02-05-13

100 km door bos en heide

vos,gildentochtStappen door de natuur, door bossen, langs vennen, door heide. Stappen doorheen bloeiende boomgaarden. Af en toe een flinke klim. Soms moeilijk begaanbare paden. 
Dat zijn kenmerken van de 100 km Gildentocht van de wandelclub VOS uit Schaffen.
Op dinsdagavond 30 april kwamen meer dan 100 XXL-wandelaars samen in de Gildenzaal van Schaffen. 

Vier groepen van elk zo een 30 wandelaars starten op deze zware wandeltocht. De snelste groep stapt zo een 6,5 km per uur. De traagste groep stapt aan zo een 6 km per uur.
Ik ben bij die laatste groep.  
Om 21 uur vertrekken we. Het wordt snel donker en nacht. De zaklamp hebben we meer dan eens nodig. Afin ik gebruik liever een zaklamp. Anderen verkiezen zo een hoofdlampje. 
De paden over de Diestse  omwallingen hebben wat trappen, en het is bijlichten om de uitstekende boomwortels te vermijden. Er is er natuurlijk altijd een die struikelt en valt. Die helpen we dan recht. En iedereen is dan toch wat voorzichtiger. Dan verlaten we de stad om weg te trekken de diepe nacht in. 
Bijna 20 km gestapt, verwondert het ons dat we de vorige groep inhalen. Dat leidt tot wat hergroepering. De tragen van de vorige groep sluiten bij ons aan. En een paar snellen uit onze groep vervoegen de groep 6,1. Met een snel tempo vertrekt die groep. Onze baankapitein, laat ons wat extra wachten om afstand tussen ons en de vorige groep te creëren. 

Rond 2 uur hebben we dan een café-rust. Die café-baas heeft zo midden in de nacht heel wat koffies mogen bestellen. Na die rust onder de kerktoren van Waanrode trekken we verder. 
Het is nog altijd donker als we Scherpenheuvel bereiken. Op zo een ochtendlijk uur zijn er nog geen bedevaarders. Wie er wel zijn, dat zijn onze bevoorraders. Een lekker rijstpap met wat extra bruine suiker.  
Verder noordwest.
Het ontbijt krijgen we in Testelt. Daar hebben we de bagagerust. Iedereen neemt hier in zaal Concordia ruim de tijd om bij te komen, wat te rusten. Verse sokken aan te doen.  En zo van die dingen.  
Wat uitgerust kunnen we aan het tweede deel van de tocht beginnen. Flinke kuitenbijters, en mooie bossen.   Eens in Averbode wordt onze groep in tweeën gesplitst. Zo kunnen we door bossen waar geen bepijlde wandelingen door mogen trekken. Smalle paadjes slingeren zich door de ontwakende bossen, om dan aan grote vennen uit te komen. Kilometers wandelen. Niemand anders tegen komen.  

De vennen voorbij begint het bepijlde gedeelte van de tocht. Bij de kontrole in Tessenderlo ontbrak er toch wel iemand. Onze mede-wandelaar was het laatst gezien toen hij even van de weg afweek om in het bos te duiken. Daarna had niemand hem meer gezien. Voor mij was dit een signaal om toch niet alleen te wandelen, maar steeds te zorgen dat ik voor mij en achter mij wandelaars zie. Zeker niet alleen wandelen, maar steeds in gezelschap blijven. 

Op het einde van de tocht liep ons traject samen met de dagtochten van de kortere afstanden. Zo was het ook wat drukker. We hadden tot 18 uur tijd om binnen te komen. Sommige medewandelaars namen dan ook de tijd, en bleven in de zaalrusten wat langer zitten. Het parcours bleef bosrijk tot vrijwel op het einde.

Ik kwam met een paar stapgenoten aan om 16u35. Dat is dus bijna 20 uur stappen inclusief rusttijden voor die 100 km. 

Foto's heb ik geplaatst op Google+, klik hier.
Voor de blog van de Gildentocht, klik hier. 

18:49 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (2) | Tags: vos, gildentocht

Vorige 1 2 3 4 5