17-03-12

I am a trailwalker.

Knipsel.PNGWandelteam 66 "De Doetjes" viert haar lustrum dit jaar. Voor de 5de keer doen we de trailwalk in de Hoge Venen mee.

De afbeelding hierbij is trouwens een knipsel van een film die in de Hoge Venen opgenomen is.

Onze zwakke schakel leidt ons door de voorbereidingen.

Op 28 mei hebben we weer onze Pinkstermaandag wandeling. Je komt toch ook?

22:03 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: doetjes, oxfam

De wraak van het lam gods

IMG820.jpg'De wraak van het Lam Gods' is een boek dat de journalist Rudy Pieters geschreven heeft. Hij heeft in verband met de diefstal van het paneel van de rechtvaardige rechters al de gerechterlijke dossiers uitgepluisd. Dat is al een paar jaar geleden.  

Vandaag leidde de auteur een gezelschap van zo een 20 mensen rondom en in de Sint-Baafskathedraal.

Hij begon zijn relaas aan het beeld van de gebroeders Van Eijck. Dan stapten we naar de kathedraal, naar de deur die de bewuste ochtend open gevonden werd. Rudy vertelde wat er die ochtend gebeurde, en hoe de diefstal zelf pas later ontdekt werd.

We gingen de kathedraal binnen, en daar vertelde onze gids hoe het paneel uit het retabel verwijderd werd.
Aan de schilderijen van de bisschoppen in de kooromgang vertelde hij over de betrokken IMG821.jpgbisschoppen.

Langs de zij-ingang gingen we het kerkgebouw buiten, en daar kwam het relaas van een dief die die avond daar ook was. De meubelmaker-dief had iemand gezien die een grote plank droeg. Rudy las zijn getuigenverklaring voor.

Dan verder naar het bisschopshuis. Hier kwamen de 13 brieven van D.U.A. op de proppen. Even later toen we bij het gebouw van de nationale bank waren, kwam Goedertier naar voren. Zijn overlijden, wat hij op zijn sterfbed verteld zou hebben.

De tocht eindigde aan het steen van Geraard De Duivel.

Ik ken de geschiedenis. Ik heb er al veel boeken over gelezen. Vorig jaar heb ik nog een spreekbeurt van commissaris Mortier bijgewoond. Maar het virus heeft me te pakken. Die kunstroof blijft me boeien.

Ik zal nog eens naar het STAM gaan. Rudy die vandaag onze gastheer was, heeft daar mee gewerkt aan de zaal waar de affaire van de diefstal tentoongesteld wordt.

Klik op de hierna volgende link voor de website van de inrichter van deze spannende wandeling.  http://www.mercatcentral.com/vaneyckvermist.htm

We hebben vandaag het mysterie van de kunstroof niet kunnen ontrafelen We hebben er ons wel in kunnen inleven. En zoals de onthaler vertelde toen ik de kathedraal binnenstapte. Het mysterie van de verdwenen rechtvaardige rechters draagt bij tot de populariteit van dit middeleeuws meesterwerk.

18:08 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

16-03-12

Een minuut stilte

Ik deed boodschappen op de Zelzaatse markt. En ging dan wat drinken in een café. Om 11 uur ging de muziek uit. Iedereen zweeg. Het werd doodstil. Iedereen nam stil in zichzelf deel aan het vele leed voor de slachtoffers, hun vriendjes, hun familie.

Daar zijn geen woorden voor.

Deze morgen om 11 uur was iedereen in dit land een minuut stil als teken van rouw om het busongeval in het Zwitserse Sierre.

13:53 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

15-03-12

Dagboek van een pelgrim

Pelgrim.jpg"Nochtans wilden we niet alleen maar stappen naar een einddoel, maar ook ons hoofd leegmaken, genieten van de rust en de indrukwekkende stilte;"

Mijn bilbliotheek is weer een boek over de tocht naar Santiago de Compostela rijker geworden.
Keignaerttripster Caro uit Oostende vertelde me dat ze een boek aan het lezen was van een ex-collega. Een man die in 2010 vanuit Sint Jacobskapelle (bij Diksmuide)te voet naar Santiago de Compostela is gestapt. Ze zei dat het een boeiend boek was. Nu zoiets moet iemand mij geen 2 keer vertellen. Ik vroeg haar meteen om voor mij dat boek te bestellen.
De week nadien, toen we in Belsele wandelden had Micky het boek bij. Maar toen gingen we wandelen, dus het boek verdween in mijn bagage.

Ondertussen heb ik wel al in het boek gebladerd. Tot bladzijde 83, ken ik de tocht alleen uit de ervaringen van anderen. Op bladzijde 84 is stapdag 47 van Willy, dan stapt hij van St Jean Pied de Port naar Roncevalles. Vandaar af is de route herkenbaar voor mij. Ik heb die in 2008 gestapt.

We hebben blijkbaar niet alleen voor een stuk dezelfde route gestapt, maar ook dezelfde boeken gelezen. "op sommige plaatsen in de wereld wordt je aankomst of vertrek op geheimzinnige wijze vermeerderd door de emoties van al diegenen die daar eerder zijn vertrokken of aangekomen" Ik geef je te raden wie de schrijver is die een omweg naar Santiago maakte.

14:30 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

14-03-12

Stil zijn

Iemand waarmee ik geregeld praat, omdat we dikwijls op dezelfde trein zitten, heeft ooit een kind verloren. In welke omstandigheden of hoe wist ik niet. Deze middag vertelde hij me dat zijn zoon op skivakantie was en nooit teruggekeerd is. De man is een ouder iemand, over de 80. Het gebeurde in 1976. Maar deze morgen toen ze het nieuws hoorden zijn hij en zijn vrouw weer beginnen huilen. Zij kennen het verdriet van de ouders. Ze hebben het zelf mee gemaakt. Zijn ervaring wordt nu jammer genoeg weer de ervaring van andere vaders en moeders.

Laat ons stil worden en onze deelneming betuigen.

23:50 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

Nog op zoek naar een slaapplaats ?

Ben je nog op zoek naar een slaapplaats voor de Vierdaagse van Nijmegen?

Hier vind je er allicht een: http://vierdaagseslaapplaats.nl/default.asp

22:57 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vierdaagse

Caminando en la noche

Palma.jpgVan een Spaanse kennis die in Valencia woont, kreeg ik een uitnodiging om in Palma te gaan stappen. Palma is een eiland in de Middellandse Zee. Ieder jaar richten ze daar in augustus een nachtelijke 50 km tocht in. Dit jaar op 4 augustus voor de 37ste keer.

Ik heb in mijn agenda gekeken. Het valt evenwel samen met de tocht Vichte-Dhron waarvoor ik al ben ingeschreven. Maar ik vind het natuurlijk wel tof dat Enrique me uitnodigt. Nu moet ik weer mijn Spaans boven halen om hem te antwoorden en over mijn camino-plannen te vertellen.

08:59 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)