24-03-12

Nog eens goed doorstappen

DSC02084.JPGVandaag ga ik er nog eens flinke mep op geven. Ik vertrek om 10 uur voor een wandeltocht van 125 km.

Die 125 km zullen we stappen in 25 uur. Wat we nu wel hebben is dat het zomeruur zal worden. Onze 25 uren omvatten een terugzetten van de tijd met 1 uur.

De tocht die volgens de Euraudax formule gestapt wordt, start vanuit Kooigem. Kooigem is een dorpje bij Kortrijk.

Vorig jaar heb ik daar ook de Euraudax gestapt en dan dacht ik: "Hier kom ik nog eens een lange afstandswandeling stappen!"

Je ziet aan de foto dat de parcoursmeester ons uitdagende trajecten voorschotelde! Ik hoop dat dit ook dit jaar weer het geval zal zijn;

06:20 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: euraudax

22-03-12

De kwarteltocht voorbereid

IMG833.jpgZondag, niet nu zondag maar de week erop is het weer de wisselbekertocht van de Kwartels.

Vanavond hadden we de helpersvergadering. Wie gaat waar mee helpen? We hebben een startplaats en twee rustposten. Wie gaat die bemannen? Onze voorzitter gaf daarvoor een duidelijk overzicht. Ik zelf mag dit jaar tappen. Je zal me dus op een van de 2 tapplaatsen in de startzaal vinden.

Een belangrijk punt is de bevoorrading. De wandelaars rekenen niet alleen op een mooi parcours, maar ook op een natje en een droogje. Dat werd dan ook uitgebreid besproken. Het is evident dat als de wandelaars tevreden zijn ook wij als medewerkers tevreden zijn.

De vergadering in haar verschillende geledingen was soms rumoerig, De wisselwerking tussen het bestuur en de medewerkers is zeker vruchtbaar.

Kom mee genieten van deze Kwarteltocht op zondag 1 april.  Voor info klik hierna: http://www.dekwartels.be/index.php/2011-10-17-17-07-41/20...

Dat kleine poppetje naast me op het biljart is onze mascotte.

21:28 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kwartels

21-03-12

OKRA kijkt 79 jaar terug

okraIedere maand komt het trefpunt OKRA van Zelzate West bijeen in het cultureel ontmoetingscentrum "De Brug"

Op de maart-editie van deze algemene vergadering stond een terugblik in het verleden van onze parochie. Daarvoor had meester Hoste een diashow samengesteld..

In 2008 hadden we een werkgroep onder leiding van pastoor Vernimmen, die de belevenissen en het wel en wee van 75 jaar parochie bekeek. In de gespreksgroepen kwamen veel foto's naar voren. Guido en Guy zouden daar dan een boek van samenstellen. Maar het is er nooit van gekomen.

En nu ineens, vandaag, kwam dat tot leven. Guido heeft op basis van die foto's ook zijn eigen materiaal bekeken en die bronnen heeft hij samengevoegd tot een mooie montage. De fotoreeks vertelt hoe in het begin van de 20ste eeuw aan een hulpkerk voor Zelzate werd gedacht, een hulpkerk aan de overkant. Hoe in de jaren 30 de kerk werd gebouwd en een zelfstandige parochie ontstond. Hoe de parochie groeide maar ook van onheil niet bespaard bleef. Een brand verwoeste de kring. Perikelen met het dak van de kerk verhinderden dat er vieringen plaats vonden. Ook de goede momenten natuurlijk. Feesten, ontstaan van verenigingen, het samen op weg gaan.

Verschillenden OKRA leden herkenden zichzelf of hun familieleden. Wat is het lang geleden! Nu is iedereen wat ouder.

Na deze reeks over 75 jaar parochie volgde een pauze. Daarna kwamen nog 2 reeksen. 2 reeksen die een eerbetoon brachten  aan onze vorige pastoor. Willy Vernimmen is in 2011 overleden, veel te vroeg. Hij was de bezieler van het 75-jarig jubileum van de parochie Sint-Antonius.
Guido Hoste bracht in een reeks dat jubileum naar voren. Een reeks die ondermeer de reis van de Zelzaatse parochies naar Padua omvatte. In Padua is de heilige Antonius gestorven.
In 2009 nam Willy Vernimmen afscheid van Zelzate, en de gebeurtenissen daarrond waren het thema voor de 3de diareeks.

Onze OKRA-leden waren enthousiast over de mooie presentaties en de toelichting die meester Hoste bracht. Maar het verleden komt niet meer terug.

