18-04-13

Een lam bij de caermers

IMG1397.jpgEen klein poortje in de Vrouwebroersstraat vormt de toegang tot het Caermersklooster.
In dat gebouw is het Oost-Vlaams provinciaal cultuurcentrum gevestigd. Er worden tentoonstellingen in georganiseerd. Nu is er een drievoudige expositie over het Lam Gods, en de restauratie ervan, onder de titel: "Het Lam Gods ont(k)leed!"

Toen ik er deze morgen binnenkwam, was er net een rondleiding. En toen ik weg ging eveneens. En met mijn bezoek kan ik het beamen, dat een gegidste rondleiding zeker de moeite waard is

De tentoonstelling omvat heel wat achtergronden over het schilderij. Er zijn doorlichtingen bij: röntgenfoto's, spectraalanalyse.
De instrumenten, verven en harsen worden getoond. Soms is het geweldig gedetailleerd. Ik wist niet dat het zoveel werk vroeg, en kennis om bijvoorbeeld gewoon maar een brokaten achtergrond te schilderen. Dat is dus niet 'gewoon maar'
Een afzonderlijke ruimte toont mogelijkheden hoe en waar het schilderij in de toekomst ten toon zal gesteld worden. Iedereen mag een zo bewonderingswaardig schilderij in optimale omstandigheden zien. Maar hoe schep je die omstandigheden op zo een wijze dat het schilderij zelf er niet onder lijdt?

Ik kan het niet laten. Ben ik een reiziger of niet? Ik werd het meest geïmponeerd door de verschillende reizen die het Lam Gods, dan wel panelen ervan, hebben gemaakt. Reizen die op filmfragmenten en foto's uitgebeeld worden. 

16:24 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: lam gods

De commentaren zijn gesloten.