29-04-12

Het wandelend paard

IMG913.jpgVandaag gewandeld in Waregem. Het zou een driemanschap worden. Ik nam met Michel in Gent de trein, en in Waregem vervoegde Alain ons. Hij was nog zo vriendelijk om ons van het station naar de startzaal te brengen.
Ginds ruim plaats om te zitten. We schrijven ons in, en vertrekken.
De wandelpijlen brachten ons doorheen de ontluikende lente naar Karmel. Vlak voor de autosnelweg een pauze in de kantine van een jeugdvereniging. Tijd voor lekkere soep en een grote boterham.
En nadien op weg naar de 2de rust in Wortegem. We passeerden het klooster van de Karmelietessen en liepen naast de bossen van het domein. Een ruiter passeerde ons, en sloeg links af. Wij volgden hem. Even dachten we dat we verkeerd gelopen waren, maar we zagen toch wandelpijlen. Tot Alain, die de streek een beetje kent, zei: "We zijn toch verkeerd. We gaan terug naar de Karmel."
Hadden we nu de lus naar Wortegem niet overgeslagen zeker? Wat nu? In de rustpost overlegden we over de verschillende mogelijkheden. Omdat het toch gedurig regende besloten we naar de startzaal terug te keren. En aldaar te genieten van de frietjes met vol au vent, met een koele Omer er bij.  Het is altijd gezellig wandelen bij zo een club die een vriendelijk onthaal biedt. En dat we ons mislopen hebben nemen we er dan maar bij. We zijn toch buiten geweest.
Alain bracht tegen half drie Michel en mij weer naar het station. Ik nam nog gauw even een foto van het paard voor het station. Een foto van een paard is natuurlijk sprekend voor een voettocht bij wandelclub "Het Wandelend Paard"

Ik vermoed dat Alain enkele foto's op facebook zal plaatsen. Ook een bestuurslid van de club zag ik foto's nemen. Misschien komen die ook op het internet.

Michel en Alain, dank u wel voor de compagnie.

17:57 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

28-04-12

De pelgrim achterna

IMG910.jpgMensen die naar Santiago de Compostela stapten of zullen stappen kwamen deze middag bijeen in een zaal van het Sint-Barbara college in Gent.

Daar kwam de heer Jules Van Wambeke vertellen over zijn tocht naar Santiago. Hij vertelde vooral over de spirituele ervaringen van het pelgrim zijn: de diepte, de ontmoetingen, het bidden, het danken.

De middag was georganiseerd door de regio Gent van het Vlaams Compostelagenootschap.
Liederen en gezangen gebracht door een koor uit Mariakerke ondersteunden de innerlijke tocht van de pelgrim.
Het zonnelied van Franciscus voor de pelgrim die Italië kiest met Assisi en Rome.
Ultreya voor de pelgrim die Santiago kiest en dan doorstapt naar Fatima. 

21:57 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: santiago

Plan de la ville

scannen0007.jpgVandaag ben ik wakker geworden in de Rue aux Barres. Aldaar le petit déjeuner gebruikt.
In de ochtend heb ik een museum gevisiteerd in de Boulevard des Hospices.
Na de visite aan het museum promeneerde ik langs de Boulevard de L'Yser, de Rue de Courtrai, de Rue basse des Champs en de Rue des Baguettes naar de Rue Neuve St.Pierre.
Aldaar in een salle de fêtes een baguette met filet américain gegeten, waarbij ik overigens van een swingend jazz orkest genoten heb.
Tegen 3 uur dan naar de Rue Savaen om naar een pelgrimsverhaal te luisteren.

Als je zo in een stad bent is het wel handig, als je een stadsplan mee hebt. Gelukkig heb ik zo een plan van mijn schoondochter gekregen.

Waar was ik vandaag?

 

21:55 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (2)

De pelgrim achterna

schelp.jpgNu zaterdag 28 april ga ik de pelgrim achterna.
Te voet naar Santiago. Dat heb ik al gedaan.
Te voet naar Lourdes, naar Fatima, naar Assisi, naar Rome, naar Jeruzalem  -->> Dat heb ik niet gedaan en zal ik allicht ook nooit doen. Maar het begeestert me wel.
Deze middag ga ik dan ook luisteren naar het verhaal van Jules Van Wambeke.

Meer info op: http://www.compostelagenootschap.be/Resource/Pages/8/st%2...

10:32 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1)

27-04-12

Durf geloven!

IMG898.jpgDe broeders van Taizé waren deze avond in de Gentse Sint Baafskathedraal.

Vooraan waren de stoelen weg gehaald, en zaten de mensen gewoon op een tapijt op de grond.

Ik ben nooit in Taizé geweest. Ik ken die gemeenschap door hun liederen. Zij brengen steeds korte liederen, in alle talen. Korte gezangen, die steeds weer herhaald worden en zo tot bezinning en inkeer, kijken binnen je zelf, leiden.

De gemeenschap is een christelijke gemeenschap, maar ik moet altijd aan het boeddhisme denken, aan het Om Mani Pad Me Hum, als ik de mensen die aan hun gebedswaken deelnamen, hoor vertellen .

Ook voor mij bracht de bijeenkomst deze avond tot een soort bevrijding.

22:37 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

Veel bloemen in Sint-Baafs

IMG892.jpgPasen is voor de Roomskatholieken een belangrijke feestdag. Dan worden de kerken extra versierd. Zo ook de Sint-Baafskathedraal in Gent.
Het is een vraag die ik bij het onthaal nu al veel gekregen heb. Er zijn nu veel Aziatische toeristen, en die hebben andere feestdagen dan wij.

Ik heb weer een aantal mensen kunnen blij maken, met het verhaal van het ontstaan van het kerkgebouw, van de uitbouw van de hoofdkerk, en hoe de kerk in de 16de eeuw een kathedraal werd.

Veel toeristen zijn content als ze zo wat vernemen dat niet in hun gidsen gedrukt staat.

Eigenlijk mogen we met wat meer onthalers zijn. Ben je geïnteresseerd klik dan hier. Je komt dan op een artikel in het Nieuwsblad terecht. Daar vind je meer info. Ik kan je verzekeren: Het is aangenaam om al die reizigers uit andere landen wat over ons verleden te vertellen.

08:49 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

26-04-12

Andy stapte naar Compostela

De ultieme droom van wandelaars is: te voet naar Compostela gaan. Voor sommige blijft het een droom. Anderen voeren de tocht uit. Het verhaal van pelgrim Clément werd goed gesmaakt. Onze kwartels verslonden zijn wedervaren.

Vorig jaar stapte Andy naar Compostela. Op 19 mei 2011 vertrok hij samen met zijn schoonbroer vanuit Sint-Jean Pied de Port.  Zijn verhaal staat nu in ons clubblad. We kunnen nu van zijn relaas mee genieten.

Ja nog niet alles komt op het internet. Een blad als de Kwartelbode heeft ook zijn nut.

En natuurlijk staat er veel meer in ons clubblad.

19:48 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kwartels