08-11-12

Een mummie en een kariboe

De Franse wandelclub 'Randonneurs du Sud-Arrageois' begeleidde ons op donderdag 8 november. De randonneurs wachtten ons op in het dorpje Bullecourt. Na een korte ontvangst in het gemeentehuis vertrokken we voor onze 2de wandeldag op de Marche du Souvenir

We stapten eerst naar Croisilles, een dorp dat in 1917 door de Duitsers volledig leeg gemaakt werd en ondermijnd. Bij de heropbouw vond men tussen de planken die voor de barakken moesten dienen, een kistje met een opgebaard kinderlijkje. Dat kistje met de mummie bevindt zich nu achter glas in de kerk van Croisilles. Na een ontvangst in de feestzaal met een lekker kopje koffie konden we die mummie met eigen ogen aanschouwen.

We wandelen vandaag door de streek waar de slag om Arras uitgevochten is. Veel Britse begraafplaatsen onderweg.

Centraal punt is onze tocht was het dorpje Monchy-le-Preux, waar het standbeeld van de kariboe ons imponeerde. We werden daar goed ontvangen: Op tentoonstellingsrekken waren afdrukken van oude prentkaarten en foto's opgehangen. Zo werden we deelachtig aan de zware gevechten die zich hier afspeelden in 1917. En voor de maaltijd begon kregen we ook nog wat duiding over de vernielingen van in de tijd.

In de middag stapten we terug naar Bullecourt. Daar hadden we vooral aandacht voor de heldenmoed van de Australiers.

Klik hier voor foto's van onze tocht die dag.

20:07 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: herdenkingsmars

De commentaren zijn gesloten.