09-03-12

Verkenning voor een euraudax in Gent.

euraudaxVandaag even poolshoogte genomen in Gent, voor een euraudax tocht die we op 12 februari 2013 zullen inrichten. We dat zijn de mensen van Euraudax Zelzate.
Roger zal het tempo aangeven. Je weet dat Euraudaxers aan een flink tempo achter de baankapitein stappen.
De tocht doorheen Gent zal af en toe onderbroken worden voor wat toelichting op bezienswaardigheden. Daar zal ik dan wat vertellen. En geloof me: we zullen stukjes Gent laten zien waar je geen benul van hebt.

De startplaats is het station aan Gent Dampoort. Ginder in het buffet mogen we starten. We zullen starten om 10 uur om dan rond 15u30 terug te zijn.

De caférust aan de watersportbaan waar we onze boterhammetjes dan zouden kunnen nuttigen, heb ik nog niet kunnen regelen. Ik was er deze middag, maar laat ze nu net op vrijdag gesloten zijn. Ik zal er dus nog een keer heen moeten.

20:33 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: euraudax

08-03-12

Een tocht vanuit Scheldewindeke

Weekdagwandeling 011.JPGHeerlijk zo op een donderdag kunnen wandelen.

Ik zat op de lijnbus richting Scheldewindeke. Een collega wandelaar van me was me aan het voorrekenen welke afstand hij zou stappen. Hij zou de 21 + 4 nemen. Ik opteerde voor de 21 maar hield wel zijn opties in gedachten voor het geval dat ...
Ik ken de wandelclub "Het Land van Rhode" als een club die modder, slijkpaadjes, en plassen niet schuwt. Enigszins was ik dan ook verwonderd dat de parcoursmeester de wandeltrajecten had aangepast wegens de wateroverlast.
Nu voor mij niet gelaten. Het mag wel wat uitdagend zijn maar ook niet 'te'.
Afin,  een soepje, een boterham met hoofdvlak en dan op weg, voor de 21 km in mijn  geval. Vanuit Scheldewindeke naar Baaigem. Daar een plaatselijke lus. De 2de keer dat ik op de rustpost kwam, dacht ik: een delirium tremens zou me nu wel smaken! Waar halen ze de namen van bier vandaan?
Het 3de traject met magnifieke uitzichten over de Scheldevallei bracht ons via Munte weer naar de startplaats.
Mens !!! Wat een volk hier !!! Ik zou er nog van wegdraaien, flauw vallen, naar adem snakken! Dat was voor mij dan even binnen buiten. Gewoon binnen om mijn wandelboekje te laten af stempelen. Ik kreeg er trouwens nog een chocoladewafeltje bij,  en dan weer naar buiten om adem te halen.

Voor mijn foto's klik hier.

19:57 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1) | Tags: land van rhode

06-03-12

Mutsenclub

In december kwam ik op de kerstmarkt in de Zelzaatse kring dames tegen die mutsen verkochten. Je kon een muts voor jezelf kopen, of je kan een muts kopen voor een zeeman.
De mutsenclub is een vereniging van een aantal mensen die in het Gentse zeemanshuis mutsen breien. Het zeemanshuis Stella Maris bevindt zich vlak bij de Darsen. Stella Maris dat is het latijn voor ster van de zee. Ik zat vandaag aan tafel met iemand die erbij betrokken is.
De vrijwilligers van het zeemanshuis gaan vaak op bezoek op de schepen die Gent aandoen. Zeelui zijn vaak lang van huis weg. De zeelui zijn niet altijd onze taal machtig. Kennen soms zelfs geen Engels.

Soms zijn er drama's: een schip wordt aan de ketting gelegd. De manschappen worden niet betaald. Gaan zij ooit naar hun thuis terug geraken? Ook voor hen is het zeemanshuis open.

Als ik nog eens langs de Hoge Weg wandel, zal ik zeker eens binnen springen.

20:21 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

05-03-12

Jagers en wandelaars

Ik lees zo soms artikelen dat jagers de wandelaars weg jagen.

Dat is mijn ervaring niet.

Jagers bewegen zich misschien wel over wandelpaden, maar daar jagen ze dan niet.
Dikwijls ben ik al jagers tegen gekomen. We hebben zelfs al samen op de foto gestaan: Even wisselen. Een wandelaar met een geweer en een jager met een wandelfluo-vestje. Dat was ergens in het Lokerense, bij een mooie brug over de  Durme.

Uitzonderingen bevestigen de regel. Ik heb het één keer mee gemaakt dat ik in Moerbeke-Waas aan het wandelen was. Een traktor met een aanhang vol met bierdrinkende drijvers passeerde me. Ze vertelden me om op te hoepelen. Er zou geschoten worden. Mensen met wapens, mensen die 'Lippens' in hun naam voeren.
Ik ben er niet op in gegaan. En hoe gek het ook is. Ik heb toen niet eens schoten gehoord!

