21-03-12

OKRA kijkt 79 jaar terug

okraIedere maand komt het trefpunt OKRA van Zelzate West bijeen in het cultureel ontmoetingscentrum "De Brug"

Op de maart-editie van deze algemene vergadering stond een terugblik in het verleden van onze parochie. Daarvoor had meester Hoste een diashow samengesteld..

In 2008 hadden we een werkgroep onder leiding van pastoor Vernimmen, die de belevenissen en het wel en wee van 75 jaar parochie bekeek. In de gespreksgroepen kwamen veel foto's naar voren. Guido en Guy zouden daar dan een boek van samenstellen. Maar het is er nooit van gekomen.

En nu ineens, vandaag, kwam dat tot leven. Guido heeft op basis van die foto's ook zijn eigen materiaal bekeken en die bronnen heeft hij samengevoegd tot een mooie montage. De fotoreeks vertelt hoe in het begin van de 20ste eeuw aan een hulpkerk voor Zelzate werd gedacht, een hulpkerk aan de overkant. Hoe in de jaren 30 de kerk werd gebouwd en een zelfstandige parochie ontstond. Hoe de parochie groeide maar ook van onheil niet bespaard bleef. Een brand verwoeste de kring. Perikelen met het dak van de kerk verhinderden dat er vieringen plaats vonden. Ook de goede momenten natuurlijk. Feesten, ontstaan van verenigingen, het samen op weg gaan.

Verschillenden OKRA leden herkenden zichzelf of hun familieleden. Wat is het lang geleden! Nu is iedereen wat ouder.

Na deze reeks over 75 jaar parochie volgde een pauze. Daarna kwamen nog 2 reeksen. 2 reeksen die een eerbetoon brachten  aan onze vorige pastoor. Willy Vernimmen is in 2011 overleden, veel te vroeg. Hij was de bezieler van het 75-jarig jubileum van de parochie Sint-Antonius.
Guido Hoste bracht in een reeks dat jubileum naar voren. Een reeks die ondermeer de reis van de Zelzaatse parochies naar Padua omvatte. In Padua is de heilige Antonius gestorven.
In 2009 nam Willy Vernimmen afscheid van Zelzate, en de gebeurtenissen daarrond waren het thema voor de 3de diareeks.

Onze OKRA-leden waren enthousiast over de mooie presentaties en de toelichting die meester Hoste bracht. Maar het verleden komt niet meer terug.

We blijven verder werken. Op 18 april komt OKRA Debbautshoek weer samen. Weer wordt het iets om naar uit te kijken. We zullen die woensdag al om 11 uur beginnen. Dan is het een eucharistieviering in het kerkje van Zelzate-West. De intentie van die viering is om de mensen te herdenken die ons verlaten hebben. Tevens willen we ons over de betekenis van Pasen bezinnen. En nadien is het dan feestmaal in "De Brug". Ons bestuur heeft voor paling gekozen.

23:30 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: okra

De commentaren zijn gesloten.