08-09-13

11 bergen

heuvellandstappersDit weekend waren we naar Westouter. Met Ginette en Elisabeth was ik er al sinds donderdag. Vrijdagavond kwamen er Maria, Daniël en Martine bij. Zaterdag was het immers de elfbergentocht van de heuvellandstappers. We wilden de mogelijkheid open houden om de 50 km wandeltocht te stappen. Na beraadslaging besloten we de wekker niet te vroeg te zetten. Half acht was best. Martine, Daniël en Guy zouden een dagwandeltocht van 30 kilometer stappen. Elisabeth, Ginette en Maria zouden wat gaan toeren op de Zwarte Berg en in Bailleul.

Zo gezegd, zo gedaan. Zaterdag 7 september waren we al wakker voor de wekker. Ginette zorgde voor een uitgebreid ontbijt en bracht ons naar Uytendoale, de startzaal. De 50-kilometer stappers waren al weg. Die konden al vanaf 6 uur vertrekken. Anderen zoals wij  begonnen er later aan. Ik kwam mensen tegen van aan de kust, van het Brusselse. Die zouden net als wij hier die tocht in het Heuvelland stappen. De tocht is bekend omdat hij zich vooral naar de geoefende wandelaar richt. En meteen stuurden de wandelpijlen ons langs de Hellegatstraat naar boven. We bogen dan af naar de Sulferberg, en via een wijde boog bereikten we  de Scherpe Berg. Toen we daar uit het bosje kwamen, konden we genieten van het prachtig panorama. Het was een geweldig klare dag, helder weer. Een infobord duidde ons aan wat we daar te zien kregen.
Langs leuke wegjes daalden we dan naar Loker. Iedere wandelaar kent Loker door die toren met de vier spitsen op de hoeken. Daar hadden we onze eerste rust in het ontmoetingscentrum Galoye.  Tijd om wat te blijven zitten en naar het toilet te gaan. Dat was even pech. De sasbakken werkten niet. De helpers van de wandelclub hebben nogal hun best moeten doen om emmers water te vullen, zodanig dat de WC's toch door konden gespoeld worden. Chapeau voor al die mensen die op zo een wandeltocht mee helpen!

Wij trokken verder langs de flanken van de Rode Berg om dan in de Douvevallei af te dalen. We trokken dan de Zwarte Berg op en bij het centrum van Marguerite Yourcenart hadden wij onze 2de rust. Na een lekkere soep weer op weg. De grote antenne van de Catsberg toonde waar ons doel voor deze etappe was. We bewandelden het hyacintenpad - Nu zonder hyacinten gezien het seizoen - en stevenden precies op St.Janscapelle af. Magnifieke panorama's ook hier. We konden zelfs de tweeling terrils van Lens zien. De parcoursmeester leidde ons langs onooglijke wegjes naar Berthen. Wandelwegjes die niemand kent passeerden onder onze voeten. 

In Berthen was de centrale rust. Dit voor ons die de 31 km stapten. Voor de 50 km-stappers was hier de bagagerust. En velen van hen mochten we hier ontmoeten.

Nu hadden wij van de 31, een traject van 8,5 km. Langs de flanken van de Catsberg, over de Boeschepeberg, over de Kokereelberg kwamen we weer dicht bij Berthen waar we aansloten op de 25 km-afstand om dan via brokkenwegjes weer op de Zwarte Berg uit te komen. 

Na al die beklimmingen was het laatste stuk van 3,7 km kinderspel, een uitlopertje om hoofdzakelijk dalend weer de startzaal te bereiken. 

Ginder was het druk. Iedereen was content. Een wandeling 100% natuur in de Westvlaamse bergen. 

19:43 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: heuvellandstappers

De commentaren zijn gesloten.