15-01-13

Gezond en fit

IMG1018.jpg'De stilte voorbij' schreef een GR-stapper op zijn blog.
Bij de vele goede dingen die we elkaar in het nieuwe jaar toe wensen, neemt de gezondheid een belangrijke plaats in.

En we weten maar al te goed waarom we dat elkaar toewensen. We weten het uit eigen ervaring. We weten het omdat het onze geliefden overkomt. We komen het ineens te weten van goede kennissen.

Soms weten we het niet.
Ik vroeg vorige week nog naar iemand van wie het lang geleden was dat ik hem gezien had. Iemand die altijd mee hielp, iemand aan wie je niets kon mis vragen. En wat hoorde ik dan? De man komt vrijwel niet meer buiten. Hij verzorgt zich niet meer, en als er iemand aanbelt laat hij zijn bezoek niet binnen. Zijn vrienden maken zich ongerust, maar ja ? Hoe pak je zoiets aan?

Soms zien we het niet eens.
Mensen lopen niet met hun ongeluk of ziekte te koop. Het is niet altijd gemakkelijk om erover te praten. Op een enkele uitzondering na, heb ik nog niemand over incontinentie horen praten, integendeel de mensen zijn er wat beschaamd over als ze hulpmiddelen moeten aankopen en gebruiken.

Waar gemakkelijker over gepraat wordt zijn problemen met spieren en gewrichten. Blessures komen bij het wandelen niet zoveel voor. Hoewel ... Toen verschillende inrichters Perskindol uitdeelden, vondt dat gretig aftrek.
En scheelt er iets dan willen Voltaren en Fastum wat helpen, maar niet overdrijven is dan de boodschap.

Velen hebben een brace aan de knie nodig, en ik zelf moet soms beroep doen op een rugbandage.

Met wandelen blijft een mens fit

  • Scheelt er niets: ga wandelen
  • Scheelt er iets: ga zeker wandelen.

07:26 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1)

Commentaren

Wandelen of lopen, is de meest natuurlijke manier van voortbewegen. Wandelen hoort bij de mens en zijn ontspanning. Goed voor alles wat het lichaam aan gaat, maar ook geestelijk welzijn. Wandelen reinigt de geest. Maakt het hoofd leeg van alle zorgen. Meer garantie om gezond ouder te worden , en voor een perfecte conditie. wandelen doe je vanaf je eerste levensjaar tot ruim 80. In de Nijmeegse vierdaagse liepen al eens mensen mee van 90 tot 93 jaren oud. O.K. uitzonderingen, maar toch.... Gingen meer mensen simpelweg lopen of wandelen regelmatig, en een redelijke afstand, zaten de wachtruimten bij psychiaters en artsen veel minder vol.

Gepost door: Peter Heesakkers | 15-01-13

De commentaren zijn gesloten.