06-10-13

De zwarte ruiter

zwarte ruiterIn Wachtebeke in de Overslag. Daar bestaat een feestcomité dat instaat voor een wandeltocht die de naam draagt van De Zwarte Ruiter. Daar was ik vandaag. Een clubgenoot van me had me op gepikt - waarvoor mijn dank - en zo was ik er redelijk vroeg. Hij koos voor de wandeling van 8 km. Ik koos voor de wandeling van 24 km. Onze trajecten liepen snel uiteen.
De Overslag situeert zich op de grens tussen Nederland en België. Er is een Belgische Overslag en een Nederlandse Overslag. De tocht die ik gekozen had volgde trouwens voor grote stukken het grenspad. Langs polders en kreken brachten de wandelpijlen ons vanuit het Belgische Overslag naar het Nederlandse Zuiddorpe. Na de zwarte ruiterrust in 't Kaaike, werd ik bekoord door een minuscuul gebouwtje. Zou dit ooit een huisje geweest zijn? Neen. Een dame vertelde me dat het gebouwtje ooit deel uitmaakte van een brouwerij. In het het gebouwtje werd echter geen bier gebrouwen, maar limonade gemaakt. Nu wordt het gebouw mooi opgesierd met een half relief, dat uit Frankrijk afkomstig zou zijn. Ondertussen luidden de kerkklokken en de mensen gingen naar de mis. Zelf stapte ik verder langs een mooi onderhouden kerkenpad. De wandeling volgde dan een tijdje de fortengordel van de Spaanse linie en kwam zo uit in Koewacht op de Rode Sluis. Hier waren alle afstanden samen. 
De korte afstanden hadden nog zo een 5 km voor de  boeg. De langere afstand mocht er nog een kleine 8 km stappen. Het bleef flirten met de grens. We passeerden niet alleen de gietijzeren grenspalen die België van Nederland scheiden, maar zelfs nog een oude grenssteen met de arend op, de arend met de dubbele kop van de Oostenrijkers. 
Een mooie wandeling en goed wandelweer. Kortom een heerlijke zondag. 

17:10 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zwarte ruiter

De commentaren zijn gesloten.