31-05-13

Naar de Hoge Venen

oxfam

Vanmiddag neem ik de trein naar Eupen. Doel is Worriken in Bütgenbach. Daar gaan we het weekend doorbrengen. Het wordt een wandelweekend.

Zaterdag zullen we wandelen van Kettenis naar Botrange. Zondag wordt het een tocht van Botrange naar Drossart.

We zullen er stappen op het parcours van de OXFAM Trailwalk, editie 2013. 

By the way. De OXFAM trailwalk belooft een succes te worden. Vandaag de dag zijn al 283 teams ingeschreven. 

http://www.oxfamtrailwalker.be/nl/home

09:09 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: oxfam, kaailopers

30-05-13

De klok in Arnemuiden

Zondag wandelde ik in Zeeland. Arnemuiden was vlakbij. En dan klinkt dit lied van de Havenzangers in mijn hoofd.
De tijden zijn veranderd, maar ook nu nog worden wij geconfronteerd met reizigers die nooit meer thuis komen, die vroeger dan verwacht hun laatste reis afleggen. 

19:08 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

29-05-13

Onthaal in Tongeren

DSC07037.JPGDinsdag 28 mei met de onthaalploegen van Open Kerken naar de poort van Haspengouw. De vrijwilligers van de 4 Gentse centrumkerken vonden elkaar om in het verleden te duiken. Tongeren is de oudste stad van België. We zitten wel lang in de trein vooraleer we er zijn. 
Eens het station uit wandelden we langs oude stadswallen. De stadmuren zijn gebouwd op de omwallingen van de Romeinse stad. Van die stadsmuren uit de XIIIde eeuw passeerden  we o.m. de Moerenpoort. We gingen die poort door richting begijnhof, waarbij we  langs de Jeker stapten. Aan de Lakenmakerstoren waren we aan de infirmerie van het begijnhof. Het begijnhof liet  jammer genoeg haar mooiste stukken niet zien. Maar dat werd goed gemaakt in het Agnetenklooster. De gerestaureerde site was toegankelijk. De gebouwen zijn herbestemd. Voor de jeugdzorg wordt het nu gebruikt.
In de stadskern kwamen we aan de basiliek. We verlieten de mijlpaalroute en stapten naar het Gallo-Romeins museum. In het museumkafee genoten we van een Etruskische maaltijd. 
Iets na 2 uur het hoofddoel van onze dag: religieus Tongeren met haar verbazende basiliek. Albert Boulet van de  kerkfabriek nam ons meteen mee onder het kerkgebouw. De ruimtes onder de kerk zijn ontdekt toen men onder de vloer moest  graven voor de verwarming van de kerk, onder de kerk ontdekten de archeologen Romeinse villa's. Opgravingen begonnen om het verleden bloot te leggen, zonder de stabiliteit van het huidige gebouw in gevaar te brengen.  De kelders zijn nu nog niet echt toegankelijk. Je zou er nog claustrofobie krijgen, maar ik heb begrepen dat tegen 2016 de crypte zal ontsloten zijn, en het publiek die zal kunnen bezoeken. De moeite waard om te zien hoe de Romeinen hun huizen en baden verwarmden. Veel graven natuurlijk. Ook de resten van een basilica, die de bisschopskerk van Sint Servaas was. Al die restanten van die oude gebouwen zijn stilletjes aan uitgegraven. 
Voor het bezoek aan de huidige kerk nam Rik Palmans het over. De basiliek is bekend om haar Lieve Vrouw, oorzaak van onze blijdschap. Het Mariabeeld staat nu het meimaand is in een overdadige bloemenpracht. Honderden hortensia 's sieren het vijftiende eeuwse beeld. De deken, Rik Palmans,  vertelde ons over het rijke christelijk leven dat zich in en rond de kapitelkerk afspeelde.
Om de 7 jaar gaat er de processie uit in Tongeren. 3.000 figuranten weten dan een half miljoen toeschouwers te boeien. Maar ja, daarop moeten we nog 3 jaar wachten.

06:50 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

28-05-13

Straatviolist

We hebben het soms over bedelaars en straatmuzikanten. Er zijn er meerdere in Gent. Op zo een goede keer stond er een man bij de Sint-Baafskathedraal viool te spelen. Er werd nogal over gepraat want het was hemelse muziek. Donderdag hadden we het er nog over.
De straatmuzikant was geen bedelaar. Het was een gepensioneerde leraar van het conservatorium die iedereen liet genieten van zijn kunst. Het is iemand die uit Rusland afkomstig is. Ik heb zijn naam op een papiertje moeten schrijven, want anders kon ik die niet onthouden.
Thuis heb ik het dan op de Wiki opgezocht wie het is. De man bleek in zijn jeugd zelfs al de Koningin Elisabeth wedstrijd gewonnen te hebben.
Hier boven een filmpje uit YouTube dat ik insluit omdat het zich ook op een plein afspeelt.

