22-04-13

Wandelen in Doornik

Zaterdag was ik naar Doornik om nog eens een extra lange afstand te stappen. Daniel richtte in die oude stad een Euraudax-tocht in.
Bij de inschrijving op de 150 km, was ik nummer 26. Uiteindelijk waren we met iets meer dan 30 om de 150 km te stappen. Andere wandelaars kozen voor kortere afstanden. Samen waren we zo met 75 wandelaars om minstens 25 en hoogstens 150 km te stappen.

Bij Euraudax rekenen we 5 uur voor het stappen inclusief rusttijden per 25 kilometer. Voor de 150 km, de langste afstand is dan ook 30 uur voorzien. Vertrekken de zaterdag om 11 uur 's morgens. Einde op zondagnamiddag om 17 uur.

In een eerste traject van verkenden we de bovenloop van de Schelde. We passeerden de beroemde megaliet van Brunehault. We stapten langs hat land van de 5 rotsen, en ondertussen namen we Le Pays Blanc met zijn kalkovens mee.
In de nacht dwaalden we door Doornik. Koning Childerik en zijn zoon Clovis waren daar bij ons. We waanden ons weer in de vijfde eeuw, toen hier het Frankische Rijk ontstond. Speelden we nu een rollenspel? Of waren we gewoon aan het wandelen? Of bracht de nacht ons in woeste verleden tijden?
Toen we Kain bewandelden werd het dag. Na 100 km gestapt te hebben waren we weer eens in Doornik, in de startzaal.
De ochtendlus bracht ons naar de Mont Saint-Aubert, waar we een grote rust namen aan de cafetaria van de Floréal.
In de namiddaglus, was ik er eigenlijk niet meer bij. Het stappen was voor mij precies slaapwandelen geworden. Het was mijn alter ego, een schim van mijzelf die de laatste kilometers aflegde.
Groot was dan ook de trots om de 150 km succesvol uitgestapt te hebben.

Klik hier voor mijn foto-album.

15:50 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: euraudax

21-04-13

29 maart Lijssenthoek

IMG1337.jpgOp weg naar mijn vakantie adres in Westouter, ging ik te voet vanaf het station van Poperinge.

In Poperinge stapte ik de Quintenswandeling. Dan langs de Vleterbeek in de richting van Frankrijk. Iets verder stapte ik langs Lyssenthoek.

De grote oorlogsbegraafplaats kent nu een bezoekerscentrum. Daar krijgen we een spiegel van een alledaagse oorlog voorgehouden.

De deur van het centrum opent zich automatisch voor de bezoeker. Je kan er kijken naar wat er zich toen afspeelde in Remi Farm. Je volgt het einde van een jong meisje, Nellie Spindler, een verpleegster gedood door een Duits bombardement. Luguber is het einde van William Baker, terechtgesteld aan de executiepaal in Poperinge.
De audio-fragmenten zijn geplukt uit brieven, dagboeken, registers. Er is een volledige databank van al de grafstenen.

Het volgen van deze verhalen deed ik op mijn tablet. Het kan ook met een smartphone. De applikatie kan je ginder laden, maar dat kan je ook thuis op: klik hier voor de app  of hier: www.lijssenthoek.be/

09:16 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

20-04-13

Stop de tijd

Euraudax 007.JPGHoe zou het met deze toren zijn?

'Stop de tijd' is het thema voor de erfgoeddag dit jaar. Voor zover ik weet is dit een aktiviteit die door Vlaanderen ingericht wordt. In het Waalse landsgedeelte hebben ze ook erfgoed natuurlijk.

Ik ga wandelen in de tweede oudste stad van België. Dat is Doornik.
Vorig jaar in april, toen ik er was, stond de toren volledig in stellingen. Hoe zal ik die dit jaar aantreffen?

We gaan in onze tocht ver in de tijd terug. Het oudste is de prehistorie met een steen van 35 eeuwen oud, met dolmen. De Romeinse aanwezigheid aan de Schelde zullen we allicht ook wel opmerken.

In ben benieuwd waar Daniel onze wandelgroep overal heen zal brengen, vandaag en morgen.

07:19 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: euraudax

19-04-13

Napoleon en Sint-Baafs

sint baafsIn een zijkapel van de Gentse Sint-Baafskathedraal hangen stenen platen met allemaal namen op. De mensen komen uit dorpen, gemeenten en steden van Oost- en West-Vlaanderen. 
Waarom wordt hun naam hier vermeld?

