomsten, zoals wij vandaag er een hadden.

Klaar en duidelijk had de spreekster het over thuisverpleging, over gezinszorg, over poetsdiensten. Ook over gevallen dat het thuis niet meer gaat: dagopvang en kortstondig verblijf in een RVT.  

Tevens boodt ze de gelegenheid om vragen te stellen. De aard van de vragen is soms zo dat een mens ze niet graag in het publiek stelt. Maar dat was geen punt. Die behandelde zij onder vier ogen. 

Ik heb trouwens ook wat brochures mee genomen. 
Als je hier klikt, heb je  als het ware een korte samenvatting van waar het deze middag over ging. 

21:00 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: okra

04-06-13

OKRA Academie kijkt naar 2014

okraOp deze dinsdag kwamen we samen om al eens over onze educatieve activiteiten voor het volgend jaar te brainstormen.

Even over de foto. We nemen afscheid van Peter. Voortaan zal Yasmin, die u rechts ziet, onze stuurgroep begeleiden. We zullen zeker van haar kennis kunnen gebruik maken.

Voor 2014 richten we ons weer op verschillende onderwerpen. Voor het aspect 'geschiedenis' stellen we de eerste wereldoorlog voor, zoals dat zich in het Meetjesland afspeelde. Niet alleen het krijgsgewoel maar ook de maatschappelijke gevolgen: het doorbreken van de dorpsgrenzen, de Vlaamse ontvoogding.
In het aspect 'maatschappij' zullen we zeker iemand uitnodigen die over de verschillende wereldgodsdiensten zal praten.
Het Lam Gods zal centraal komen te staan in een uitstap.
In het aspect 'economie' zoeken we een deskundige om over spaargeld te praten.

Zo hebben we een tiental voorkeuren vooropgesteld. In september praten we er verder over. En ondertussen gaan we na wat concreet haalbaar is, voor de datums die wij voorop stellen.

12:41 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: okra

17-05-13

De natuur is leuk.

Knipsel uit presentatie.PNGKoffietafel OKRA-Debbautshoek
 
Het is leuk in de natuur. Dat weten we. Dat is ook het jaarthema is onze OKRA-werking. We vertoeven graag in de natuur. We wandelen en fietsen graag
Het is eens verrassend en leerrijk als iemand die veel weet over de diversiteit in de natuur, daar komt over vertellen. 
Woensdag 15 mei hadden we met ons OKRA-kernpunt in Zelzate-West onze maandelijkse bijeenkomst. 
Het is meimaand. In mei komt de natuur weer tot volle leven. Misschien wat later dit jaar. Maar toch.
Aan de hand van een  presentatie van Natuurpunt vertelde de heer Daniel Acke ons over het Meetjesland, over de natuur in het Meetjesland.
Met een aangename en duidelijke stem wist hij ons te boeien in de verschillende landschappen die  het Meetjesland rijk is. Hij nam ons mee door de kreken met haar wereld aan vogels en plantjes. De spreker liet ons dwalen langs de  polders en dijken van hokraet noorden van het Meetjesland, om ons daarna mee te nemen naar de veldgebieden en bossen in het westen. En natuurlijk verbleven we ook in het cultuurlandschap dichter bij ons. 
Het zijn landschappen die we kennen, waar de spreker ons op een nieuwe manier naar liet kijken. Hij zoomde in op typische vogels en planten die in de verschillende natuurreservaten voor komen. 
Niet ver weg, en toch zo boeiend. 
Op deze OKRA-middag aten we bij de koffie een lekkere eclair. 
En … omdat het in mei ook moederdag  is, gaf ons bestuur iedereen een bloempje mee naar huis

09:03 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: okra

07-04-13

OKRA Debbautshoek, viert Pasen op 17 april

okraIeder jaar viert OKRA Debbautshoek Pasen. Dit jaar is dat op woensdagmiddag 17 april.

Voor het tafelfestijn hebben we slager-traiteur Marnik gevraagd. Hij zal voor een heerlijk soep en hoofdgerecht zorgen. We zullen genieten van kroketjes, kalkoengebraad en een groentekrans.
Zelf zorgen we dat er drinken bij is.

De Paasviering zal worden verzorgd door de akoliet Marnik, die meehelpt in de parochie Sint-Antonius te Zelzate-West. We zijn blij dat hij op onze vraag is ingegaan en dat wil doen.

De koffietafel volgt naderhand, met een heerlijk gebak erbij.

Inschrijven en betalen op voorhand via uw wijkverantwoordelijke of contactpersoon.
Onze voorzitster moet uiterlijk zaterdagmorgen de aantallen doorgeven.

12:25 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: okra

27-03-13

De tijd van toen

DSC05413.JPGDeze middag waren we met zo een dertigtal ouderen samen in het cultureel ontmoetingscentrum "De Brug" in Zelzate.

We kwamen samen voor de maandelijkse koffietafel van OKRA Debbautshoek. Bij de koffie was er een lekkere vla, en natuurlijk was er ook entertainment voorzien.

Dit keer grepen we terug naar de tijd van toen. Frans had een selectie gemaakt van muziek, zang en sketches. Zijn inbreng werd vanuit het publiek ook goed aangevuld.

Zo een middag is wat kort om de tijd van toen opnieuw te beleven, maar het deed toch deugd weer te zijn in de tijd dat we nog jonger waren dan vandaag.

20:22 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: okra

19-03-13

Ne Me Quitte Pas

ElyseDeze middag in de Bijenkorf, het cultureel centrum van Assenede, deze middag had OKRA Academie de zangeres Elyse uitgenodigd.

Elyse is de alter ego van een Antwerpse die met haar groep het Franse chanson brengt. Vol vuur en vanuit haar diepste binnen brengt zij de Franse liederen weer tot leven.

Mensen zoals ik, zijn met die liederen vertrouwd. Is het niet omdat wij ze zelf vanuit de 45-toeren platen kennen, dan is het omdat ons moeder ze zong.

In het repertoire van de zangeres komen ook liederen van de Belgische zanger, Jacques Brel.

Haar optreden betekent meer dan herinneringen. Zij brengt die teksten uit de vorige eeuw levensecht in een bekorende vertolking.

18:14 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: okra

15-03-13

OKRA sport zich fit

OKRA wandelevenementen.jpg In OKRA staat de laatste 'A' voor actief. Voor veel senioren die wandelen zijn er 3 grote wandelevenementen waar OKRA partner in is, en waar we als senior ook graag deel uitmaken van de grote wandelfamilie. Dat lees ik in het tijdschrift 'Sport je fit'.

  • Internationale tweedaagse van Vlaanderen in Blankenberge op 4 en 5 mei 2013
  • Omloop Kluisbergen op 12 mei 2013
  • Nacht van West-Vlaanderen in Torhout op 21 juni 2013.

07:51 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: okra