06:03 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

27-05-13

Tumblr

tumblrZie eens dat de skynetblogs er mee stoppen.

Dan moet ik iets anders zoeken om mijn wandeldagboek het wereldwijde web in te sturen.

Ik kijk alvast eens wat TUMBLR voor iets is. 

http://guyverhelst.tumblr.com/

Gebruik je ook TUMBLR, en denk je dat het voor mij interessant is die te volgen. Aarzel dan niet om me een mail te zenden. Klik hier.

08:14 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tumblr

26-05-13

Cafe con leche in Walcheren

compostelaVandaag was ik op stap met een groep Santiago-stappers. We stapten in Zeeland. Vanuit Veere zijn we vertrokken om over Middelburg naar Vlissingen te stappen. 

Met 20 stapten we langs het kanaal en bereikten tegen de middag Middelburg. In de Koorkerk werden we ontvangen. Daar konden we onze boterham opeten, bij een koffie die we van de plaatselijke kerkgemeenschap aangeboden kregen. We kregen er zelfs een Zeeuwse bolus bij.
Daarna verkenden we onder leiding van een charmante stadsgids de stad. Veel aandacht besteedde de dame aan koning Willem II, wiens kroon op de Lange Jan staat, en op de havenactiviteiten van de West- en Oost-Indische Compagnie, die Middelburg in de XVII-de en XVII-de eeuw een belangrijke havenstad maakten.
Het viel me wel op hoe rustig Middelburg op zo een zondag is.
In de namiddag stapten we verder langs het kanaal om Vlissingen te bereiken. De grote kerk hier is de Sint-Jacobskerk. Ook in deze kerk werden we gastvrij ontvangen. Na een kop koffie (of thee) kregen we nog een interessante rondleiding in die kerk. Klik hier voor de website van die protestantse kerk

Het was een interessante dagtocht die ingericht was door de regio Gent van het Vlaams Compostelagenootschap. De tocht naar Santiago vormde dan ook het onderwerp van de vele gesprekken onderweg. Iedere Santiago-ganger beleeft de tocht op zijn eigen manier, en kan er enthousiast over vertellen.

Ik heb wat foto's van onderweg op Google+ geplaatst. Klik hier.

21:21 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: compostela

25-05-13

Augustijnen in Ertvelde

wakEen pater heette ons welkom. Het was een augustijn. Hij stond bij de ingang van een brouwerij in Ertvelde.

De wakkere en kontente wandelclub richtte vandaag in Ertvelde een wandeltocht in, waarbij de brouwerij de startplaats vormde.

Daniel en ik waren er iets na 8 uur, en we besloten om de 28,7 km te stappen. Het was goed weer, wel soms een kille wind, maar ook af en toe zon. Zou het dan toch beter weer worden? Het mag wel eens.

De tocht bracht ons eerst in een relatief kort traject langs de Hoge Wal weer naar de brouwerij. Na een soep en een boterham met hoofdvlees begonnen we aan het tweede traject.
Dat was een afwisselend en rijk traject. We liepen langs het Ertvelde van het begin van de XXste eeuw om dan in een bosje terecht te komen waar de salomonszegel zich onder het gewicht van haar bloemen boog. Verder zaten we ineens in de toekomst. Een nieuw industriegebied is in Rieme Noord in opbouw, en als contrast daarmee stapten we langs Ter Looveren, een omwalde kasteelhoeve uit de Middeleeuwen, om dan op Stoepe terecht te komen.  Het is meimaand in dit Maria-oord uit de XVde eeuw.

Na zo een 9 km te stappen waren we aan een rust toe. Die was in de voetbalkantine.

Na de rust en wat gebabbel met wandelkennissen stapten we een landelijke lus in het noordwesten van Ertvelde. En na weer een verpozing trokken we weer westwaarts, waarbij de stenen molen de aandacht trok van iedereen. Iedere wandelaar met een digicameraatje hield er even halt, om het bouwwerk met haar draaiende wieken vast te leggen. Die molen zal je allicht op alle fotoreeksen te zien krijgen.

Er waren een goede duizend wandelaars die van deze mooie tocht in Ertvelde genoten hebben.

18:46 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wak