17-05-13

De natuur is leuk.

Knipsel uit presentatie.PNGKoffietafel OKRA-Debbautshoek
 
Het is leuk in de natuur. Dat weten we. Dat is ook het jaarthema is onze OKRA-werking. We vertoeven graag in de natuur. We wandelen en fietsen graag
Het is eens verrassend en leerrijk als iemand die veel weet over de diversiteit in de natuur, daar komt over vertellen. 
Woensdag 15 mei hadden we met ons OKRA-kernpunt in Zelzate-West onze maandelijkse bijeenkomst. 
Het is meimaand. In mei komt de natuur weer tot volle leven. Misschien wat later dit jaar. Maar toch.
Aan de hand van een  presentatie van Natuurpunt vertelde de heer Daniel Acke ons over het Meetjesland, over de natuur in het Meetjesland.
Met een aangename en duidelijke stem wist hij ons te boeien in de verschillende landschappen die  het Meetjesland rijk is. Hij nam ons mee door de kreken met haar wereld aan vogels en plantjes. De spreker liet ons dwalen langs de  polders en dijken van hokraet noorden van het Meetjesland, om ons daarna mee te nemen naar de veldgebieden en bossen in het westen. En natuurlijk verbleven we ook in het cultuurlandschap dichter bij ons. 
Het zijn landschappen die we kennen, waar de spreker ons op een nieuwe manier naar liet kijken. Hij zoomde in op typische vogels en planten die in de verschillende natuurreservaten voor komen. 
Niet ver weg, en toch zo boeiend. 
Op deze OKRA-middag aten we bij de koffie een lekkere eclair. 
En … omdat het in mei ook moederdag  is, gaf ons bestuur iedereen een bloempje mee naar huis

09:03 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: okra

16-05-13

Tocht door Zeeland

15 km wandelen van Veere, over Middelburg naar Vlissingen.

logoVlaamsGenootschap.pngDe tocht naar Santiago de Compostela is een duizend oude jaar pelgrimsroute over het noorden van Spanje naar het westen, naar de plaats waar men denkt dat de overblijfselen van de apostel Sint Jacobus (Santiago) begraven liggen.
Een kluizenaar zag een ster (stela) schijnen op een plek in een open veld (compo). Die plek werd een heiligdom. En nog steeds trekken we er naar toe. We zijn met duizenden, tienduizenden, honderduizenden mensen. 

Wat maakt deze tocht zo bijzonder?

Misschien vind je het antwoord als je samen met het Vlaams Compostela-genootschap wandelt op zondag 26 mei. We wandelen dan in Zeeland.

Met een autobus rijden we heen en terug voor deze wandeltocht. Opstapplaatsen zijn voorzien in Gent en in Zelzate.
Zin om mee te wandelen? Het kan nog. De bus is nog niet volgeboekt.

Klik hier voor de info over deze tocht van het Vlaams Compostelagenootschap.

06:17 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: santiago

15-05-13

Zomerwandeling

Kwartels wandelen in WachtebekeZaterdag 15 juni wandelen de kwartels. De wandelclub nodigt je graag op de zomerse wandeling uit. 

Veld- en boswegels leiden je ondermeer door het Klooster- en Heidebos.

Als je wat kilometertjes wil wandelen, wil je ook wat rusten. Ook daarin is voorzien. Een hapje en een drankje zullen er verkrijgbaar zijn aan democratische prijzen.

Wachtebeke bereik je met autobus 49 vanuit Zelzate en Lokeren, met autobus 76 vanuit Gent.
Kom je met de auto vanuit Zelzate of Gent, let dan op! Aan het zogenaamde 'Kosmos'-kruispunt kan je niet afslaan. Kom langs Sint-Kruiswinkel en rij dan langs de Warande naar Wachtebeke.

Voor meer info, klik op de afbeelding van de flyer. De koppeling brengt je naar de webbladzijde van de inrichtende wandelclub. 

08:23 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kwartels

14-05-13

Langs graven in de Sint-Baafskathedraal

De 1ste bisschop van GentIn de Gentse Sint-Baafskathedraal hangt het wereldberoemde schilderij van de broers Van Eyck. Mensen van over gans de wereld komen het Lam Gods bekijken.

