13-03-12

Vlasboer Bavo's Thematocht 'Water en Wind'

Vandaag nam ik de trein naar Harelbeke, voor een wandeling van de Bavostappers uit Bavikhove.

De startplaats was volgens de Marching zo een 500 m van het station. De wandeling droeg een titel die mijn nieuwsgierigheid had opgewekt. Neem daarbij nog dat ik nog nooit in Harelbeke wandelde en dat ik de wandelclub niet ken, dat zijn dan zeker 4 redenen om daar eens heen te gaan.

Tegen halfnegen was ik in het Forestierstadion van waaruit de tocht start. De tocht was uitgewerkt in 3 lussen.

Ik stapte eerst lus 2. Dat was een lus van 8,5 km die ons langs de Gavers bracht en dan een wijde boog maakte, puur natuur om langs de Gavers weer terug te keren.

Na een soepje en een broodje gehakt stapte ik lus 1. Het stuk naar de Koutermolen sloeg ik over. Ik had dat immers al gestapt. De witte wandelpijlen met een rode streep brachten ons richting kanaal Bossuit-Kortrijk. Ze leidden ons door een watercentrale. Dat was dus duidelijk het thema 'water' van de tocht. We kregen ginder uitleg hoe het oppervlakte water gezuiverd wordt tot drinkwater. Terwijl ik er was werd er meer dan 800.OOO liter water per uur naar Kortrijk gepompt. Ik ga de uitleg hier niet navertellen. Je jan het  beknopt lezen op: http://www.vmw.be/nl/content/342/waterproductiecentrum-de...

Terug in de startzaal tussen de vele bekenden ook Marc en Caro. Die hadden de molen al bezocht. Ook het thema 'wind' was de moeite waard, kwam ik te weten.

We liepen een eindje samen op. Ik zou lus 3 stappen, de musketiers lus 2. Bij de molen scheidden onze wegen. Ik besteeg de steile trap en zij wandelden verder. De molenaar vertelde dat er te weinig wind was om echt te malen. Maar hij had de wieken ontkoppeld, zodanig dat zij vrij konden draaien.
Na dit molenbezoek verder door de Gavers. Fazanten en grote konijnen hielden zich niet voor de wandelaar verborgen.

Toen ik mijn boekje liet afstempelen kon ik niet anders dan de inrichters extra te bedanken voor deze mooie wandeling.

19:33 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: bavostappers

Op de markt in Zelzate

IMG838.jpgEcht waar!

Dit autootje heb ik vandaag op de markt in Zelzate gefotografeerd. Toen ik het zag staan greep ik mijn mobieltje.

Waar is de oude glorie gebleven?

Wat voor een auto is het eigenlijk? Ik dacht dat het een Russische Lada was. Ginette zegt echter dat het een Oost-Duitse Trabant is.
Ik had het deze morgen van dichterbij moeten bekijken!

14:10 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

12-03-12

Kick off van de trailwalkers

IMG813.jpgZaterdag kwam een enthousiaste groep mensen bijeen in een zaal in het Brusselse. De kick off van de OXFAM Trail Walk was de reden. Inrichters, vrijwilligers, wandelaars, ondersteuners kwamen samen voor de editie 2012.  En natuurlijk wilden wij,  van team 66,  daar ook bij zijn.

2 van ons team waren met de trein gekomen. Met 4-en reden we er met de auto heen. Afin rijden? Af en toe wat vooruit geraken! Wie verwacht zoiets op een zaterdagnamiddag?

Maar goed! Uiteindelijk waren we er toch.  Het deed gelijk deugd bevriende teams te zien. Ya eigenlijk vormen we met alle teams een groep, maar toch zijn bij sommige van onze collega teams de banden wat nauwer dan bij anderen.

Het programma hield verschillende aspecten in.

Eerst kregen we een toelichting en inzicht in de projecten van OXFAM die we steunen. Burkina Faso diende hier als voorbeeld en leidraad.

Daarna kwamen de parcoursmeesters aan de beurt. Hoe zal ons parcours er dit jaar uitzien? Ten opzichte van 2011 verandert er niet veel. Er verandert wel wat. Een waterpunt verhuist. Dat is met het oog op de bereikbaarheid van de hulpdiensten. Maar wij dachten: Zo zijn we meteen van die plek met al die muggen weg. Mooi mee genomen dus.
In het traject dat door Duitsland loopt is er ook wat aangepast. De route staat trouwens al on line. Onder voorbehoud nog, want nog niet alle toelatingen en toezeggingen zijn binnen.

 In het filmpje van hobbit Frodo die een tralwalker wordt herkenden velen van ons zich. Bekijk het door hier te klikken.

En daarna volgde nog een quiz.

Wil je ook mee doen aan deze uitdaging? Wil je een fellowship samen stellen ? Klik hier.

17:47 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: oxfam

11-03-12

Zonnige duinen

IMG814.jpgMoet er nog zand zijn?

Vanmorgen in Sint-Pieterstation kwam ik verschillende wandelaars tegen. Dan wisselen we altijd uit waar we heen gaan. Het aanbod van clubwandelingen is rijk en verscheiden.

Mijn wandeldoel was de Picontocht van de Duintrappers. Ik nam de trein naar De Panne. Er waren nog wandelaars die naar de kust wilden, o.a. Patrick en Linda. Ik was met Michel afgesproken. Die zou in Lichtervelde instappen en gemakshalve spreken we dan altijd  af in het 1ste rijtuig.

