19-07-13

Wie was Leo Steel?

DSC07631.JPGZaterdag in onze eerste lus wandelden we na de rust in het oud gemeentehuis naar de stenen molen. We liepen langs het Leo Steelpad. Een medewandelaar vroeg me wie Leo Steel was.

Ik bleef het antwoord schuldig. Ik wist hiet niet.

Thuis dan wat gegoegeld vond ik een computerspelletje. Leo Steel wordt vermeld als een gratis online spel. Ik kon me niet voorstellen dat een arcade spel de naam aan een pad zou geven.
Gerichter zoeken bracht aan het licht dat het Leo Steelpad een fietsroute is. Ik vond de routebeschrijving, maar er stond niet bij waarom die route die naam droeg.

Maandag ontmoette ik iemand uit Sleidinge. Ik vertelde hem over mijn onwetendheid, en laat mijn gesprekspartner nu net een peter van het Leo Steelpad zijn. Hij moet geregeld de route nalopen of al de borden er nog staan.
Mijn gesprekspartner noemt Urbain. Hij vertelde me nog meer. Eerstens dat Leo Steel een kunstschilder was. Tweedens.  Urbain zelf bleek mee gewerkt te hebben aan een overzichtstentoonstelling van het werk van Leo Steel. Urbain heeft ook geholpen aan een publicatie over deze dorpsschilder. Hij weet dus waarover hij praat.

Voila! Je weet het nu ook. Leo Steel was een kunstschilder uit Sleidinge.

22:38 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

Toen de Leie nog krom was.

IMG1559.jpgIn een gebouw van het OCMW op de Neermeerskaai, aan de Leie, vlakbij de Albertbrug wordt nu een stukje Gent ten toon gesteld. Het  gedeelte van Gent van tussen het Sint-Pieterstation en Ekkergem wordt er terug geplaatst in 1922. 

In de eerste helft van de vorige eeuw was dit zuidelijk gedeelte van Gent, de plek van de lusthuizen, en van plekken waar je roeiboten kon huren. Een van die lusthoven was het Patijntje. Dat heeft moeten verhuizen toen de bocht in de Leie weg genomen werd. 

De wijk is uitgebouwd naar aanleiding van en na de wereldtentoonstelling van Gent in 1913. De belle époque en het interbellum tekenen de wijk. Verschillende stijlen vind je er naast elkaar terug. Er zijn bejaardenwoningen van het OCMW, en huizen van de meer gegoede burgerij. 

Bij die gegoede burgerij waren weldoeners te vinden die een schenking of legaat gaven. Voor een bedrag van een paar duizend frank werd hun naam op een stenen plaats op de muur van de woning in gebeiteld. De naamborden in de Prosper Claeysstraat geven dus niet aan wie er nu woont. Het zijn de namen van de schenkers die op de mooie huisjes staan.

Gezien de tijd moet je niet verwonderd zijn dat je in die straten veel modernisme tegen komt. 

Ik ben eerst door de wijk gelopen en heb nadien de tentoonstelling bezocht. De moeite waard om er een uur of twee voor uit te trekken.

Lees de info van de inrichters. Klik door op deze link: ' Tentoonstelling 'Ons Stukje Gent'

07:33 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

18-07-13

Puur wandelplezier

egmontSoms heeft een wandeltocht alles in zich. Dat was zo woensdag bij de dauwtocht van Egmont.
De Zottegemse wandelclub  weet altijd vele wandelaars te bekoren. Het is er gewoon altijd goed wandelen. En nu was het eens buitengewoon goed. 
Een wandeltocht waarbij superlatieven te kort schieten.  

Ik nam gisteren de lijnbus naar Velzeke. Ginder at ik vooraleer de tocht te beginnen eerst een ontbijt van eieren met spek. 
Voor de tocht koos ik de 21 km uit. Korter kon ook, langer eveneens.

Vanuit Velzeke meteen de kasseien, en dan naar Hundelgem. Na de rust in Hundelgem, stapten we naar Zwalm. Heerlijk wandelweer, wat verkoeling van het stromend water. Magnifieke zichten op de verschillende watermolens.  Een heerlijk wandelgebied voor de dagjestoeristen en zeker voor de ervaren wandelaars. De extra lus die we in Zwalm mochten stappen was de top van wandelplezier.

