09-09-12

Smokkelaars doen het achterom

kwartelsOp zo een mooie zomerse dag, lokt de wandelwereld. Dat des te meer, omdat de wandelclub, waar ik lid van ben, de Kwartels, net vandaag haar Smokkelfeestentocht inricht.
Vroeg op weg, kwam ik al veel bekenden tegen, allemaal met de ruime glimlach. Wat is het heerlijk om zo te kunnen wandelen! We konden ons inschrijven in het lokaal 'De Bijenkorf', een gloednieuw cultuurcentrum. In de tijd dat de smokkelaars met hun boter te grens overstaken, stond dit gebouw hier nog niet.
Uit de verschillende afstanden koos ik voor de 18 km.
De gele wandelpijlen brachten ons eerst door smalle straatjes van Assenede om ons dan oostwaarts te zenden over de voormalige spoorweg Eeklo-Zelzate. We stapten evenwel niet tot in Zelzate. (De 24 wel overigens.) Wij van de 18 werden langs de Poelstraat richting Nederlandse grens gestuurd. Daar flirten we even met de grens om dan via een buurt met allemaal straatnamen van het Nederlands vorstenhuis het Sas van Gent binnen te trekken.
In de Redoute, een wooncentrum voor ouderen, hadden we de rust. Tijd voor een koffie die hier nauwelijks 1 euro kost, en de koek, die we bij de start mee gekregen hebben.
Nu gingen we een traject door het Sas van Gent stappen. Het oude Sas van zo een 500 jaar geleden herleefde in onze gedachten. Het Sas met zijn smalle paadjes en achterommetjes van de vorige eeuw slingerde onder onze voeten. Wel goed uitkijken om geen pijltje te missen. Eensklaps werd ik terug geroepen door vier dames uit St-Jan-In-Eremo. Ik was rechtdoor gelopen waar ik zo een smal achterommetje moest inslaan. Deze lus bracht ons weer naar de Redoute.
Het 3de trace bracht ons terug naar België langs het Staakje. De wandelpijlen lieten ons stappen langs het Duivelseinde. Zouden de kommiezen de smokkelaars naar de hel sturen? Gelukkig niet. De parcoursmeester stuurde ons langs de Groenendijk weer het dorp in.
Terug in de Bijenkorf konden we nog wat napraten over deze mooie deugddoende tocht.
Mijn foto's staan bij Windows Live. Klik hier.

19:55 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kwartels

De commentaren zijn gesloten.