22-01-13

Osteoporose

OKRAVandaag was het voor ons de start van ons jaar in OKRA Academie. We kwamen samen in de N9-fabriek in Eeklo, en hadden dokter S. Goemaere uitgenodigd om te praten over osteoporose. Ons publiek is een ouder publiek en bleek ondanks het slechte weer bereid om naar de lezing te komen luisteren. Zoveel volk hadden we niet verwacht. We mochten stoelen bij plaatsen. Tegen de honderd belangstellenden waren afgekomen.

De dokter is reumatoloog in het universitair ziekenhuis te Gent. Niet de minste dus om over botontkalking te praten. En hij deed dat ook zonder ons te overvallen met een reeks moeilijke woorden. Integendeel. Hij wist de verschillende facetten aanschouwelijk en duidelijk voor te stellen. 

Door osteoporose breken we gemakkelijker iets, en dan vooral de pols, de wervels en de heup. Vooral de heupfracturen vormen dramatische incidenten. Als we op een hogere leeftijd gekomen zijn, dan leidt een heupfractuur soms zelfs tot overlijden, Minder erg, maar veel meer voorkomend is het gevolg blijvende gangproblemen, en ook een gevolg is dat de gekwetste voor de rest van het leven in een rustoord zal moeten leven. 

Het voorkomen spitst zich toe op het verminderen van de breukkans. Dat is persoons- en omgevingsgebonden. Op de risicofactoren ging de dokter diep in. Ook op de medicatie. Welke zijn degelijk? Hoe werken ze? In welke vorm worden ze gebruikt. 

De heer Goemaere wist vanuit zijn deskundigheid ons heel wat te leren over deze ziekte. En op de vragen die nog bij ons leefden ging hij na de pauze in. 

Hij heeft natuurlijk veel meer aan ons overgebracht, dan ik hierboven schrijf. Ik heb 2 A4tjes met notities. 

22:37 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: okra

De commentaren zijn gesloten.