Wandelen in clubverband is zo dubbel zo heerlijk. Al die mensen die zo tevreden zijn met het uitgelezen parcours, met de goede verzorging. En het weer hadden we natuurlijk ook mee. 

Klik hier voor de website van de wandelclub.
Klik hier voor mijn foto's bij Picasa.
 

18:27 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: egmont

Dinsdagavond op wandel

pasar

Voor de 3de keer in korte tijd wandelen in Ertvelde. Dat moet mij ginder wel aanstaan. Het is vlak bij huis. Ik ben er zo op 16 juli voor een dinsdagavond wandeling met PASAR. 
Afspraak is aan de kerk om 19 uur. Daar hebben de inschrijvers post gevat. Een 60-tal wandelaars laten hun kaart afstempelen.  We worden in 2 groepen gesplitst die de wandeling in tegengestelde richting zullen afleggen. Ik ben bij de groep onder leiding van de gids Bernard Messiaen. 
Onze groep stapt eerst in de richting van de stenen molen en de rosmolen. Voor degenen onder ons die het nog niet weten vertelt de gids dat de stenen molen een molen is waarvan de kap draait. De wieken komen tot op het gras. We moeten dus 
uit de zone van de witte paaltjes weg blijven. 
Onze tocht vervolgt richting Kluizen, waar we alsnog een ruime toelichting krijgen over de bunkergordel die 100 jaar geleden de stad Gent  moest beschermen tegen de oprukkende vijand.
Een must in een tocht als deze is het mottekasteel. Je moet daarbij niet denken aan een imposant bouwwerk. Neen! De motte was een hoog gelegen boerderij van de burggraaf. 
Tegen half tien was onze tocht afgelopen en konden we afscheid nemen, en afspreken voor een volgende dinsdagavond wandeling.

06:53 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pasar

17-07-13

Een wandeltocht die 20 uur duurde.

Een foto uit het album van Joost.jpgZaterdag hadden we de Euraudax 20-uurs tocht ingericht in Zelzate. In 4 lussen van 25 km stapten we in Zelzate, in Ertvelde, in Sas van Gent, in Wachtebeke, in Assenede, in Sint-Kruiswinkel.

Ronny heeft zijn impressie op zijn blog geplaatst. Klik hier

Maaike heeft ook een samenvatting van de tocht gepubliceerd. Klik hier.

Joost maakt ook altijd een verslagje van  zijn tochten. Klik hier

Zo een wandeltocht is mogelijk dank zij de inzet, en de hulp van meerdere mensen: het tempo moet aangegeven worden; de wagenbevoorradingen moeten verzorgd worden; in de zaal moeten de wandelaars kunnen rusten en eten. Ook voor de medewerkers geldt een proficiat. 

De KWB stond in voor de zaalrust. Van zodra ik de foto's heb die zij genomen hebben, plaats ik hier ook een link naar hun album over deze tocht. 

05:50 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: euraudax

16-07-13

Bloggen over de tocht naar Santiago

chez yvette.jpgEeuwen geleden trokken mensen op bedevaart naar Santiago de Compostela. 

Nu is dat een tocht geworden die we nog met velen stappen. Het geeft een avontuurlijke dimensie aan ons dagelijks leven.

Velen zijn onderweg, zoals Yvette uit Bornem. De foto hiernaast haalde ik uit de blog waar zij ons over haar tocht bericht.

Meerderen trekken vanuit Vlaanderen naar Galicië. Sommigen zijn al terug thuis, ze hebben hun doel bereikt. Anderen hebben hun tocht voortijdig moeten stop zetten. Anderen zijn nu nog onderweg.

Verschillende reisverhalen volg ik via mijn muurkrant:  http://www.netvibes.com/gwy#Santiago_de_Compostela

07:10 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

15-07-13

De lopers zijn onze helden

vierdaagseVorig jaar stapte ik de Vierdaagse van Nijmegen. Het was heerlijk de weg van het zwaard, de via gladiola, als op een triomftocht te stappen. Een mevrouw uit het publiek vertelde me dat de lopers ware helden zijn.

Dit jaar stap ik niet mee in de Nijmegense Vierdaagse. Ik onthou mij van de jaar in het algemeen van de meerdaagsen. 

Bij deze wens ik al de deelnemers aan de Walk of the World een mooie Vierdaagse.

Ik zal het zeker volgen!

18:25 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vierdaagse