30-09-12

Ook de camino kent een einde

Santiago bereiken! Santiago dat is het ultieme doel.
Voor velen is dit na een zware tocht van meer dan een maand. Voor ons was dit na een wandelreis van een week. Maar voor iedereen zwaait het wierookvat in het kathedraal.
Men vertelde me dat de bewieroking hier ontstaan is niet voor de machthebbers die met hun gevolg en stoeten de tocht aflegden, maar voor de mensen die te voet van hun huis uit de tocht stapten. Een tocht voor hen niet in hotels maar slapen onder de sterrenhemel. Mensen die zich niet konden wassen en vies en vuil bij de apostel aankwamen. Zij verdienden de huldiging met het wierookvat des te meer.

's Morgens vertrokken we vanaf de Monte do Gozo, de berg van de vreugde. Dat is zo een 7 km naar de kathedraal. Toen we rond 10 uur aan de kathedraal kwamen was alles dicht wegens de viering van de hoogmis. Onze wandelgroep viel uit elkaar. De ene ging naar de winkeltjes. Een andere wou het Oficina del Peregrino zien. Ik ging een café solo drinken.
Tegen 11 uur weer aan de kathedraal waren de deuren open, en kon ik nog de botafumeiro, het reuze wierookvat zien zwieren.
pasar,camino,santiagoDat de rituelen: aanschuiven om de trappen op te gaan en het borstbeeld van Jacob te omarmen. Dan de trappen af om beneden naar het reliekschrijn van de apostel te kijken. Door het aanschuiven liep het al tegen twaalven, en een nonnetje liet de meningte die zich in de kerk verzamelde liederen inzingen voor de pelgrimsmis. Liederen die ik niet ken, en ook een Taizé lied als "Ubi caritas et amor ..."
De kerk was overvol, en ik zag mij niet in staat om meer dan een uur recht te staan. Dan maar de kerk uit.
In een klein visrestaurantje ben ik dan pulpo galego gaan eten. Als ik dan toch in Galicië ben, moet ik toch de befaamde inktvis eten.
Daarna weer naar de kathedraal. De mis was nog niet gedaan. Ik kreeg noch de kans om vele anderen de hand te schudden na het Onze Vader, en dan kwamen de mannen die het wierookvat zwaaien weer te voorschijn.
Twee keer op een dag de botafumeiro zien zwieren. Het kan niet op.
Daarna bezocht ik de tentoonstelling van de Codex Calixtinus. Dat is een werk uit de 12de eeuw. Het werk bevat achtergrondsinformatie en tips voor de reiziger die naar Santiago stapt.

Om 15 uur waren we aan de busparking afgesproken. Iedereen was er op tijd. En zo kon deze bijzondere wandelreis een einde nemen.

Klik hier voor de foto's die ik op Windows Live heb geplaatst.

23:36 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pasar, camino, santiago

29-09-12

Dag 7 = wandeldag 6

Onze wandeldag op zaterdag 29/9 zou een flinke tocht worden. 27 km stond er op ons schema. Een tocht van Hospital de la Cruz naar Melide.

In ons hotel verbleef een groep van NEOS, ook allemaal Vlamingen. Zij deden het anders dan wij. De tocht legden ze af in 14 dagen, waarvan 10 wandeldagen. Ze waren uit St.Jean-Pied-de-Port vertrokken. Overnachten deden ze telkens in een ander hotel.

De autobus bracht ons 's morgens van Sarria naar Hospital de la Cruz.  En daar begon ons lange wandeltocht.

Voor verschillende onder ons was het een zware tocht over dat golvend landschap. Een deelneemster overwoog zelfs even om toch maar een taxi te bellen. Ze keek al uit naar die verschillende borden met de telefoonnummers van bedrijfjes die taxi-vervoer aanbieden. Maar uiteindelijk heeft niemand een taxi moeten bellen. We hadden het geluk dat,  als rust echt nodig was, we een bar tegen kwamen.

De wandeltocht bracht ons langs verschillende dorpjes met charmante romaanse kerkjes. Enkelen hadden besloten om aan zo een kerk een Maria-lied te zingen. Het werd het OLVrouw van Vlaanderen dat door de Galicische luchten weerklonk.

