19-12-12

Cinema Palace

okra,zelzateOKRA Debbautshoek kwam samen op woensdag 19 december. Het was de laatste bijeenkomst van het trefpunt in Zelzate West in het jaar 2012. De voorzitster Andrea gaf ons bij de aanvang een bezinning mee. Dan genoten we van koffie met podding, om daarna naar een presentatie te kijken en te luisteren.
Thema van de algemene vergadering was een blik op de verleden tijd, op de tijd dat we nog naar de cinema gingen. We hadden de heer Leon Van Hyfte uitgenodigd.
De familie Van Hyfte is generaties lang sterk betrokken geweest bij het bioscoopgebeuren. En bij die betrokkenheid nam de spreker ons mee. Hij had 3 verhaallijnen uitgewerkt en door elkaar verweven. Dat zijn: de familiegeschiedenis, de geschiedenis van het ontstaan en de ontwikkelingen in de cinema, en wat in Zelzate in de cinema zaal 'Palace' te bekijken was.
Laat mij tussendoor even vertellen, dat, waar je op de oude postkaart de ingang van de cinema zaal ziet, nu okra,zelzatede R4, de ring rond Gent ligt. De cinema is afgebroken om plaats te maken voor het autoverkeer.
Leon Van Hyfte begint zijn voorstelling met een foto van op het einde van de jaren 1900. Er bestonden toen vrijwel geen foto's. Krantenartikelen werden geïllustreerd met pentekeningen. De mensen reisden toen vrijwel niet. In 1900 was het de wereldtentoonstelling in Parijs, en de mensen maakten daar kennis met de bewegende beelden van de gebroeders Lumière.
Begin 20ste eeuw liet een jongeman uit Zelzate zich inlijven bij de cavalerie. Hij werd gelegerd in Ieper. Daar ging hij dansen in een balzaal, waar ook soms een film getoond werd. Op het meisje dat de films op de piano begeleidde werd hij verliefd. Na de oorlog was Ieper volledig kapot geschoten. En het jonge paar kwam in Zelzate wonen.
Daar kocht de familie een grote zaal die ze als bioscoop inrichtte. Dat was het begin van de bioscoop 'Palace'.
De heer Leon van Hyfte wist ons allemaal sterk te boeien door de manier waarop hij het wereldgebeuren, het filmgebeuren en de lokale geschiedenis van Zelzate aan elkaar koppelde en vermengde.

21:00 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: okra, zelzate

De commentaren zijn gesloten.