07-11-12

De slagvelden bij Albert

herdenkingsmarsOp 7 nov 2012, de eerste dag van de herdenkingsmars stapten we een lus bij Albert. We vertrokken aan de basiliek. De basiiek heeft in de oorlog haar eigen verhaal: bijna totaal vernield hing de vergulde maagd op de torenspits nagenoeg volledig horizontaal.
We stapten wat naar boven naar Blécourt, vandaar verder naar Contalmaison. Ginder werden we door de  burgemeester ontvangen. Hier werd een monument, een cairn opgericht door de Schotten. Het is een befaamd bataljon omdat de eerste soldaten ervan Schotse beroepsvoetballers waren. Het monument is pas in 2004 ingehuldigd. Ieder jaar weer, op 1 juli komen de Schotten hun overleden soldaten herdenken.
De bossen waren belangrijke plaatsen in de Slag om de Somme. Van het dorpje Bazentin schoot werkelijk niets over. Dat dorpje is overigens het geboortedorp van de natuurwetenschapper Lamarck. Die professor was een grondlegger van de evolutietheorie
In dat kleine dorpje namen we de grote rust, en hadden we een goed gesprek met een dame van 86 jaar. Een dame die nu niet meer goed ter been is, maar een grote rol speelt en gespeeld heeft voor de blijvende herdenking aan de veldslagen hier.
Onze tocht vervolgde naar een heuvel, een heuvel waarop een rode draak staat. Vanaf die heuvel vielen de soldaten uit Wales manmoedig het Duitse bastion aan. Het was een heroïsche veldslag.
We bogen verder naar Fricourt, waar een deel van onze groep het Duits Friedhof bezocht. Ik wou er zeker heen, want ik had vernomen dat daar de Rode Baron begraven lag. Dat was echter niet zo. De Duitse piloot was er wel begraven, maar in 1927 is zijn graf naar Duitsland over gebracht.
We keerden naar Albert terug, en ginder legden we de herinneringskrans neer op het Bretoens gedeelte van de begraafplaats.

Klik hier voor mijn fotoreeks.

21:01 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: herdenkingsmars

De commentaren zijn gesloten.