30-06-13

Wandelen zonder hoofd

DSC07335.JPGKen je Livien? Neen zeker! Dat was er ene die niet kon zwijgen! Ten pas en ten onpas stak hij een preek af, en daar konden de Gentenaars niet tegen. Ze hakten dan maar zijn hoofd af. 
Denk je dat hij toen zweeg? Bijlange niet! Hij pakte zijn hoofd in zijn handen en preekte verder. De Gentenaars hebben dan maar zijn tong afgesneden. Je moet het maar doen! Engelen uit de hemel konden het niet aan zien. Zij pakten zijn lichaam en brachten het naar een plek die nu Sint Lievens Houtem noemt.
De begraafplaats van die Lieven werd dan een plek die velen bezochten, een bedevaartsoord. De Gentenaars waren nu jaloers en pikten zijn resten en brachten die naar Gent. 
Eén keer per jaar op het einde van de maand juni trokken ze met de relieken van die Lieven, Sint Lieven ondertussen, terug naar Sint-Lievens-Houtem. Een bedevaart van zo een goede 30 kilometer. Vandaag deed ik er 6 uur over, maar in de 16de eeuw hadden ze er 3 dagen voor nodig. Ze trokken van kermis naar kermis. Er werd weinig gebeden maar genoeg gedronken en de mensen gedroegen zich nogal liederlijk. 
In 1540 verbood Keizer Karel dan die bedevaart. De Gentenaars werden stropdragers en ze mochten de bedevaart niet meer stappen. 

Lang geleden hé? Ondertussen wordt die tocht weer gestapt. Voor de 12de keer al. En ik was er deze keer voor de 2de keer bij. Het viel me op dat er veel mensen bij waren met geel-blauwe trainings aan. Die gasten zijn van Egmont. Egmont is ook zo ene van wie het hoofd af gekapt werd. 

Wandelen! Je zal er nog het hoofd bij verliezen!

19:22 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.