We blijven verder werken. Op 18 april komt OKRA Debbautshoek weer samen. Weer wordt het iets om naar uit te kijken. We zullen die woensdag al om 11 uur beginnen. Dan is het een eucharistieviering in het kerkje van Zelzate-West. De intentie van die viering is om de mensen te herdenken die ons verlaten hebben. Tevens willen we ons over de betekenis van Pasen bezinnen. En nadien is het dan feestmaal in "De Brug". Ons bestuur heeft voor paling gekozen.

23:30 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: okra

20-03-12

Opfriscursus

okraDeze ochtend was het de laatste sessie van een opfriscursus voor veilig verkeer.

Het was de moeite waard om deze reeks bij OKRA Assenede te volgen. Ook al rij ik zelf niet meer met de auto, ik ben vaak op de weg. Een stratenloper als ik kan nu beter het gedrag van de automobilisten inschatten.

Mijn getuigschrift is ondertekend door Miet Smet, algemeen voorzitster van OKRA --- althans tot deze week dacht ik. Ondertussen is een andere dame algemeen voorzitster geworden.

Ook onze lesgever Elie Vandenbon heeft het getuigschrift mede ondertekend.

In 4 sessies heeft hij ons bij manier van spreken, weer naar de rijschool gestuurd. Daarnaast had hij veel aandacht voor aktiviteiten die in groep plaats vinden: wandeltochten, fietstochten. Ook daar rond bestaat een regelgeving die hij ons verduidelijkte. Ik heb er heel wat van opgestoken.

De essentie is: we zijn samen op weg, en hebben dan ook respect voor elkaar.
En ... Ik weet nu van mezelf dat ik een paar slechte gewoonten zal moeten afleren!

17:21 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: okra

Omnipas 25+

scannen0001.jpgOm met de lijnbus te rijden, gebruik ik een abonnement. Het is en jaarabonnement, en ik heb het net vernieuwd.
Mens! Dat is nogal duur geworden! Ik moest 232 € betalen. Vorig jaar was dat maar 190 €. Nogal een flinke opslag .

Maar afin ik neem dikwijls de bus. Ik hoop nu maar dat de bussen die ik geregeld neem, niet afgeschaft worden in mei.

13:04 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

19-03-12

La última ronda...

Dit bericht even om te melden dat The Walking Bears een nieuwe blog geopend hebben. Hun ultieme droom blijft en ze gaan nu naar de laatste ronde: http://la-ultima-ronda.blogspot.com/

23:10 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1)

18-03-12

Davidsfonds Zelzate 85 jaar

davidsfondsIn 1927 besloten enkele mensen die de zondag naar Ertvelde gingen om daar de lezingen van het Davidsfonds bij te wonen, in Zelzate een eigen afdeling te stichten. Nu na 85 jaar is de afdeling nog springlevend, met tal van aktiviteiten. Reden om feest te vieren op zondag 18 maart 2012.

Het begon met een aperitief om 10u30. Marc verzorgde dan de inleiding waarbij hij een en ander uit het rijke leven van onze afdeling vertelde.

Dan volgde een concert door het Claribeau klarinetkwartet. De muzikanten brachten een gevarieerd programma: klassiek, romantisch, jazz. pop. De groep is ontstaan in de schoot van de harmonie "Het Noorderlicht". Ik kon me niet weerhouden te denken davidsfondsdat dit vroeger niet mogelijk zou zijn geweest. De socialistische volkshuizen en de katholieke gildenhuizen leefden toen strikt gescheiden. Het zou onmogelijk geweest zijn dat een groep ontstaan uit een 8-urenhuis in een katholieke kring zou spelen. Tijden zijn veranderd.

davidsfondsDaarna begon het gezellig samenzijn. Luc stoffeerde dat met faits divers. Hij riep soms onze verwondering op. Hij bracht ons soms aan het lachen.

Om maar enkele gebeurtenissen uit die 85 jaar aan te halen:

-) Op een bepaald moment was de werking bijna onbestaande. Het aantal leden was terug gezakt naar 28. Maar daarna kwam weer de groei. Nu zijn we met een 100-tal leden waarvan er nu 67 op het feest waren.

-) Het was niet altijd peis en vree overigens: op een bepaald moment waren er 2 davidsfondsen: die van de kring en die van het gildenhuis.

-) De laatste straat die haar franstalig naambord verloor was de Rue de l'Eglise.

-) Waarom kijkt de Vlaamse leeuw naar links?

Ja! ... De Zelzaatse afdeling van het Davidsfonds kan weer een geslaagde bijeenkomst in haar aktiviteiten vermelden. 

19:02 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: davidsfonds