In Koksijde stapten we van de trein over op de lijnbus 69 die ons tot vlakbij de Kerkpanne bracht waar de wandeltocht start.

Ginder startkaart invullen en toch maar eerst een koffie drinken, en dan op weg. We kozen voor de 30 km, die ons ondermeer door de duinen langs het grenspad tot in Frankrijk bracht om ons langs het strand te laten weerkeren.  Op de blog van de Nederbelgen kan u dat uitgebreid lezen, want zij kozen voor hetzelfde parcours en wij kwamen hen gedurig op de rustposten tegen.

Terug in de startzaal kwamen we daar Micky en zijn musketiers tegen. Wees dus gerust: Ook van deze tocht dus een heldere fotoreeks.

We sloten deze geslaagde tocht af met een picon. En ... Ik weet zeker dat we wat meer kleur gekregen hebben. We hebben gedurig in de zon gewandeld.

20:11 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: duintrappers

Oxfam Trailwalker : onderweg voor meer solidariteit!

oxfam,fairfoxesWilt u een sportieve uitdaging aangaan die tegelijk een goed doel dient?

Dat kan tijdens de Oxfam Trailwalker! U stapt 100 km in minder dan 30 uur in teams van 4 personen ( niet 25km elk, maar samen honderd) én maakt van de gelegenheid gebruik om uw vriendenkring te mobiliseren rond de acties van Oxfam-Solidariteit tegen onrecht en armoede. 1.500€ minstens bijeenhalen voor oxfam Solidariteit.

De tocht vindt plaats elk jaar, tijdens het laatste weekend van augustus (dit jaar op 25&26 augustus) in de Hoge Venen (vertrek & aankomst in Eupen).

 

Op zondag 22 april richt het team Fairfoxes (teamnr. 140) een trainingssessie in. De wandeling gaat over 25 km, met start en vertrek in jeugdhuis ‘De Nok’ vanaf 9.30 u. Er wordt in groep gewandeld onder begeleiding van de Fairfoxes (Patrick Vermeulen, Luc Guns, Rudi De Buyser en Danny Leysen) en enkele medewerkers van Oxfam Solidariteit (oa. Erik Todts voorzitter van het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties vzw).

 Inschrijving is gratis, voor een lunchpakket moet je wel zelf zorgen.

Tot dan, met sportieve groeten van de Fairfoxes.

Meer info www.oxfamtrailwalker.be en via fairfoxes@telenet.be.

19:40 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: oxfam, fairfoxes

10-03-12

Waar is die boom?

kwartelsHet is goed wandelen bij de Kwartels. Vandaag opteerde ik voor hun Meentocht.
"Het woord ‘Meen’ staat voor maen, meers of moeras en dat was er hier in vroegere tijden heel veel te vinden, zeker in de Moervaartvallei." schrijft Marc in zijn blog.
Op dat te beamen wil ik je wel vertellen dat we geregeld langs dreven en paden  liepen die net wat hoger gelegen zijn dan het omringende land.

Daniel en ik zouden samen wandelen, en we vertrokken vanuit de dorpskern van Zaffelare. Dat dorp heb ik nog niet bewandeld, het waren nieuwe wegjes voor mij.
Een eerste traject bracht ons naar de Stenen Brug. Een landelijk traject. In het 2de traject werd de tocht nog mooier, richting Eksaarde. Nu rust in Mieke Smet. Heerlijke soep ginder.!

De mensen die het parcours controleren, of er geen pijlen weg zijn en zo, kwamen er ook binnen. Ik vertelde hen dat ze niet ongerust moesten zijn. Er waren geen pijlen weg in het gedeelte dat we al gestapt hebben. Ronald moest lachen. Hij zei "Moet je nu wat weten? De bomen waar we de pijlen op gehangen hebben zijn weg! "
Het leven van een uitpijler gaat niet over rozen. Maar gelukkig hadden de houthakkers de pijlen zelf laten liggen. En kon een en ander verholpen worden vooraleer de wandelmeute passeerde.

Nu volgde voor ons het derde traject, dat liep langs het junglepad en de hoge dreef helemaal tot het domein Puyenbroeck waar wij, die de 20 stapten de 3de rust hadden, en de gelegenheid te baat namen om wat te eten.

De wandelpijlen lieten ons dan langs de kanten van het provinciaal domein wandelen, stukjes die ik nog nooit bewandeld heb - en ik wandel daar veel! - schoven onder onze voeten weg.

Terug in de startzaal konden we niets anders de mening van de andere wandelaars beamen. Dit is een mooie tocht en mag een vaste plaats krijgen in de wandelkalender van de Kwartels.

Wandelfotograaf Freddy11 was er ook. Dus ook op zijn Picasa mooie foto's over deze tocht.

15:32 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kwartels

Gouden arend

euraudaxIk zie dat ik in de palmares van de gouden arenden opgenomen ben.

http://www.euraudax-belgium.be/palmares.pdf

Zo ben ik de 4de kwartel.

De andere kwartels zijn:

  • Rudy Sierens: 2008
  • Clément Coclez: 2007
  • Roger Celie: 1992 (de 1ste, hij heeft er meerdere)

Onze volgende Euraudax in Zelzate is op 14 juli. Het is een zogenoemde 20 uurs tocht.

Vandaag stap ik in de Meentocht van De Kwartels die vanuit Zaffelare vertrekt.
Euraudax is een vorm van groepswandelen. De Meentocht is een wandeltocht met vrije start tussen 8u en 15 u. Je bent welkom!

05:04 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: euraudax