03-10-12

Plots ben je geen pelgrim meer

Pasar 176.JPGDe aankomst na een zware tocht in Santiago de Compostela wordt door verschillende mensen verschillend beleefd.

Sommigen zijn teleurgesteld: "Plots ben je geen pelgrim meer, maar wordt je een 'nummer'." Dat lees ik op blz. 32 van het tijdschrift 'Op Weg'. De geïnterviewde wandelaar stoort zich zich aan de commercialisering. Ook is hij ontgoocheld omdat er mensen uit Korea in de refuges slapen, en er voor hem geen plaats meer is. Hij vindt de aankomst in Santiago een afknapper. Zo vertelt hij erbij: "Het eerste wat van je verwacht wordt is je geld bovenhalen."

Nu ... Gelukkig voor mij is mijn ervaring anders. Ik moest niet betalen om de kathedraal binnen te gaan. Het bezoek aan het graf van de apostel Jacobus was gratis. Niemand vroeg geld aan de pelgrim die het borstbeeld omhelsde. De botafumeiro, het reuze wierookvat, zwierde voor iedereen.
Tijdens de mis was er wel een omhaling. Dat is bij ons ook zo. Maar als iemand niets in de zak gooide ging de omhaler gewoon verder. Er zitten bedelaars op de trappen, maar ook in andere steden zijn er bedelaars. Niemand moet zijn portemonnee open trekken.

Op de reis naar Santiago zijn niet langer meer tempelridders nodig om degenen die de camino stappen te beschermen tegen roofridders.
Ik ken er velen voor wie de aankomst met de bewieroking in het kerkgebouw, de bekroning van de tocht is.

06:46 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1) | Tags: santiago

Commentaren

Heel mooie verhalen van deze mooie reis Guy.

Gepost door: Freddy Persoone | 03-10-12

De commentaren zijn gesloten.