31-05-11

Gekneusde ribben (1)

wandelenWandelen is gezond. Dat heb ik weer eens mogen ondervinden.

Zondag was ik gevallen en ongelukkig terecht gekomen. Ik dacht eerst dat het zo erg niet zou zijn, maar de maandag verging ik van de pijn. Ik ging weer naar bed, maar in plaats van te verbeteren, verergerde het maar. Terug naar beneden en een onstekingsremmende pijnstiller genomen. Ik had nog pillen liggen van toen ik rugklachten had.
Het ging over, maar 's nachts begon de pijn opnieuw. Iedere keer dat ik me bewoog schoten pijnscheuten door mijn lijf. Dan toch maar weer opgestaan om een pijnstiller te nemen, en dan maar beneden blijven zitten. Zitten deed minder pijn dan liggen.

Dinsdag 31 mei moest ik in Kortrijk zijn. Even overwogen om af te bellen, maar dan toch maar een pijnstiller genomen en op weg. Het ging allemaal goed, maar na de middag begon de pijn opnieuw. Op de lijnbus op weg naar huis, deden iedere onverwachte afremming en verkeersdrempels me de pijn weer goed voelen.

--- wordt vervolgd ----

22:34 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wandelen

Dagje Kortrijk

DSC03283.JPG

De 4 centrumkerken van Gent: Sint-Michiels, Sint-Niklaas, Sint-Baafs, Sint-Jacob, hebben hun onthaalteams. De onthalers verwelkomen bezoekers van over heel de wereld en vertellen over de kerk, de kunstschatten, de geschiedenis.

Op 31 mei namen we met mensen uit de 4 onthaalploegen de trein naar Kortrijk. Doel was te vernemen wat de aanpak is van de ploegen in Kortrijk.

's Morgens ging het vooral over pastoraal werk, met als uitschieter uitleg over de zomerse wandeling "BIJBELS IN DE STAD". Die wordt om de 2 jaar ingericht. In 2012 dus weer.

Daarna trokken we naar het Fort. Het is geen verdedigingswerk meer maar een school. De inwoners van Kortrijk blijven de Pleinschool evenwel het Fort noemen. Nadat het een fort was, werd het een klooster van de Zusters van Liefde. En de nog bestaande kapel was ons doel. 

Daarna gebruikten we het middagmaal in het Textielhuis. Daar was net een tentoonstelling over de staking tegen de eenheidswet in 1960/1961.

Voor het namiddagprogramma splitsten we ons in 2 groepen. We bezochten de Sint-Maartenkerk, waar de ruimte ook met licht ingevuld wordt, en de OLVrouwkerk, met de befaamde kapel van de graven van Vlaanderen. 
Dan trokken we naar de Budastraat: de oude kapel van de Zusters Augustinessen en de moderne kapel van de Zusters van Liefde. 

We hebben het voordeel gehad, dat verschillende gesloten locaties voor ons geopend werden. Op dagen als: open monumentendag, of erfgoed, of 'Bijbels in de stad' openen zelden toegankelijke gebouwen hun deuren. 

22:24 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

30-05-11

Unum ex VII

DSC03246.JPGIn verschillende kapellen van de Gentse Sint-Baafskathedraal hangt boven het altaar een opschrift: "Unum ex VII" dit is: 'een van de 7'. Waarop zou dat slaan? 

Ik heb heel wat navraag moeten doen om er achter te komen.

De 7 slaat terug op de 7 pelgrimskerken in Rome. De pelgrim moet die in een voorgeschreven volgorde op één dag bezoeken. Het traject is zo een 25 km, lees ik in de WIKI.

19:31 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

29-05-11

Met Michel in Wetteren

DSC03276.JPG

Michel en ik waren afgesproken in het station van Gent-Sint-Pieters. We zouden gaan wandelen in Wetteren. Eerst hadden we nog de tijd om in het station te ontbijten. En vandaar namen we de trein naar Wetteren. met als wandeldoel: Herdenkingstocht A. De Maesschalck, georganiseerd door Wsv Wetteren. De startzaal was in een meisjescollege. 
We schreven ons in, en hadden eerst de lus van 6 km.  Dat was een grillige en mooie lus door de tuinen van een rusthuis, en door het domein Den Blakken, met haar stuifduinen. 
Terug in de startzaal tijd voor een koffie. Daarna vertrokken we voor een lus van 12 km. Eerst langs de Scheldedijk om dat via groene  graswegen naar Massemen te trekken. Daar kochten we broodjes en genoten we van een "Uitzet", dat is streek biertje dat hier ambachtelijk gebrouwen wordt. In het traject terug naar Wetteren, hadden we nog een mooi bos. 

