24-01-12

Een waardig einde

okra academie kwam bijeen in de LekeDeze middag kwamen we met een aantal mensen uit de trefpunten van OKRA Midden-Vlaanderen bijeen in de OKRA-Academie. Voor de gelegenheid in De Leke in Eeklo. Het was een bijzonder delicaat thema: Hoe waardig het leven beëindigen?

Niet meteen mijn zorg. Ook niet allicht niet van u.

We leven allemaal langer. Maar ook het ziekteproces dat het overlijden vooraf gaat wordt langer. Over leven en dood wordt soms door de artsen beslist. De patient gaat achteruit, kan niet meer eten. Goed! We plaatsen een maagsonde. Oei! Ze rukt de sonde eruit! Geen punt! We binden haar vast. Is dat het levenseinde dat we willen?
Neen toch! Als we dan toch moeten doodgaan, moet dat waardig gebeuren.

De spreker, een ethicus werkzaam in een zorgcentrum, verklaarde ons wat wettelijk mogelijk is. In 2002 is er een wet gestemd over de rechten van de patient. Ook een wet over euthanasie trouwens.
Tot in de 19de eeuw stelde zich het probleem niet. De mensen stierven gewoon. Pas met Pasteur veranderden de inzichten bij de medici. Door de toegenomen inzichten konden ze mensen veel langer in leven gehouden worden. Met medicaties en met medische toestellen konden de artsen het leven verlengen. Maar wat is dan de kwaliteit van dat verlengde leven? Wil ik 100 jaar worden als ik niet eens meer mijn eigen kinderen herken?

De spreker maakte een onderscheid tussen:

  • medische behandelingen: starten? voortzetten?
  • pijnbestrijding en palliatieve sedatie
  • euthanasie

Afin, een hoop om over na te denken. Misschien moet ik een wilsbeschikking of een wilsverklaring opmaken

21:50 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1) | Tags: okra

Commentaren

Amaai, da's inderdaad een diepgaande materie. Maar wel zaken die helaas bij het leven horen. Die euthanasie vind ik helemaal niet slecht. Wat heeft het voor zin om een leven nodeloos te rekken als er veel lijden is.

Gepost door: maaike | 25-01-12

De commentaren zijn gesloten.