29-05-13

Onthaal in Tongeren

DSC07037.JPGDinsdag 28 mei met de onthaalploegen van Open Kerken naar de poort van Haspengouw. De vrijwilligers van de 4 Gentse centrumkerken vonden elkaar om in het verleden te duiken. Tongeren is de oudste stad van België. We zitten wel lang in de trein vooraleer we er zijn. 
Eens het station uit wandelden we langs oude stadswallen. De stadmuren zijn gebouwd op de omwallingen van de Romeinse stad. Van die stadsmuren uit de XIIIde eeuw passeerden  we o.m. de Moerenpoort. We gingen die poort door richting begijnhof, waarbij we  langs de Jeker stapten. Aan de Lakenmakerstoren waren we aan de infirmerie van het begijnhof. Het begijnhof liet  jammer genoeg haar mooiste stukken niet zien. Maar dat werd goed gemaakt in het Agnetenklooster. De gerestaureerde site was toegankelijk. De gebouwen zijn herbestemd. Voor de jeugdzorg wordt het nu gebruikt.
In de stadskern kwamen we aan de basiliek. We verlieten de mijlpaalroute en stapten naar het Gallo-Romeins museum. In het museumkafee genoten we van een Etruskische maaltijd. 
Iets na 2 uur het hoofddoel van onze dag: religieus Tongeren met haar verbazende basiliek. Albert Boulet van de  kerkfabriek nam ons meteen mee onder het kerkgebouw. De ruimtes onder de kerk zijn ontdekt toen men onder de vloer moest  graven voor de verwarming van de kerk, onder de kerk ontdekten de archeologen Romeinse villa's. Opgravingen begonnen om het verleden bloot te leggen, zonder de stabiliteit van het huidige gebouw in gevaar te brengen.  De kelders zijn nu nog niet echt toegankelijk. Je zou er nog claustrofobie krijgen, maar ik heb begrepen dat tegen 2016 de crypte zal ontsloten zijn, en het publiek die zal kunnen bezoeken. De moeite waard om te zien hoe de Romeinen hun huizen en baden verwarmden. Veel graven natuurlijk. Ook de resten van een basilica, die de bisschopskerk van Sint Servaas was. Al die restanten van die oude gebouwen zijn stilletjes aan uitgegraven. 
Voor het bezoek aan de huidige kerk nam Rik Palmans het over. De basiliek is bekend om haar Lieve Vrouw, oorzaak van onze blijdschap. Het Mariabeeld staat nu het meimaand is in een overdadige bloemenpracht. Honderden hortensia 's sieren het vijftiende eeuwse beeld. De deken, Rik Palmans,  vertelde ons over het rijke christelijk leven dat zich in en rond de kapitelkerk afspeelde.
Om de 7 jaar gaat er de processie uit in Tongeren. 3.000 figuranten weten dan een half miljoen toeschouwers te boeien. Maar ja, daarop moeten we nog 3 jaar wachten.

06:50 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.