Op het einde van de tocht slingerden we over paadjes langs een middeleeuwse brug en langs de verzorgde tuinen van de woningen in de voorstad van Melide. We verzamelden ons op een terrasje. En dan stapten we naar de autobus. De chauffeur bracht ons naar Monto de Gozo. De Monto de Gozo dat is de berg van de vreugde. De vreugde dat Santiago bereikt zal worden.

Wat mijn foto's betreft (klik hier), ik heb gezien dat de plaatsaanduiding niet altijd klopt. De GPS die in mijn fototoestel zit, was blijkbaar niet altijd nauwkeurig. Soms is de vermelde plaatsaanduiding bijna 20 km fout.

23:42 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pasar, santiago, compostela

28-09-12

Alfonso IX

pasar,santiagoAlfonso IX trok in 1230 naar Santiago de Compostela. Levend is hij er niet geraakt. Hij stierf in Sarria. Sarria is een stadje waar voor velen de pelgrimstocht niet eindigt, maar integendeel, hier beginnen velen hun tocht naar Santiago de Compostela. Het is dan ook vanaf hier drukker op de paden en wegen die naar de populaire bestemming leiden. We stapten in groep doorheen Sarria, en dan nam ieder zijn eigen tempo om de tocht van 24 km te stappen. Een bijzonder moment was de 100 km paal. Ieder stopte daar om dat op de foto vast te leggen. Even verder stopten we in Morgade. Dat was zo ongeveer het midden van onze voettocht vandaag. Morgade is niet meer dan een hoeve, nog niet eens een grote, maar ze houden er wel een bar open. Tijd voor de middagpauze. In mijn geval bestond de lunch uit een café grande en een bocadillo met sardines. Verder langs de paden hielden we even halt in Mercadoiro. Daar was een bodega van een wijngaard. De caminantes konden er eten en drinken, en ik zag dat er zelfs wandelaars bleven slapen. Enkelen van ons dronken de plaatselijke vino bianco, ik hield het bij koffie en anderen bij water, aquarius of cola. We daalden verder naar Portomarín. Portomarín is een kunstmatig waterbekken. De Miño bassin is in 1962 aangelegd. De gebouwen die in het water zouden verdwijnen werden afgebroken en hogerop weer opgebouwd. Terwijl wij er passeerden stond er vrijwel geen water in het bassin. De Romeinse brug, de fundamenten van de afgebroken gebouwen lagen boven water. We stapten een hoge trap op en bereikten zo de (heropgebouwde) romaanse burchtkerk. Een kerk van de Johannieten, de ridders van Sint-Jan. De stempel die we daar kregen vermeldt dan ook: SAN JUAN PORTOMARÍN. In de herberg Posado del Camino beëindigden we onze dagetappe.

18:58 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pasar, santiago

Oei! Zeg! Het is al vrijdag!

pasar,santiagoOns PASAR - gezelschap zal vandaag vanuit Sarria vertrekken. Een tocht van 24 km wacht ons. 

Wat zullen we beleven op deze tocht? We kunnen niet leven in het verleden. We kennen de toekomst niet. Waarheen brengt ons deze weg? Een mijnheer uit ons gezelschap zei dat deze tocht ons tot nergens leidt. Heeft hij gelijk?

Nu goed --- afgezien van mystieke dan wel persoonlijke overwegingen --- is ons doel vandaag Portomarín. Mijn wandelgids vertelt weinig. Wel veel dorpjes, dus kans op veel ontmoetingen. Jacques, onze gids op deze tocht, zal ons allicht om 10 uur als we vertrekken onze tocht meer duiding geven.

05:13 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pasar, santiago

27-09-12

Bericht uit Sarria

pasar,santiagoBuenas tardes.

Nu is onze groep in Sarria aangekomen. Onze voettocht vandaag bracht ons van Pereje naar O'Cebreiro. Op deze tocht gingen we vooral naar boven. O'Cebreiro ligt op 1250 m hoogte. We klommen. We stegen. We beleefden een aangename tocht doorheen de bergen die Leon van Galicië scheiden. Fraaie vergezichten, mooie panorama's vormden het kenmerk van deze etappe. In La Faba hebben we de middagrust genomen. La Faba is niet meer dan een groepje huizen onderweg op de camino. Ik denk niet dat er iemand anders komt dan pelgrims. Het terrasje zat vol met ons gezelschap, met een groep uit Duitsland en met een groepje Catalanen. Ik heb geleerd dat ik iemand uit Barcelona geen Spanjaard mag noemen. Neen! Zij zijn Catalanen. Wij uit het Belgenland met Vlamingen en Walen herkennen die situatie. Vanuit La Faba is het nog 4,7 km naar O'Cebreiro. Dat is een plek die nog uit de tijd van de Kelten dateert, wat we kunnen zien aan de ovalen woningen met een strooien dak. De kelk die zich in de preromaanse kerk bevindt zou zowaar de heilige graal zijn. Zou de ridder Parcival hier ooit geweest zijn? Die vraag hield ons gezelschap niet bezig. Rond 16 uur waren we allemaal in het toeristisch dorp aangegkomen. We dronken er wat, en nadien bracht de autobus ons zo een 40 km verder naar Sarria. Daar zijn we nu in een modern hotel, binnen een uurtje krijgen we de cena, dat is het avondmaal.

