31-03-11

Onze Kwarteltocht op 3 april in Zelzate

Zoals beloofd, hierbij wat info over het parcours. In verschillende tijdschriften van wandelclubs is ongeveer deze tekst van Erik gebruikt. Als je leest wat je te wachten staat, krijg je zeker goesting om af te komen. Je mag er al vroeg zijn! Starten kan vanaf 6u30!

kwartelsAlle afstanden gaan via woonwijken en de brandweerkazerne naar het park. Vandaar naar het psychiatrisch instituut Sint-Jan-Baptist waar na 3,4 km een rustpost is voorzien.
De 12 km maakt hier een lus door de bossen van Sint-Jan-Baptist, langs het staalbedrijf ArcelorMittal (vroegere Sidmar) om zo terug de rustpost te vervoegen. Na de rust/controle gaat het samen met de 7 km richting Kanaal Gent-Terneuzen, waar Zelzatebrug eens vanuit een andere hoek kan bekeken worden. We wandelen over de Grote Markt om zo de startzaal terug te bereiken.
De 18, 24, 30 en 40 km gaan na de controle via een stuk oude spoorweg en een woonwijk tot de Kennedylaan. We dwarsen deze baan om zo het Kloosterbos te bereiken. Bij het verlaten van het Kloosterbos volgen we de Langelede. Gekomen aan de Catharinabrug, vervolgen de 18 en 24 km hun weg langs de Langelede, terwijl de 30 en de 40 km met gezwinde tred het brugje oversteken en een omzwerving maken richting Ramonshoek, om ter hoogte van de Balkenbrug, even voor de rustpost ingericht bij de Langelede, terug met de 18 en 24 km te verbroederen.
Na de controle keert de 18 km via bos- en veldwegen naar Zelzate terug.
De overige afstanden zetten hun tocht verder langs de Langelede richting Nederland. Even voorbij het eerste deel van de Sint-Elooiskreek splitst de 24 km en gaat rechtdoor en blijft flirten met de Belgisch-Nederlandse grens. De 30 en 40 km kiezen resoluut voor Nederland en wandelen de Oude Polder in, om de 24 km terug te vervoegen net voor deze het tweede deel van de Sint-Elooiskreek bereiken. Broederlijk wandelen ze samen tot de grenspaal nummer 301 waar de 40 kmstappers terug Nederland worden ingestuurd. De 24 en 30 km wandelen richting Muishoeken. De 40 km stapt richting Overslag waar een rustpost is voorzien in café Welkom. Na de controle vervoegen de 40 kmstappers ter hoogte van de Muishoeken terug de 24 en 30 km. Gezamelijk stappen de drie afstanden tot de Bosstraat. Terwijl de 24 en 30 km naar de rustpost langs de Langelede gaan, krijgen de 40 km nog een lus te verwerken, alvorens ze van een welverdiende rust kunnen genieten.
Na deze controle keren de afstanden net als de 18 km via bos- en veldwegen naar Zelzate terug.
Maar de 40 km-stappers hebben er nog niet genoeg van. In de Patronagestraat gaan ze eigenzinnig de Grijphoek in om via de Kanaalstraat ‘Mieke Stroel’ te gaan groeten. Via de Grote Markt bereiken ze dan terug de startzaal.

00:12 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kwartels

30-03-11

Midweektocht in Zingem

scheldestappersWoensdagmorgen 30 maart was ik al vroeg in Zingem. Ik wandelde er bij de Scheldestappers. 

De Scheldestappers doen hun naam eer aan en laten ons wandelen door de Scheldemeersen. De Scheldemeersen zijn tamelijk vochtig, en de vlonderpaden leiden de wandelaars over de sompige gedeelten.  Ik had voor de tocht van 21 km gekozen. 6, 10 en 15 kon ook. 
Langs de Schelde gingen we richting Asper. En daar hadden we een plaatselijke lus.

Na die lus ging ik even bij clubgenoten zitten, en at een broodje met een kom soep.

Het 3de traject bracht me langs de staakmolen 't Dal weer naar Zingem. 

Daar trof ik wat wandelvrienden, die net als ik het openbaar vervoer gebruiken. En samen trokken we naar het station van Zingem om de trein van 12u40 te nemen.

