31-08-12

Ben je gewoon? of BUITENGEWOON?

oxfam 

Vorige week stapten we nog in de trailwalk. Ons wandelteam "De Doetjes" stapte mee in de OXFAM Trail Walk.
Het was de 5de keer dat deze 100 km tocht in België georganiseerd werd.

In 2013 wordt de tocht voor de 6de keer ingericht. Dat zal dan zijn op 24 en 25 augustus 2013.
Meer info zal je vinden op de site van de OXFAM Trail Walk. Klik hier.

17:23 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: oxfam

29-08-12

Wandelen aan de Lange Lede

kwartelsOp maandag 3 september kan je wandelen bij De Kwartels. In Wachtebeke richt de wandelclub daar hun Lange Lede tocht in. Dat is al voor de 11de keer.
Het is een leuke tocht van 3 lussen die telkens vanuit de feesttent aan de Lange Lede vertrekken. Het is ginder dan kermis. Er staat een grote tent. Ruim plaats om te zitten tijdens de rust. En de vorige jaren kon je er ook frieten kopen. Dat zal dit jaar allicht het geval zijn.

De tocht stelt de Lange Lede centraal. Het is een landelijke tocht. Een van de lussen doet het Kloosterbos aan.

Voor meer info over startplaats en starturen, raadpleeg de website van de wandelclub, door op het affiche te klikken.

Gebruik je het openbaar vervoer, neem dan de belbus. Er is een halte op de Lange Lede.

09:27 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kwartels

28-08-12

Het Lam Gods in het Prado

Van Eyck in het Prado.jpgHet Lam Gods, het Gentse altaarstuk uit 1432 van de gebroeders Van Eyck, blijft de moderne kunstenaars boeien.
Tot eind september is er in het Prado-museum in Madrid, een tentoonstelling over het cordero místico.
Klik hier.
De kunstenaar Eduardo Arroyo stelt tekeningen ten toon waarbij hij de scenes van het veelluik op zijn eigen modern wijze voorstelt.

Tot de permanente collectie van het Prado behoort een schilderij uit 1430 uit het atelier van Jan Van Eyck: La Fuente de la Gracia.
Klik hier
De gelijkenis met het middendeel van het Gentse altaarstuk valt op.

21:48 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: lam gods

De 5de keer

Dit jaar namen we voor de 5de keer deel aan de OXFAM Trail Walk. We, dat is wandelteam 66 "De Doetjes".

De vrijdag, iets na de middag, reden we naar Xhoffraix waar we zouden verblijven. Vandaar dan naar Eupen om ons te laten registreren. Onder de wandelaars al bekende gezichten: De Genieters, De Trutselaars.
We gingen avondeten in ons verblijf.

De zaterdag dan vroeg in de ochtend naar Eupen voor de start van de 100km Trail Walk. Toevallig kwamen we bij onze kameraden van de Fairfoxes terecht. En dat tussen de 100-den andere deelnemers.

De wandelmeute schoof door naar Raeren, waar we de 1ste bevoorrading hadden. In het begin regende het wat, maar dat mocht geen naam hebben. Na 15 km, begon de trailwalk pas echt. Een smal paadje slingerde zich langs een riviertje. Dat was voeten goed opheffen voor de wortels van de bomen. Soms over of onder een omgevallen boom kruipen. En heel wat klimmen en dalen. Ons team munt niet uit door haar klimcapaciteiten.Zo onstonden er na ons files. Af en toe gingen we dan ook even opzij om de snelleren te laten passeren.
Een beetje zonder dat we het wisten bleken we al in Duitsland te lopen. In het dorpje Mützenich hadden we al 25 km gestapt. Het was al na de middag, dus tijd om te eten. Als wij aankwamen vertrok het team van De Genieters net. Die stapten wat sneller dan wij. Tijdens de rust deelden we de tafel met mensen uit Leuven, maar ik ben vergeten te vragen welk team ze vormden. We ontmoetten ook de 4-NUTS en de Kaailopers. Twee teams die we later nog veel zouden tegen komen en konden bijpraten over gemeenschappelijke kennissen.
In de middag hadden we nog een moeilijke afdaling. Amaa! Zeg! Wat zou dat geweest zijn, had het moeten regenen! Maar goed, niet overhaasten. Langzaam gaat ook, en waar er gelegenheid is, de snelleren voor laten gaan. Bij een paaltje dat net nummer 66 droeg, waren we beneden bij een riviertje. Langs een breder pad volgden we dat riviertje een hele tijd en kwamen zo bij een mini-dorpje uit: Kügelscheid. Van hieruit stapten we dan verder, terug naar België. En dan nog wel naar het hoogste punt van België: Le Signal de Botrange.
Daar wachtten onze supporters ons op, en we namen ruim de tijd om te verpozen en te eten. De rustpost zou om 18u30 sluiten. We wilden niet als laatsten weg gaan. Om 18u15 vertrokken we. Al het gerief voor de nacht hadden we mee. Het zou midden de nacht zijn, tegen dat we onze verzorgingsgroep nog eens zouden tegenkomen.
Het was gelukkig nog licht toen we door de mooiste landschappen van België trokken.
Langzaam werd het donker. We namen ons posities in zoals afgesproken: Gino die de pijlen altijd opmerkt, als eerste man. Gino gaf ook het tempo aan. Ik liep met de berenbel als laatste man. Martine en Daniel liepen tussen ons in. Aan het geluid van de berenbel wist Gino of het tempo goed was. Als hij het belgerinkel niet meer hoorde, dan wist hij dat hij het tempo iets lager moest leggen. Zo bleef onze groep goed bijeen. Een rust in Porfays, die we kort hielden en een rust in Drossart waar we ruim de tijd namen. En dan een lang stuk naar het stuwmeer van de Gileppe. Tussen middernacht en 1 uur zouden we de stuwdam bereiken, maar het werdt 1u41. Na een lange pauze vertrokken we tegen half drie voor de laatste 20 km. We stapten evenwel zo snel niet meer als in het begin. En bovendien begon het dan nog te regenen. Na de rust in Hütte werd het wat minder, en kon de poncho weer uit. De vermoieidheid begon zwaar door te wegen, en af en toe moesten we stoppen om te rusten. Gelukkig werd het dag.
Bij de laatste rust aan de Talsperre gaven we de rugzak en andere bagage mee met ons verzorgingsteam. Zo moesten we niet te veel dragen tijdens de laatste kilometers.
Om kwart na acht kwamen we dan aan. Opdracht volbracht: met het volledige team het volledig parcours afgelegd.
Op het podium werden we nog extra gelauwerd omdat we al 5 keer de 100 km lange tocht uitgestapt hebben.

