06-11-12

Aangekomen in Albert aan de Somme

herdenkingsmarsOp dinsdag 6 november stonden een vijftiental Belgen klaar op de parking voor het station van Ieper. Zij zouden deelnemen aan de herdenkingsmars van Albert naar Ieper. De meesten kenden elkaar van vroeger, omdat ze al in een vorige editie van deze Marche du Souvenir meestapten.
Christian Louchart van de organisatie "Le pays du Coquelicot" kwam ons met de autocar ophalen.

Le Tommy

Onderweg naar Albert hadden we een tussenstop in Pozières. Daar is een museum gevestigd over de slag aan de Somme. Het is een café-restaurant waarvan de uitbater heel wat oorlogstuig en dergelijke verzameld heeft, en in de tuin en binnen ten toon stelt. Buiten heeft hij het leven in de loopgraven uitgewerkt: levensecht, met wapens en materiaal dat in de omgeving gevonden is. (en nog altijd gevonden wordt)
Binnen etaleert hij ook gerief en fotomateriaal.
Bijzonder trots was hij over het oorlogsdagboek dat een naamgenoot van hem geschreven heeft. Hij vertelde hoe hij er achter kwam en documenten bij een Duitse antiquair gekocht had.

Epopée Aéronautique

In Albert aangekomen werden we door een mevrouw van de dienst toerisme ontvangen, en dan gingen we een speciale verzameling bezoeken. De heer Marc Bétrancourt heeft een hele verzameling vliegtuigen uit de 2de helft van de vorige eeuw. Vliegtuigen uit de burgerluchtvaart, vliegtuigen uit de tijd van de Frans-Algerijnse oorlog. Zijn uit de hand gelopen hobby vult nu een heel fabrieksterrein. Rond hem heeft hij trouwens heel wat mensen verenigd om de collectie in stand te houden en ten toon te stellen.

Klik hier voor foto's van deze namiddag en avond van de dag voorafgaand aan de Marche du Souvernir. Op donderdag 7 november zullen de Franse wandelaars er ook bij zijn.

21:58 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: herdenkingsmars

De commentaren zijn gesloten.