Klik hier voor foto's. 

21:12 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: scheldestappers

Kwarteltocht op 3 april in Zelzate

Even Zelzate voorstellen, zoals Erik het neerschreef: (Morgen haal ik zijn tekst over het parcours aan. En zondag zijn jullie je natuurlijk bij op de Kwarteltocht!)

Die paal krijg je niet te zien. Die is verdwenen toen het kanaal verlegd werd.Zelzate, middendoor gesneden door het zeekanaal Gent-Terneuzen, ligt halfweg op dit kanaal (18 Km van Gent en 18 Km van Terneuzen), vlak bij de Nederlandse grens.
De oorsprong van de naam Zelzate moet gezocht worden in zijn ligging aan de zee, tot de Gravenjansdijk daar een einde aan maakte in 1288. In vroegere tijden werd er zowel Selsaete als Zelsate geschreven. Sel betekent zout en zate, plaats waar dat zout werd bereid of haven waar het werd geladen. Het verband met het zeewater ligt voor de hand. Dat de zee vroeger het grondgebied bedekte en de plaats laat bevolkt werd, wordt ook bewezen door oude landkaarten en door de samenstelling van de bodem.
Zelzate wordt voor het eerst in 1236 vernoemd. Het was toen een gehucht van het dorpje Assenede. De bewoners hielden zich voornamelijk bezig met visvangst. Pas in 1722 is Zelzate een zelfstandige gemeente geworden.
In amper een eeuw tijd is zij uitgegroeid van een landelijke gemeente tot een belangrijk centrum van bijna 12.000 inwoners. Waaraan heeft Zelzate deze merkwaardige uitbreiding te danken? Natuurlijk aan het kanaal. Want wie Zelzate zegt denkt aan het kanaal, met zijn drukke scheepvaart, zijn industrieën en zijn brug.
Het eerste kanaal door Zelzate dateert van 1827, ten tijde van het Hollandse bewind.
In 1894 werd de eerste tracéwijziging uitgevoerd zodat het nieuwe kanaal (met een breedte van 68m.) toegang verleende aan schepen tot 8500 ton. Het oude kanaal werd gedempt en er ontstond een plein waarop in 1938 het nieuwe gemeentehuis werd gebouwd. Dit gebouw domineert de Grote Markt waar het commerciële hart van de gemeente klopt.
In 1968 werd het huidige kanaal gegraven dat de haven van Gent toegankelijk maakt voor schepen van 60.000 ton. Grote zeeschepen kunnen nu de industriezone bereiken langs het kanaal van 150 - 200 m breed. Een reusachtige wegbrug verbindt de beide oevers terwijl een tunnel met twee kokers het verkeer op de snelweg Antwerpen Knokke mogelijk maakt.

Zelzate is de peterstad van het 2de Regiment Gidsen. Naar aanleiding van de 60ste verjaardag van de gevechten te Zelzate werd door de Pantsercavalerieschool - Regiment Gidsen een Leopard geschonken aan de Gemeente Zelzate om als monument een blijvende herinnering aan deze gevechten te zijn.
De plechtige overhandiging aan de Gemeente vond plaats op 23 september 2000. De tank staat tegenover het museum naast het monument van de 2de Gidsen op de plaats waar op 23 mei 1940 hevige gevechten plaatsvonden.

Zelzate is ook internationaal bekend voor de inspanningen die het doet voor de verbroedering tussen de Europese landen. Het heeft een partnerschap aangegaan met Aubenas (Frankrijk), Cesenatico (Italië), Delfzijl (Nederland), Schwarzenbeck (Duitsland) en Sierre (Zwitserland) en werd daarvoor onderscheiden met de "Europaprijs".

10:22 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kwartels

Die sloebers toch!

Oei! Mijn 2 laatste tochten waren lange afstandstochten. Het weekend gepasseerd een 150 km voettocht in het Kortrijkse. Het weekend daarvoor een 125 mars in het Denderleeuwse.
Tijd om weer eens een doodnormale wandeling te maken. En dat doe ik vandaag bij de Scheldestappers.
De wandeltocht vertrekt vanuit Zingem.
Info over deze midweektocht op: http://www.scheldestappers.tk/

04:50 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: scheldestappers

29-03-11

Foto's. Wel of niet op internet?