Het is een zware tocht, een echte uitdaging. We zijn content dat we weer mee gestapt hebben. 

Klik hier voor mijn fotoreeks.
Klik hier voor de fotoreeks van Gino.
Voor nog meer foto's kijk via de site van de OXFAM Tral Walk, klik hier.

07:00 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: doetjes, oxfam

27-08-12

Een zwaard in de toren


Nog een filmpje dat ik op YouTube vond, over het ophangen van het zwaard van Damocles in de Sint-Baafskathedraal. Dat was toen in verband met de tentoonstelling Sint-Jan.
En passant zie je ook hoe Jan Hoet de opbouw van de tentoonstelling dirigeert.

13:27 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: sint baafs

26-08-12

Dank aan de vinder.

Tijdens de OXFAM Trail Walk. In de nacht. Op weg naar check point 8, de rustpost aan de stuwdam van de Gileppe.

We waren al op de rijweg er heen. Ik voel aan mijn achterzak, en die is leeg! Waar is mijn portefeuille gebleven? Ik wist zeker dat ik die nog had bij de beklimming op een bospad. Mijn portefeuille moet ik dus op de verharde weg verloren zijn. Ik maak onmiddellijk rechtsomkeer en met mijn lamp zoek ik de verloren portefeuille. Niets te vinden. Weer in de richting van de rustpost. Ook Gino was aan het zoeken. Ook hij vond niets. We kwamen tot het besluit dat iemand die ondertussen moest opgeraapt hebben. 
Aan de check in, had Daniel al gevraagd of er soms iemand een portefeuille afgegeven had. Maar neen.
Afin ... Maar hopen dat alles in orde komt, en dat ik in de loop van de week van de politie een telefoontje krijg dat mijn portefeuille is gevonden. Al met al had onze zoekaktie toch een groot half uur in beslag genomen. 

Er zat nu niets anders op dan gewoon erin te berusten,  en de voorziene rust te nemen. 
Daniel en Martine besloten in de tent te zitten. Gino en ik zaten liever buiten, bij de volgwagen, met een deken omgeslagen. 

Ineens belde mijn mobieltje. Het was iemand van de organisatie die meldde dat mijn portefeuille afgegeven was aan de kassa.
Joehoe! Zo komt het goed!

Hartelijk dank, bij deze, aan de onbekende vinder.  

02:48 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: doetjes, oxfam

24-08-12

Grenzen verkennen

oxfam,doetjesWe zijn een weekend weg met ons wandelteam 66 "De Doetjes". Het kleinste doetje heeft een verblijf gehuurd in Waismes en daar rijden we deze middag naar toe.

In Eupen laten we ons inscannen voor de OXFAM-trailwalk. We zullen allicht  verschillende van onze wandelvrienden en -kennissen ontmoeten.

De echte tocht is morgen. Dan wandelen we doorheen Duitstalig België, door de Hoge Venen, over de Signal de Botrange. We trekken zelfs de grens over om wat op Duits grondgebied te stappen.  
Het is een 'trail'walk, dat houdt in dat de paden niet altijd vlot begaanbaar zijn. Maar dat houdt ons niet tegen. Het is al de vijfde keer dat we deze tocht mee stappen. 

Het is ook een sponsortocht, waarmee we projecten steunen. Tevens tonen we dat door solidariteit, we onze bijdrage kunnen leveren om armoede de wereld uit te helpen.

Je kan de voortgang van de teams volgen. Neem maar een kijkje op www.oxfamtrailwalker.be of klik hier. We staan er tussen meer dan 200 enthousiaste teams. Wij zijn team 66.

Op de valreep had ik zonet nog een interview met een correspondent van Het Nieuwsblad. Het stond in de zaterdageditie van de krant. Klik hier voor de electronische versie.

09:48 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: oxfam, doetjes