21-11-12

Het explosieve Midden-Oosten

davidsfondsDavidsfonds Zelzate heeft op woensdag 21 november 2012 Jef Lambrecht uitgenodigd. Onderwerp van de avond was de Arabische Revolutie.

Er was veel volk op af gekomen. Met de toestand in de Gazastrook waren veel mensen uitermate geïnteresseerd in wat omgaat in de Arabische wereld.

De heer Lambrecht vertelde ons waarom hij bewust niet over de Arabische 'lente' praat. Woorden als 'jasmijn' of 'lente' houden iets idyllisch in zich. En bij de conflicten is er sprake van keiharde gevechten,  doden en gevangen nemingen.
Hij vertelde van een man, een fruithandelaar uit Tunis, die als onmachtige tegen de almacht opbotste en zichzelf in brand stak.
De zelfverbranding verhitte de gemoederen en de protesten tegen corruptie en censuur verspreidden zich. De mensen wilden brood, vrijheid en waardigheid. Brood omdat ze arm zijn. Vrijheid omdat ze onderworpen zijn. Waardigheid omdat ze geminacht worden.

Ik begreep uit het exposé hoe het eeuwenoude conflict tussen soennieten en sjiieten nu nog de conflicten aanwakkert. De loyauteit ligt bij de familie, bij de clan. We hoorden over rebellen die nationalistisch denken, en over fanatici als de salafisten.

Geen aangename boodschap, maar we kunnen beter ingelicht zijn en ongerust, dan van niets weten en gerust zijn.

22:50 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: davidsfonds

De commentaren zijn gesloten.