Heeft de tijd hier stil gestaan?
De geschiedenis gaat hier 200 jaar terug, naar het jaar 1813.  
Napoleon was toen de heerser.
Hij had de Gentse bisschop de Broglie gevangen genomen, en in zijn plaats iemand anders benoemd.
Geestelijken, studenten en humanisten accepteerden dat niet, waarop Napoleon de seminarie-studenten allemaal verbandde.

Daarover is er nu zondagmiddag, in de Gentse Sint-Baafskathedraal een tentoonstelling in het kader van Erfgoeddag. 

09:37 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sint baafs

18-04-13

Een lam bij de caermers

IMG1397.jpgEen klein poortje in de Vrouwebroersstraat vormt de toegang tot het Caermersklooster.
In dat gebouw is het Oost-Vlaams provinciaal cultuurcentrum gevestigd. Er worden tentoonstellingen in georganiseerd. Nu is er een drievoudige expositie over het Lam Gods, en de restauratie ervan, onder de titel: "Het Lam Gods ont(k)leed!"

Toen ik er deze morgen binnenkwam, was er net een rondleiding. En toen ik weg ging eveneens. En met mijn bezoek kan ik het beamen, dat een gegidste rondleiding zeker de moeite waard is

De tentoonstelling omvat heel wat achtergronden over het schilderij. Er zijn doorlichtingen bij: röntgenfoto's, spectraalanalyse.
De instrumenten, verven en harsen worden getoond. Soms is het geweldig gedetailleerd. Ik wist niet dat het zoveel werk vroeg, en kennis om bijvoorbeeld gewoon maar een brokaten achtergrond te schilderen. Dat is dus niet 'gewoon maar'
Een afzonderlijke ruimte toont mogelijkheden hoe en waar het schilderij in de toekomst ten toon zal gesteld worden. Iedereen mag een zo bewonderingswaardig schilderij in optimale omstandigheden zien. Maar hoe schep je die omstandigheden op zo een wijze dat het schilderij zelf er niet onder lijdt?

Ik kan het niet laten. Ben ik een reiziger of niet? Ik werd het meest geïmponeerd door de verschillende reizen die het Lam Gods, dan wel panelen ervan, hebben gemaakt. Reizen die op filmfragmenten en foto's uitgebeeld worden. 

16:24 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: lam gods

17-04-13

Een andere bank! Kan het?

NewBKnipsel.PNGVanuit onze voorgeschiedenis heb ik altijd veel aandacht gehad voor coöperatieve werkvormen.

Daar horen dan ook bij de bankvormen, waar geld tesamen wordt gebracht om samen iets te verwezenlijken. Hetzij als aandeelhouder, hetzij als coöperant.

Een zeker wantrouwen is op zijn plaats. Onze Gentse socialisten kennen het debacle van de Bank van de Arbeid, een bank die ik steeds met het streven van Edje Anseele verbind. We kennen ook de idealen van een Frederik van Eeden met zijn Aspen. En hoe zou het met de ARCO-coöperanten zijn?

Wantrouwig of niet ? ... In ieder geval toen op Facebook de uitnodigingen kwamen om het toch weer eens te proberen, ben ik ingestapt. In was 6.771. Ondertussen zijn er al 36.838 mensen die denken dat het mogelijk is.

08:19 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

16-04-13

Gulden vlies

IMG1393.jpgDe Orde van het Gulden Vlies is heel lang geleden gesticht door de Bourgondische hertog Philips de Goede.
Het was een orde van zeer voorname adelijke figuren. Ridders, graven, baronnen, prinsen, vorsten en zelfs de keizer maakten er deel vanuit.

In de XVI-de eeuw zijn ze in Gent te samen gekomen. In het dwarsschip hangen hun blazoenen. Edelen uit de Europese landen hadden zich verenigd in de stadskerk die toen net af was.

Wie waren die ridders? Waarom kwamen ze naar Gent? Wat maakte hun bijeenkomst bijzonder?

Zaterdag 20 april is er een wandelvoordracht in de Sint-Baafskathedraal die de Orde van het Gulden Vlies zal belichten. Wil je erbij zijn? Zorg dan dat je om 14 u 30 aan het onthaal in de Gentse Sint-Baafskathedraal zijt.

17:05 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sint baafs