27-02-11

Wat was het heerlijk in Mechelen!

opsinjoorkeVandaag heb ik heerlijk kunnen genieten in internationaal gezelschap van de Nationale Wandeldag in Mechelen. De wandeldag mag dan wel de naam dragen van "nationaal", ook van over onze grenzen komen de wandelaars naar de stad van de Maneblussers.

Ik ben deze ochtend met de vroege bus naar Daniel gereden, en reed met hem mee naar Mechelen. 

De weg naar de startplaats  was goed aangegeven. En de inrichters hadden voor een ruime parkeerplaats gezorgd. En mens ! Wat een startzaal! Hier konden de inrichters meer dan 5.000 wandelaars verwelkomen. Achteraf hoorde ik dat er inderdaad meer dan 5.000 wandelaars waren.

We vervulden de inschrijvingsformaliteiten. We wachtten op Rob en Aartje. Samen zouden we de 25 km stappen.  En dan de wandelpijlen volgen. De teneur werd onmiddellijk gezet.De korte afstanden hadden een stadswandeling maar ons kwartet werd meteen langs de Nekker hetopsinjoorke Mechelse Broek ingestuurd. We stapten over een nat modderig weggetje. We volgden via een verharde strook de Dijle en verlieten de rivier om naar het domein Planckendael te komen. Daar hadden we de 1ste rust. 

Laat me nog even vertellen dat het parcours, het onthaal, de startzaal verzorgd werden door Opsinjoorke Mechelen. De verzorging op de rustposten onderweg was in handen van De Slak uit Leest.

Na die rust trokken we door het Dierenpark. Ik had eigenlijk niet verwacht dat we zoveel dieren zouden te zien krijgen. Het is immers nog winter. Ik was dan ook aangenaam verrast, en mijn medewandelaars eveneens. 

Het hield niet op. Langs Hofstade trokken we naar Zemst. Wij van de 25 hadden een plaatselijke lus, die ons ondermeer doorheen een natuurgebied met Galloway runderen bracht. 
Je had maar naar beneden naar de schoenen van de wandelaars te kijken, en je wist wie die extra-lus had gestapt.  

opsinjoorkeNa het natuurgedeelte volgde het stadsgedeelte. De wandelpijlen lieten ons door de oude stad dwalen.Het viel me op dat heel wat gebouwen vanuit het Oostenrijks tijdvak dateren. Ik wil vermelden dat de wandelclub informatiepaneeltjes had geplaatst, zodanig wisten we ook wat we te zien kregen. 

De laatste rust was in een zaal van het stadhuis. Het was uiterst gezellig om daar in zo een historisch kader de rust te hebben.  En als je zo wat blijft zitten,  ontmoet je natuurlijk veel bekenden. 

Terug in de startzaal was het zowat half vier. Een groep vendelzwaaiers zorgde voor animatie. En langzamerhand kwamen ook al de wandelaars aan die met hun respectievelijke bussen uiterst tevreden huiswaarts kunnen keren.

Bewonderswaardig wat de inrichters hier neer gezet hebben. Ik mag Rik en zijn team feliciteren voor deze prachtige organisatie. 

(Ik heb niet veel foto's gemaakt. Klik hier voor die foto's.)

17:27 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1) | Tags: opsinjoorke

Vandaag naar Mechelen

Het is de Nationale Wandeldag. Sinds een paar jaar heeft die dag zoveel succes dat de organisatie ervan over de verschillende plaatsen verdeeld wordt. 
Ik kies voor Mechelen: ik heb er tot nu toe maar één keer gewandeld. En in de tocht van 25 km is een doortocht door Planckendael voorzien.
Scherpenheuvel leek  me ook goed: daar richten ze als lange afstand een 42 in.
En Oudenaarde: daar aan de Vlaamse Ardennen is het altijd goed wandelen.
Of Ruiselede? Daar heb ik nog nooit gewandeld!

Maar het is dus toch Mechelen geworden. Die ene keer dat ik er was, was de wandeling uit geregend, ik hoop dat we vandaag meer geluk hebben.

06:28 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: opsinjoorke, aktivia

26-02-11

Een Euraudax tocht in Brussel2011-02-26 Euraudax

Met zijn 4-en van Euraudax Zelzate trokken we naar Brussel. Plaats van afspraak was het Clubhouse van de MIVB in Haren. Daar troffen we de andere Euraudaxers. 
We reden met de tram naar het Noordstation. Daar wachtten nog een 20-tal andere wandelaars. Zo waren we met 82. Daaronder verschillende mensen die ik eigenlijk niet als Euraudaxers ken: een flink groepje Kadotters bijvoorbeeld.

Antoine was baankapitein en leidde ons door de Brusselse binnenstad. En ondertussen vertelde hij over het verleden, de gebouwen en de monumenten van die stad. 

Na de tocht was het dan algemene vergadering van Euraudax. Ook een wandelaar als ik mocht erbij zijn, maar had natuurlijk geen stemrecht.

Tegen 17 uur konden we huiswaarts rijden. 

