17-03-12

De wraak van het lam gods

IMG820.jpg'De wraak van het Lam Gods' is een boek dat de journalist Rudy Pieters geschreven heeft. Hij heeft in verband met de diefstal van het paneel van de rechtvaardige rechters al de gerechterlijke dossiers uitgepluisd. Dat is al een paar jaar geleden.  

Vandaag leidde de auteur een gezelschap van zo een 20 mensen rondom en in de Sint-Baafskathedraal.

Hij begon zijn relaas aan het beeld van de gebroeders Van Eijck. Dan stapten we naar de kathedraal, naar de deur die de bewuste ochtend open gevonden werd. Rudy vertelde wat er die ochtend gebeurde, en hoe de diefstal zelf pas later ontdekt werd.

We gingen de kathedraal binnen, en daar vertelde onze gids hoe het paneel uit het retabel verwijderd werd.
Aan de schilderijen van de bisschoppen in de kooromgang vertelde hij over de betrokken IMG821.jpgbisschoppen.

Langs de zij-ingang gingen we het kerkgebouw buiten, en daar kwam het relaas van een dief die die avond daar ook was. De meubelmaker-dief had iemand gezien die een grote plank droeg. Rudy las zijn getuigenverklaring voor.

Dan verder naar het bisschopshuis. Hier kwamen de 13 brieven van D.U.A. op de proppen. Even later toen we bij het gebouw van de nationale bank waren, kwam Goedertier naar voren. Zijn overlijden, wat hij op zijn sterfbed verteld zou hebben.

De tocht eindigde aan het steen van Geraard De Duivel.

Ik ken de geschiedenis. Ik heb er al veel boeken over gelezen. Vorig jaar heb ik nog een spreekbeurt van commissaris Mortier bijgewoond. Maar het virus heeft me te pakken. Die kunstroof blijft me boeien.

Ik zal nog eens naar het STAM gaan. Rudy die vandaag onze gastheer was, heeft daar mee gewerkt aan de zaal waar de affaire van de diefstal tentoongesteld wordt.

Klik op de hierna volgende link voor de website van de inrichter van deze spannende wandeling.  http://www.mercatcentral.com/vaneyckvermist.htm

We hebben vandaag het mysterie van de kunstroof niet kunnen ontrafelen We hebben er ons wel in kunnen inleven. En zoals de onthaler vertelde toen ik de kathedraal binnenstapte. Het mysterie van de verdwenen rechtvaardige rechters draagt bij tot de populariteit van dit middeleeuws meesterwerk.

18:08 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

De commentaren zijn gesloten.