Na de aankomst was het nog gezellig nababbelen over het wandelen, samen mat andere wandelaars, die bij de Vierdaagse van de Ijzer in Diksmuide verblijven. 

18:10 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wetteren

28-05-11

Een augustijn

IMG258.jpgBrouwerij De Engel brouwde Ertvelsch bier met poldergersten en Ertveldsche hop. De brouwerij bestaat niet meer. Het zijn lofts, wooneenheden geworden.

Wie wel nog brouwt in Ertvelde is de brouwerij van Van Steenberge. Die brouwerij was trouwens de startlokatie van de Augustijntocht van vandaag.

Eigenlijk had ik andere toezeggingen gedaan, en kon ik vandaag niet aan een clubwandeling deelnemen. Toch kon ik het niet laten zo dicht bij huis te wandelen, als was het dan maar voor 6 km.

Bij de WAK is het altijd gezellig. Dat is evengoed zo voor degenen die de korte afstand kiezen. En na de tocht heeft de Augustijn gesmaakt.

Even terzijde. Ik verschoot er vandaag ook van hoeveel mensen de radio-uitzending op donderdag bij Radio 2 over wandelschoenen gehoord hebben. Wil je advies voor een goede wandelschoenen? Ja ? Lees meer en klik hier!

 

18:15 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wak

3de lus ingestapt

DSC03257.JPGVanavond heb ik de 3de lus van de 100km van Zelzate nog eens in gestapt. Ik had dat al eens overdag gedaan, maar nu wou ik het doen zoals de lus op 9 juli zal gestapt worden. Het is een nachtparcours dat om 21 uur vertrekt en om 2 uur aankomt. We doen Sas van Gent en Assenede aan.

Dus ben ik gisteren ook om 21 uur gestart. Het wordt eerst een tocht langs indrukwekkende installaties van de industrie in Zelzate en Sas van Gent. Dan lopen we over het bolwerk uit de XVIde eeuw, om dan de in polders in te trekken. Tegen dat we aan de Doornendijk zijn is het al goed donker. Hier is een zaklantaarn of hoofdlamp niet overbodig.

Ongeveer waar we de 2de wagenrust zullen hebben, heb ik een caférust genomen. Het Asseneedse biljartcafé 'De ivoren bol' ligt niet ver van het parcours.

Het is een lus van 25 km, afin, dat moet het zijn. Zoals ik het nu gestapt heb is het 22,1 km. Ik ga nog nagaan waar ik de 3 km kan bijvoegen: of een passage langs de voormalige sluizen in Sas van Gent, of een omweg langs Assenede dorp en langs de Kloosterstraat terug, of een plaatselijke lus in Zelzate West.

02:03 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: euraudax

27-05-11

Bij Georges

IMG255.jpgDonderdag was ik in Brussel, voor de uitzending over wandelschoenen van Hein De Caluwé. 's Middags moest ik in Gent zijn, voor het onthaal van de Sint-Baafs kathedraal.
De uitzending was tussen 8 en 9 uur, en ik kon al met de trein van iets na tienen uit Brussel vertrekken.

In Gent wandelde ik door de Donkersteeg. Soms kan je hier door het vele volk niet eens doorheen. Nu met die KOBRA-werken passeert er niet veel volk.

In de Donkersteeg is er een restaurant dat zich speciaal op de landbouw ter zee toelegt. Wat zeg ik nu? Ik bedoel schaaldieren, schelpen en vissen. Ik was er nog niet binnen geweest. De prijskaart toonde me prijzen die boven mijn budget liggen.
Maar nu zag ik dat ze ook een dagschotel en een menu hebben. Dus naar binnen.

Het is een restaurant dat ergens in de jaren 1920 begonnen is. Nu is het al in de 4de generatie. En toch: de sfeer van die jaren hebben ze weten te behouden. De obers zijn chique gekleed, gileetje aan, servet over de arm, een en al voorkomend.

Ik koos voor het kobra-menu: een vissoepje, dan een visterrine en als hoofdschotel koolvis met kasteelaardappeltjes. Goed zeg!

http://www.georgesseafood.be/#/homepage/

14:06 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1)