Soms hoor ik van die verhalen, dat je iets niet mag.

Twee gevallen:
1) Een wandelaar heeft collega wandelaars gefotografeerd, en krijgt ineens een mail dat hij zoveel moet betalen aan een wandelaar die hij in beeld gebracht heeft. Anders staat de deurwaarder voor de deur.
Wat voor een onzin is dat? Een wandelaar fotografeert niet die of die persoon. Neen een wandelaar fotografeert een andere wandelaar. Die andere wandelaar kan zich niet op het portretrecht beroepen. Er is geen portret.
2) Een wandelaar heeft zijn wandelgroep gefotografeerd, en daar staat een gebouw op de achtergrond, waarvan het beeldrecht bij de architect berust. Oei, een aangetekend schrijven. Zoveel betalen, anders brengen we u voor de rechtbank. De beeldrechten van het gebouw zijn exclusief.
Ja zeg! Antwoord dan gewoon dat je niet wil betalen, omdat de rechthouder je niet op voorhand duidelijk heeft gemaakt dat hij op zijn rechten staat.
Het beeldrecht van een bepaald gebouw, kan je niet verbieden je wandelgroep te fotograferen.

Het ergst zijn niet de ontwerpers zelf, maar hun erfgenamen. Als je in Brussel wandelt, zorg ervoor dat je op internet geen foto's plaatst waar het atomium opstaat, of een afbeelding van Kuifje.
Zo zijn de berichten die ik hoorde.

22:09 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1) | Tags: privacy

Euraudax Kuurne-Ieper liet ons wandelen.2011-03-26 Euraudax Kooigem

Ondertussen heb ik ook wat foto's van de Euraudax die de groep van Kuurne-Ieper vanuit Kooigem liet vertrekken.

Ik heb ze deze keer bij Webshots geplaatst.

Hiernaast worden ze in de vorm van een dia-show getoond.


En vergeet niet: Zondag 3 april is er de Kwarteltocht. Je kan starten tussen 6u30 en 15 u.
Kleinste afstand is 6 km. De langste afstand is 42km.
http://www.dekwartels.be/ is de website van de wandelclub.

01:04 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: euraudax

28-03-11

Flirten met de taalgrens


Euraudax vanuit Kooigem weergeven op een grotere kaart

Een vriendelijk medewerker van WSK Marke, pikte zaterdagochtend verschillende wandelaars op aan het station van Kortrijk om hen naar Kooigem te brengen. Ik was een van hen. 

De startplaats was een zaal op de plaats van Kooigem. Toen we ginder aankwamen, arriveerden ook net 9 Engelsen.
We installeerden ons aan een tafel. Hans zat rechtover mij. Schuin links Erik. Links van mij Hugo. Rechts van ons zaten marcheurs uit Frankrijk. 

Ik schreef me in voor de tocht van 150 km. Anderen kozen voor 50, of 100, of 125 km.

Op de kaart hierbij kan je zien waar de mars ons bracht. 
Een eerste traject van 50 km bracht ons via Spiere en Bellegem naar Marke, om  langs Aalbeke en Rollegem terug te keren naar Kooigem.

Het 2de traject bracht ons over de taalgrens naar Henegouwen. Als we pauzeerden in café L'Escale in Herinnes, hadden we al 75 km gestapt. Het was toen één uur 's nachts. We waren al 15 uur aan de wandel.

2 uur werd ineens 3 uur. Het zomeruur ging in. 

Om 7 uur 's morgens konden we in Kooigem ontbijten. Sommigen stopten hier hun tocht. Nog meer begonnen hier hun tocht om 25 km met ons mee te stappen. De ochtend bewandelden we Bellegem.  De 25 km in de middag trokken we naar Bosuit en Sint-Denijs.

De inrichters hebben ons in dat landelijk gebied tussen de Schelde en de Leie een mooi en aangenaam parcours bezorgd, met een goede dosis onverhard. 

18:39 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: euraudax