18-03-12

Davidsfonds Zelzate 85 jaar

davidsfondsIn 1927 besloten enkele mensen die de zondag naar Ertvelde gingen om daar de lezingen van het Davidsfonds bij te wonen, in Zelzate een eigen afdeling te stichten. Nu na 85 jaar is de afdeling nog springlevend, met tal van aktiviteiten. Reden om feest te vieren op zondag 18 maart 2012.

Het begon met een aperitief om 10u30. Marc verzorgde dan de inleiding waarbij hij een en ander uit het rijke leven van onze afdeling vertelde.

Dan volgde een concert door het Claribeau klarinetkwartet. De muzikanten brachten een gevarieerd programma: klassiek, romantisch, jazz. pop. De groep is ontstaan in de schoot van de harmonie "Het Noorderlicht". Ik kon me niet weerhouden te denken davidsfondsdat dit vroeger niet mogelijk zou zijn geweest. De socialistische volkshuizen en de katholieke gildenhuizen leefden toen strikt gescheiden. Het zou onmogelijk geweest zijn dat een groep ontstaan uit een 8-urenhuis in een katholieke kring zou spelen. Tijden zijn veranderd.

davidsfondsDaarna begon het gezellig samenzijn. Luc stoffeerde dat met faits divers. Hij riep soms onze verwondering op. Hij bracht ons soms aan het lachen.

Om maar enkele gebeurtenissen uit die 85 jaar aan te halen:

-) Op een bepaald moment was de werking bijna onbestaande. Het aantal leden was terug gezakt naar 28. Maar daarna kwam weer de groei. Nu zijn we met een 100-tal leden waarvan er nu 67 op het feest waren.

-) Het was niet altijd peis en vree overigens: op een bepaald moment waren er 2 davidsfondsen: die van de kring en die van het gildenhuis.

-) De laatste straat die haar franstalig naambord verloor was de Rue de l'Eglise.

-) Waarom kijkt de Vlaamse leeuw naar links?

Ja! ... De Zelzaatse afdeling van het Davidsfonds kan weer een geslaagde bijeenkomst in haar aktiviteiten vermelden. 

19:02 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: davidsfonds

De commentaren zijn gesloten.