19:32 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pasar, santiago

26-09-12

Doorheen de wijnstreek van Bierzo

pasar,santiagoDag 4 van onze tocht bracht ons vanuit Ponferrada naar Villafranca del Bierzo. Het was een redelijk vlakke tocht vandaag. Geen hoogteverschillen zoals gisteren. De wandeling werd het mooist na het verlaten van Camponaraya. Mooie beeldhouwwerken kondigden de wijncooperatieve aan, en daarna, na het oversteken van de snelweg A6, wandelden we doorheen de wijngaarden. Rond de middag kwamen we in Cacabellos aan. Daar de tijd genomen om de kapel van de heilige Rochus te bezoeken en om het middagmaal te gebruiken. De maaltijd was in mijn geval chorizo, sesambroodjes en pruimen, met water om erbij te drinken. Het was marktdag in Cacabello, en vlak bij de kerk de tijd genomen om een café grande te drinken. Vlakbij de kapel van de angsten heb ik toch even de tijd genomen om de pelgrimsherberg aldaar te bekijken. Het zijn een reeks chalet-achtige houten bouwsels met telkens 2 bedden, gebouwd op het terrein rond de kapel. Dan volgde even een saai stuk langs de baan, om voorbij Pieros af te buigen naar het stille en lieflijke Valtuille de Arriba toe. De stilte werd enkel door wat vogelgeluiden doorbroken. Ik stapte een eind met caminantes uit Luik op. Die mensen waren hun camino vanuit Leon begonnen. Deze morgen waren ze uit Ponferrada vertrokken. De man was duidelijk doodop. In een herberg aan de Puerta del Perdón wilden ze overnachten. Ik stapte verder naar Villafranca del Bierzo. In mijn gids staat vermeld dat die plaats Villafranca noemt omdat hier monniken uit het franse Cluny verbleven. Op infoborden bij de wijngaarden heb ik gelezen dat ook de druiventeelt hier afkomstig is uit Frankrijk. In het stadje hebben we in het zonnetje op een straathoek lang op het terras gezeten. Naderhand stapte ons gezelschap naar de autobus, die ons weer naar Ponferrada bracht.
Ondertussen hebben we het avondmaal gehad, en is iedereen naar bed.

22:52 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pasar, santiago

25-09-12

Cruz de ferro

Aan het Cruz de ferroOp onze wandeldag vandaag, hebben we het Cruz de Ferro, het ijzeren kruis, aan gedaan. Nadien zijn we afgedaald naar Molinaseca.

Het Cruz de Ferro is het hoogste punt van de camino naar Santiago. Een hoop stenen ligt rond het kruis. Vele caminantes laten hier een steen achter. Die steen staat voor het leven dat ze achter zich laten. Het is voor velen een bevrijding het oude leven los te laten.

Maar meteen begint de opdracht een nieuw leven te beginnen, dan wel het oude leven te hernemen. En dat is niet altijd gemakkelijk. Hier op de camino wordt dat verwerkelijkt in een moeilijke afdaling. We moeten stappen over gladde glibberige rotsen. Wij hebben de hele dag in de regen gelopen. De grote rust hebben we genomen in een bar in El Acebo. Gelukkig brandde daar het houtvuur. Ook voordien in de koterijen bij het primitieve Manjarin brandde er vuur. Rond 17 uur waren we allemaal in Molinaseca. We dronken een café grande in bar Pepe en naderhand bracht onze autobuschauffeur ons naar Ponferrada, waar we in een hotel ingericht zoals bij de tempeliers, zullen overnachten.

Klik hier voor mijn foto's van deze toecht.

20:13 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: pasar, santiago