Andere facetten vanuit deze kathedraal blijven voor velen onomgemerkt.
In maandelijkse rondleidingen op een zaterdag, worden minder bekende zaken getoond en belicht. Op zaterdag 25 mei zullen de verschillende grafmonumenten belicht worden.

Wil je erbij zijn, kom dan die zaterdagmiddag naar de St.Baafskathedraal. Om 14u30 begint de rondleiding, die zo een anderhalf uur zal duren.

Klik hier voor de info bij 'Uit'

11:53 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sint baafs

13-05-13

ICE op je mobieltje

ICE staat hier niet voor de vertaling in het Engels van ijs.
ICE staat hier voor de eerste letters van 'In Case of Emergency'.

Het is gemakkelijk als je in je contacten van je GSM een ICE stopt. Daar voeg je dan het telefoonnummer aan toe van degene die in geval van nood moet verwittigd worden.

19:53 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

12-05-13

Het lam is aangesneden

Esther snijdt de taartVandaag was het de dag van Esther. Het was feest voor Esther. Zij deed haar plechtige communie.

Deze morgen was zij samen met vele andere vormelingen in de kerk van Zelzate. Deze middag was het een feestelijke maaltijd in het restaurant 'De 4 seizoenen' op het domein Puyenbroeck in Wachtebeke.

Het was lekker, het was tof en op het einde van de middag werd het zelfs mooi weer, zodanig dat de kinderen konden buiten spelen.

Hartelijk gefeliciteerd Esther met je plechtige communie.
Kleine meisjes worden groot!

18:03 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: feest

11-05-13

De trein stopt in Beernem

IMG1438 - kopie.jpgDe trein stopt in Beernem.

Ik stapte van de trein. Het deed me wat onwennig aan. Nog nooit was ik hier van de trein gestapt. En hoe dikwijls ben ik hier niet gepasseerd op weg naar Brugge of naar de kust?
In Beernem is een wandelsportvereniging gevestigd met stamnummer 9. Met zo een laag nummer is dat zeker een club die al lang bestaat. Misschien behoort die club zelfs tot de stichtende leden van de wandelliga! Hoog tijd dus dat ik hier eens kom wandelen. 

De startplaats is zo een 2 km van het station. En op nauwelijks 100 m van het station is een rustplaats voorzien. Daar ga ik even binnen, en hoor van de andere wandelaars dat alle wandelafstanden hier voorbij komen. Het lijkt mij aangewezen om hier mijn wandeling te beginnen. Ik opteer voor de wandeltocht van 21 km. Een traject van zo een 8 km brengt mij dan door het groene rustige landschap vol met lentebloesem naar De Kleine Beer. 
Vandaag vormt deze zaal de startzaal. Ik moet de administratieve inschrijfformaliteiten nog vervullen, en doe dat dan ook. Tevens maak ik van de gelegenheid gebruik om een mooi T-shirt af te halen. Dat is een geschenk omdat onze wandelfederatie 40 jaar bestaat. 

Veel wandelkennissen in de zaal. De enen hadden al gewandeld, anderen zouden nog beginnen. Het was de Pitztaltocht vandaag. Het Pitztal is een vakantiestreek in Oostenrijk. Het leek me dan ook toepasselijk om een broodje te eten met worst en sauerkraut. Zo versterkt kon ik weer op weg. De tocht bracht ons langs de vaart en ik kreeg van een medewandelaar een hele uitleg over de aanleg van de vaart, over het recht trekken van het kanaal en het ontstaan van het eiland van Sint-Joris. Het jaagpad was bij momenten moeilijk begaanbaar. Mijn respect voor een wandelaarster die met een kunstheup ook die enigszins gevaarlijk stukken overwon. Chapeau!  Daar neem ik mijn pet voor af. 

Of we snel wandelen of traag. Wandelaars zijn we allemaal. 

Met mijn mobieltje heb ik wat foto's genomen. Die heb ik op Skydrive geplaatst.

19:38 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1)