19-07-13

Toen de Leie nog krom was.

IMG1559.jpgIn een gebouw van het OCMW op de Neermeerskaai, aan de Leie, vlakbij de Albertbrug wordt nu een stukje Gent ten toon gesteld. Het  gedeelte van Gent van tussen het Sint-Pieterstation en Ekkergem wordt er terug geplaatst in 1922. 

In de eerste helft van de vorige eeuw was dit zuidelijk gedeelte van Gent, de plek van de lusthuizen, en van plekken waar je roeiboten kon huren. Een van die lusthoven was het Patijntje. Dat heeft moeten verhuizen toen de bocht in de Leie weg genomen werd. 

De wijk is uitgebouwd naar aanleiding van en na de wereldtentoonstelling van Gent in 1913. De belle époque en het interbellum tekenen de wijk. Verschillende stijlen vind je er naast elkaar terug. Er zijn bejaardenwoningen van het OCMW, en huizen van de meer gegoede burgerij. 

Bij die gegoede burgerij waren weldoeners te vinden die een schenking of legaat gaven. Voor een bedrag van een paar duizend frank werd hun naam op een stenen plaats op de muur van de woning in gebeiteld. De naamborden in de Prosper Claeysstraat geven dus niet aan wie er nu woont. Het zijn de namen van de schenkers die op de mooie huisjes staan.

Gezien de tijd moet je niet verwonderd zijn dat je in die straten veel modernisme tegen komt. 

Ik ben eerst door de wijk gelopen en heb nadien de tentoonstelling bezocht. De moeite waard om er een uur of twee voor uit te trekken.

Lees de info van de inrichters. Klik door op deze link: ' Tentoonstelling 'Ons Stukje Gent'

07:33 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.