10-11-12

Herdenkingsmars met Nooit Moe van Boezinge

Zaterdag 10 november 2012. 10 november, de dag voor 11 november, wapenstilstand. De gezinswandelclub Nooit Moe van Boezinge heeft ter herdenking van de 1ste wereldoorlog een herdenkingsmars uitgepijld.

Waar in 1914-1918 niet meer was dan een kapot geschoten, schrale vlakte, doorlopen door loopgraven en stellingen in de modder, is ondertussen de vrede terug gekeerd. Landbouw is er. Dorpjes zijn herbouwd. De volledig vernielde stad Ieper staat er weer.

De tocht bracht ons naar het noordoosten van Ieper. Het strijdtoneel waar duizenden gesneuveld zijn.  We passeren op onze mars vele begraafplaatsen: Engelse, ook het Duitse Friedhof van Langemark, de Franse begraafplaats van Potyze.
De wandelclub heeft info borden geplaatst die ons vertellen over wat zich hier heeft afgespeeld. Verschillende monumenten herinneren ons de moed van hen die voor onze vrijheid vochten. Betonconstructies laten ons zien waar de linie lag. Gedenkplaten doen ons herinneren aan de gasaanvallen, en de vele slachtoffers.

Klik hier voor mijn foto's

Als ik zie hoe verzorgd deze tocht was, moet ik een pluim geven aan de wandelclub. Samen met de dienst toerisme van Ieper, hebben ze er heel wat tijd en werk in gestoken, om ons zo een rijke wandeltocht te geven. Een wandeltocht die ons in de tijd terug bracht.

 De mensen konden kiezen uit een gamma van verschillende afstanden. We hebben met onze groep gekozen voor de 28 km, dat was de langste afstand.

21:40 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: herdenkingsmars, nooit moe

De commentaren zijn gesloten.