05-04-13

Het teerkot

IMG1364.jpgHeel lang geleden, in 1885 werd in Zelzate een houtbedrijf opgericht. Dat bedrijf verkocht dwarsliggers aan de spoorwegen, en om het hout duurzaam te maken werden die houten balken ingeteerd.
De Engelse oprichters hadden allicht niet bevroed dat hun houtbedrijf een chemisch bedrijf met naam en faam zou worden.

Voor mij was het Zelzaats bedrijf gelegen tussen de brug en de jachthaven, een fabriek dat met haar distilleerkolommen wel opviel maar ook niet mee dan dat. Ik had er nog nooit bij stil gestaan wat in zo een groot complex met vaste installaties in de open lucht gebeurd.

Vanmiddag hebben we die fabriek met PASAR bezocht. 

De uitleg die we voor en bij de rondgang kregen was degelijk. De groei en de ontwikkeling van dat bedrijf maakte indruk op mij. Ik kon me niet voorstellen wat er met teer als grondstof zoal gemaakt werd. Terwijl wij er waren, werd er net een schip gelost. In 20 uur wordt de teer, de grondstof voor een week productie naar de opslagtanks over gepompt. 

De producten zijn een aantal vloeistoffen en kristallen, met voor mij moeilijke namen, die op hun beurt weer de grondstoffen zijn voor andere producten. Ik heb er de aluminium- en de plastiek-industrie van onthouden.

Een bijzonder aspect van de productie is de veiligheid (grondstoffen en producten zijn uiterst ontvlambaar) en het milieu. Het bedrijf hanteert normen die veel strenger zijn dan de opgelegde. En gedurig blijven ze verbeteren. 

Ik zal vanaf vandaag met andere ogen naar de kolommen van Rütgers kijken. 

21:39 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.