30-03-13

Stille zaterdag in een berijmd landschap


DSC05441.JPGPaaszaterdag in Westouter. Het heeft goed gevroren.
Toch goed weer voor een knooppunten wandeling

Het was koud weer, droog. Af en toe een winterzonnetje
Geen andere wandelaars gezien, wel af en toe een fietser
In de dorpjes af en toe iemand, die dan ook vriendelijk "Bonjour " zegt
Het was wel wat te koud om te picknicken. 

Ik stapte langs Boeschepe met zijn Ondankmolen langs de sentier des fraudeurs naar Godewaersvelde. Daar hield ik even stil bij de gedenkplaat voor de wandelaar Jean Marie Jacob, de randonneur die instond voor de GR128.

Ik bewandelde de sentier du Bois Greffier, waarbij steeds de hoge mast van de Catsberg in zicht was. Tenslotte keerde ik langs de Mont Noir terug.17:31 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gr, knooppunten

28-03-13

Het einde van de maand

IMG1313.jpgHet is een gewone ochtend. Ik loop aan de Vrijdagsmarkt en de Lange Munt. Vlakbij het groot kanon zie ik een dame staan aan een geldautomaat. Ik zou er niet eens erg in gehad hebben, was het niet dat de mevrouw zich wat zenuwachtig gedroeg.
Ik wandel verder, kijk wat in de etalages, en daar passeert de dame me. Nu is ze aan het telefoneren. Ik hoor haar vertellen dat ze deze middag niet voor eten kan zorgen. Ze heeft geen geld meer !

11:45 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

Den draad

Den Draad.jpgEergisteren plaatste ik hier een berichtje over de herdenking van de 1ste wereldoorlog in het Meetjesland.
Dat ging toen over Ertvelde.

De grensgemeenten van ons land werden in die oorlog door de bezetter van het neutrale Nederland afgescheiden. Om te voorkomen dat de mensen naar Nederland zouden vluchten, werd de grens scherp beveiligd. Daarvoor gebruikte de veroveraar een versperring onder hoogspanning.
Dat zal het onderwerp van een tentoonstelling worden die in 2014 in de verschillende bibliotheken van het Meetjesland zal te zien zijn.

De afbeelding hierbij heb ik uit de middenbladzijden van een Frans weekblad. Het is "Le Pèlerin" uit 1917. Het artikel draagt de titel "150 Belges se sauvent avec leurs gardiens". De militaire autoriteiten hadden 150 inwoners van Zelzate opgevorderd om de bomen weg te hakken die het uitzicht van de grensbewakers verhinderden.
En wat deden die opgeëisten? Ze hakten de bomen om, en lieten ze zo vallen dat ze op de electrische draad terecht kwamen. Zo konden ze aan de vijand ontsnappen, richting Nederland.

Voor de herinnering aan de eerste wereldoorlog in het Meetjesland is een website in de maak: http://www.eerstewereldoorlogmeetjesland.be/

07:12 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zelzate

27-03-13

De tijd van toen

DSC05413.JPGDeze middag waren we met zo een dertigtal ouderen samen in het cultureel ontmoetingscentrum "De Brug" in Zelzate.

We kwamen samen voor de maandelijkse koffietafel van OKRA Debbautshoek. Bij de koffie was er een lekkere vla, en natuurlijk was er ook entertainment voorzien.

Dit keer grepen we terug naar de tijd van toen. Frans had een selectie gemaakt van muziek, zang en sketches. Zijn inbreng werd vanuit het publiek ook goed aangevuld.

Zo een middag is wat kort om de tijd van toen opnieuw te beleven, maar het deed toch deugd weer te zijn in de tijd dat we nog jonger waren dan vandaag.

20:22 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: okra

Kwarteltochten op 7 april

geblustKnipsel.PNGZoals op deze foto zal je onze parcoursmeester niet zien. Een parcoursmeester loopt niet in de kijker. Een parcoursmeester valt niet op. Een parcoursmeester is een stille werker.
De parcoursmeester bouwt de wandeling op. Vele kilometers heeft hij bewandeld om al die mensen die komen wandelen, afwisselende en mooie trajecten te kunnen aanbieden. Geen wandelaar is gelijk, en toch tracht de parcoursmeester het iedereen naar de zin te maken. Een moeilijke taak. Een parcoursmeester is pas tevreden als hij de wandelaars tevreden de tocht ziet afleggen, als hij ziet dat de wandelaars content zijn.

Wil je zo een goed uitgestippeld parcours bewandelen? Kom op zondag 7 april naar Zelzate. De wandelclub "De Kwartels" richt er wandeltochten in. De wandelingen over verschillende afstanden laten veldwegen onder je voeten passeren. Je zal er kunnen wandelen langs bossen. Je zal verrast zijn dat je vanuit het semi-industriële Zelzate zoveel landelijke wegen kan aandoen.

Het zijn wandeltochten met een vrije start. De verschillende afstanden worden uitgepijld. Je kan vertrekken van 's morgens in de vroegte. Tot 15 uur mag je vertrekken. Naargelang de zin die je hebt, naargelang de tijd die je hebt, naargelang het gezelschap waarmee je bent, kan je tussen verschillende afstanden kiezen.

Voor meer info raadpleeg de flyer, kijk in de marching, of klik hier.

06:05 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kwartels

26-03-13

Getuigen van de 1ste wereldoorlog #Ertvelde

ErtveldeWOI brochure.jpgDe 1ste wereldoorlog verbinden we dikwijls met de Westhoek, met de Ijzer. Ginder lag immers het front. Ginder was de aanval tegengehouden. Aan de Ijzer werd de overweldiger tot staan gebracht, nadat die in een snel tempo onze streken veroverde. 
Terwijl de geallieerden probeerden de aanvaller terug te drijven, leefden we in de rest van het Vlaamse land onder de bezetting.

De veroveraar bezette ons land. De vijand legde hier de vrijheid aan banden. De buitenlandse macht commandeerde wat er moest gebeuren.

Op wandel in het Meetjesland komen we nu de bunkergordel tegen. De grens met Nederland (dat niet in de oorlog betrokken was) was hermetisch afgesloten.

Dat, en waarschijnlijk ook veel wat ik niet weet, zal allicht aan bod komen tijdens de voorstelling die Ertvelde weer in W.O.I. plaatst.

Noteer: 24 april om 10 uur in het voormalig gemeentehuis van Ertvelde. (Klik op de afbeelding voor meer info.) In mijn agenda is het alvast genoteerd.

06:55 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

25-03-13

Trailwalk in de Midi

IMG1303.jpg Ik was in Gent vandaag.
Tussendoor ging ik een broodje eten in een eetcafé. Het was een eetcafé recht over het justitiepaleis, vlakbij de Kouter.

Als je wat eet, leggen ze in zo een café veelal een papieren placematje op tafel. Op die onderlegger leggen ze dan de couvert.
Ik had er niet eens op gelet wat er op de onderlegger gedrukt stond. Pas toen ik na het eten mijn bord opzij schoof zag ik dat het een boodschap van de OXFAM trailwalk was.
Met de OXFAM trailwalk zijn we het hele jaar in topvorm.

Ik vroeg nog of er een team van de zaak mee deed aan de trailwalk. Neen. Dat was niet het geval. De garçon vulde wel aan dat ze er wel reklame voor maken.

STAP MEE in de  www.oxfamtrailwalker.be

21:58 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: oxfam