28-03-13

Den draad

Den Draad.jpgEergisteren plaatste ik hier een berichtje over de herdenking van de 1ste wereldoorlog in het Meetjesland.
Dat ging toen over Ertvelde.

De grensgemeenten van ons land werden in die oorlog door de bezetter van het neutrale Nederland afgescheiden. Om te voorkomen dat de mensen naar Nederland zouden vluchten, werd de grens scherp beveiligd. Daarvoor gebruikte de veroveraar een versperring onder hoogspanning.
Dat zal het onderwerp van een tentoonstelling worden die in 2014 in de verschillende bibliotheken van het Meetjesland zal te zien zijn.

De afbeelding hierbij heb ik uit de middenbladzijden van een Frans weekblad. Het is "Le Pèlerin" uit 1917. Het artikel draagt de titel "150 Belges se sauvent avec leurs gardiens". De militaire autoriteiten hadden 150 inwoners van Zelzate opgevorderd om de bomen weg te hakken die het uitzicht van de grensbewakers verhinderden.
En wat deden die opgeëisten? Ze hakten de bomen om, en lieten ze zo vallen dat ze op de electrische draad terecht kwamen. Zo konden ze aan de vijand ontsnappen, richting Nederland.

Voor de herinnering aan de eerste wereldoorlog in het Meetjesland is een website in de maak: http://www.eerstewereldoorlogmeetjesland.be/

07:12 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zelzate

De commentaren zijn gesloten.