19-03-13

Over de Belgische film

IMG1273 - kopie.jpgDe nacht van de geschiedenis vindt tegelijkertijd in verschillende Vlaamse gemeenten: dinsdag 19 maart '13. Het Davidsfonds stelde deze nacht in het teken van de vakmanschap. Onze afdeling, het Davidsfonds van Zelzate had een metier gekozen dat nog niet zo heel oud is: de filmmaker.

De spreker deze avond was de heer Wouter Hessens, iemand die les geeft aan filmscholen in binnen- en buitenland. Die man is dus zeker deskundig in deze materie.

Meer dan 100 jaar film samenvatten in één avondsessie, vraagt natuurlijk een strenge selectie van de spreker.

Hij begon in de 19de eeuw met het werk van Plateau en met de fantasmagorie.
De spreker liet ons de eerste films zien die ooit in België gemaakt zijn: bewegende postkaarten, gemaakt door een medewerker van de gebroeders Lumière. Hij liet ons ook fragmenten zien van een eerste spektakelfilm, een oorlofsfilm over een drama van een vrouw van wie de geliefde en de broer elk aan de andere kant van het front staan en elkaar bevechten.
Na de oorlog ontwikkelde de film zich verder, zonder overheidssteun, zonder subsidies, maar wel met talentvolle filmmakers die durfden experimenteren.
En als de geluidsfilm opkwam, zagen films als 'De Witte' het licht. Dat soort films werd populair.

Tijdens en na de oorlog viel de filmproductie wat stil. In de jaren 50 herpakte de filmproduktie zich. Meerdere Belgische films vielen in de prijzen in internationale filmfestivals.

Wouter voorzag zijn spreekbeurt met veel filmfragmenten.

Geloof me of niet. Ik denk dat ik eens naar Brussel zal gaan, naar het filmmuseum, om zo eens wat oude films te bekijken.

23:30 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: davidsfonds

De commentaren zijn gesloten.