17-05-12

Het meest begeerde meesterwerk

Jan_van_Eyck_-_The_Ghent_Altarpiece_-_Adoration_of_the_Lamb_(detail)_-_WGA07658.jpgHet meest begeerde meesterwerk ter wereld is het Gentse altaarstuk: Het Lam Gods, het retabel in 1432 geschilderd door de gebroeders Van Eyck.

Volk! Volk dat er was vandaag in de Sint-Baafskathedraal. Druk! Druk! Druk! Waar bleven al die mensen vandaan komen? Om naar beneden, naar de crypte te gaan, moesten de mensen aanschuiven. Ook aan de doopkapel waar het schilderij van Het Lam Gods hangt was het aanschuiven. De mensen hebben er graag wat euro's voor over om dit meesterwerk te bekijken.

Met al die bezoekers was het gelukkig dat we er deze middag met meerdere onthalers waren. Jean-Pierre was er, Brigitte ook, beiden al vanaf de middag. Iets na één was ik er ook. Later kwam ook Monette erbij en tegen dat ik weg ging kwam ook Toon nog.

En ... Het was een geïnteresseerd publiek. Heel wat vragen over de bouw van de kerk, de opeenvolging van stijlen. Het schilderij van Pourbus met Keizer Karel en andere prominenten van de jaren 1500 genoot ook veel belangstelling.  Ook de moderne kunst: het drieluik en de glaskunst in de crypte. La Bestia en Golgotha boven.

Verschillende mensen vroegen ook naar wat Jan Hoet hier in het kader van TRACK zou ten toon stellen. Maar daarop moest ik het antwoord schuldig blijven. Ik weet het niet.

Wat ik wel weet, dat is ---> Het is alleszins de moeite waard het schilderij van de Van Eyks in al zijn pracht te bewonderen!

20:46 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.