Ben je een wandelaar? Ben je een jager? Ben je een mountainbiker? Allemaal houden we van de buitensport.

20:39 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1)

04-03-12

Gwy vanuit de Begonia

buitenbeentjesVandaag wou ik eens alleen wandelen. Opteer ik dan voor een dagstapper? Of kies ik voor een spannende bestemming in mysterieus Vlaanderen? Of voor een groene halte wandeling?
Neen ... Laat het me bij een clubwandeling houden. Dan weet ik zeker dat er voor rustposten en bevoorrading gezorgd is.

Een ruim aanbod in de Marching. Erpe-Mere? Stekene? Torhout?  Het wordt De Pinte. Een wandeltocht bij de Buitenbeentjes. De Pinte roept bij mij leuke passages door o.a. de Zevenster, het Scheldeveld, de bossen van Nazareth. Altijd goed wandelen ginder.

En wat de wandelaars betreft. Ik weet op voorhand dat er heel wat wandelaars uit het Gentse en omgeving zullen zijn.

Mijn verwachtingen kwamen uit. We startten vanuit domein Begonia, daar waar een paar weken geleden de huldigingen van de bijzondere wandelaars van AKTIVIA Oost-Vlaanderen plaats vonden.

We trokken het dorp uit richting Nazareth. Ik vreesde eerst even dat we de tocht van de Postiljon van begin dit jaar zouden herhalen. Maar neen hoor! De parcoursmeester van de Buitenbeentjes leidde ons langs paden die we toen niet betreden hebben. In Nazareth hadden de 25 km-stappers een lokale lus. Een mooie lus, waar ik van genoten heb. Een eenzame lus. Ik zag niemand voor mij en niemand achter mij. Wou ik vandaag eens alleen stappen? Nu in dat stuk van de wandeling is me dat gelukt. Lekker flink doorstappen. De 6,5 km van dit traject deed ik in precies een uur.

Terug in de rust viel ik op wat Scheldestappers en Florastappers, maar we vertrokken elk apart.
Het 3de traject bracht me terug naar De Pinte. Hier hadden we ook een plaatselijke lus. Alleen wandelen was er ondertussen niet meer bij. Samen met Florastappers heb ik er er een snelle sportieve lus van gemaakt.

Maar waarom zo snel?
Naderhand bleven we in de voorlaatste rust extra lang zitten met een lekkere Augustijn erbij.  Ik heb het gezelschap moeten verlaten om mijn geplande lijnbus te halen. Maar dat betekent natuurlijk wel dat het er gezellig was.

Als je op de foto hier links boven klikt, kom je op mijn foto's van deze tocht terecht.

Mijn volgend wandelplan is de Meentocht bij mijn eigen wandelclub. De kwartels zijn misschien kleine vogeltjes maar ze stappen lekker door.

20:18 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: buitenbeentjes

03-03-12

Doetjes op de MPI-tocht

IMG789.jpgOns wandelteam "De Doetjes" ging voor het eerst dit jaar voltallig op stap. Ook enkele mensen van het ondersteuningsteam waren er bij. We kozen voor de MPI-wandeling van de WAK.
Uit de verschillende afstanden kozen we voor de 20 km.

Vertrokken vanaf het Vurstjen, leidden de pijlen ons voor een eerste traject langs de Kale naar Belzele. In het sfeervol café Den Heksenketel hadden we de eerste rust. Het tweede traject bracht ons langs de Lieve. Ook dit traject was puur landelijk, en eindigde in een schooltje. Van deze 2de rustpost bracht het landelijk traject ons weer met enkele bijzondere plaatselijke lusjes naar de startzaal in het Vurstjen.

We sloten de tocht af met een lekker bord frieten met stoverij.

De wandelclub heeft een eigen bladzijde op facebook: http://www.facebook.com/W.A.K.Sleidinge

15:19 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: doetjes, wak

02-03-12

Euraudax Zelzate in 2013

arend.jpgWe zijn in Zelzate bij elkaar geweest om de kalender van onze Euraudax-tochten in 2013 op te stellen.

Op dinsdag 12 februari plannen we een 25-km tocht in het Gentse. Vertrek aan Dampoort station. Tocht geleid door Roger voor het tempo en door mij om hier en daar uitleg te geven over de bezienswaardigheden.

Op 13 juli is het de 18de omloop van de kanaalzone. Een 20 uurs tocht. 4 lussen van 25 km. Frank en ik zullen de tocht leiden. Dat is al zeker en doorgegeven aan de kalenderverantwoordelijke.

Op 11 november plannen we net zoals vorig jaar een 25-km tocht. We vertrekken vanuit de Kastanje. Hier voor wacht ik echter nog op de toezegging.

http://www.euraudax-belgium.be/

 

20:23 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: euraudax