18:14 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: euraudax

25-02-11

In het Morgenzonnetje

KwartelsVrijdag avond was het de jaarlijkse leden vergadering van de wandelclub "De Kwartels" waar ik bij ben aangesloten. Het bestuur legt dan rekenschap af over het gevoerde beleid. En die 'reken'schap mag je redelijk letterlijk opnemen. Er kwamen heel wat cijfers bij te pas.
De voorzitter liet eerst onze secretaresse aan het woord. Die vertelde over onze leden en onze wandelaars. Hoe jong zijn wij? Waar wonen wij? Van waar komen onze wandelaars? zijn zo van die vragen waar zij een antwoord op gaf.
Daarna was het voor onze penningmeester om uit te leggen hoe het met de centen zat. Wat zijn onze ontvangsten? Waar hebben we ons geld aan uitgegeven? Hoe is onze kastoestand? Hij legde het ons goed uit, waarbij hij in sommige gevallen het detail niet schuwde.

Na het cijfergedeelte volgde een pauze, en in het 2de deel van de avond, die doorging in de zaal "Het Morgenzonnetje" kreeg onze medelid Clément het woord. Clément vertelde aan de hand van een foto-montage over zijn voettocht vanuit Oostakker naar Compostela en Finistera.

Op 9 april vertrekt Clément weer op een lange voettocht: dan stapt hij naar Rome. U zal hem kunnen volgen op: http://walker2rome.blogspot.com/

23:32 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kwartels

24-02-11

Laat ons proeven wie van ons zal koppigst blijven

"Mijn naam is Roeland, ’k kleppe brand" is een lied van Rodenbach over het belfort van Gent. Die XIXde eeuwse dichter heeft meer over Gent geschreven.
Ik heb op internet het gedicht opgezocht waar de Gentenaars fier weigeren te knielen voor een waal in het frans opgevoed. Ik verwachtte niet dat het ook op YouTube zou staan. Maar nu ik het gevonden heb, wil ik het je niet onthouden. Het taalgebruik van de 19de eeuw is ons taalgebruik niet. Toch is het nog te beluisteren en leesbaar. Voor de uitgeschreven tekst van Rodenbach: Klik hier ...

Even wat geschiedenis: In de 14de eeuw is Lodewijk van Male de graaf van Vlaanderen. Hij was erin geslaagd Brussel bij zijn rijk te voegen. Evenwel had hij  geen zoon,geen mannelijke opvolger. Zijn dochter werd gekoppeld aan Filips, de hertog van Bourgondië. Ze huwden in het Gentse Gravensteen.  Toen Lodewijk stierf werd de hertog van Bourgondië ook de graaf van Vlaanderen. Het begin van het Bourgondisch tijdvak voor onze landen.

18:42 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

23-02-11

1ste midweektocht van de Trekvogels

DSC01601.JPGDe eerste keer dat de Trekvogels een midweektocht inrichten?
Wat zou dat geven? Kunnen ze de wandelaars bekoren met een tocht vanuit Boekhoute, het vissersdorp zonder haven? Een tocht door de vlakke polders?

Ja hoor! De wandelclub heeft ons een verzorgde tocht aangeboden. Parcoursmeester Christian liet ons lussen maken vanuit zaal Het Meuleken. Je kon één lus stappen of twee. Dat was dan goed voor 6 of 12 km. Ik koos voor 3 lussen, of te wel 18 km.

Zo in het vlakke nog niet begroeide land, kan ik flink doorwandelen, de kilte heeft geen vat op me. 

Het was ook een reis doorheen de tijd. Nauwelijks hebben we het jaar 1403 verlaten (inpoldering van de Kapellepolder) of we zitten al in de 16de eeuw (inpoldering van de Sint-Janspolder).
Tijden veranderen: eens was Boekhoute een stad, een van de Vier Ambachten. Nu is het een landelijke gemeente. Het stadhuis van weleer is nu een toeristisch bezoekerscentrum. Een gebied dat ik zeer graag bewandel.

Het laatste traject wandelde ik met Willy en Mary. Je zal dus zeker een mooie foto-reeks op het internet vinden

Wat mij betreft, en ook mijn wandelvrienden, blijft het niet bij deze ene keer. Maar is dit de aanzet van een nieuwe reeks.

14:15 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: trekvogels

21-02-11

Naar Diekirch, neen, dit jaar ben ik er niet bij.

scannen0004.jpgIk kreeg over de post de uitnodiging voor de Marche de l'Armée in Diekirch in het Groot-Hertogdom Luxemburg.

De 44ste editie gaat dit jaar door op 18 en 19 juni.

Verschillende van mijn wandelvrienden gaan er heen. 

Zelf heb ik er al 3 aan deel genomen. Iedere keer met veel plezier. Het is een internationale wandeling, waaraan wandelaars van de hele wereld aan deel nemen.

Maar dit jaar ben ik er niet bij. Het is kiezen. Net dan is het de Nacht van West-Vlaanderen. De 100 km wordt in Torhout gestapt op 17 en 18 juni.

Klik hier voor de Nacht van West-Vlaanderen

Klik hier voor de Marche de l'Armée in Diekirch

15:27 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1)