29-11-10

Op naar de Middeleeuwen... breng de doodstraf terug!

Rabot DSC00564.JPGDat las ik in een Facebook-melding.

Zouden we dat echt wel willen? Terug naar de Middeleeuwen? Terug naar de tijd dat een man, gekend als Keizer Karel een rijk had waar de zon nooit onderging? Terug naar de tijd waar een heerser over leven en dood besliste?
Op de afbeelding zie je een plaat aangebracht in de Donkere Poort in Gent. 38 mensen zijn gedood.
Gedood hoe ? Onthoofd. Verbrand. Levend begraven.
Gedood waarom ? Zij waren niet katholiek. Het waren protestanten.

Die tijden willen we toch niet meer terug?

( De Donkere Poort is een overblijfsel van de omwalling van het Prinsenhof. Lees meer over het Prinsenhof op Wiki.)

21:13 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

28-11-10

Besneeuwde stranden en duinen.

Stormtocht DSC00612.jpgDe Stormtocht in Blankenberge is een vaste waarde in mijn wandelkalender. Het is een organisatie van de Tweedaagse van Blankenberge en biedt een ontmoetingskans voor de vele IML-friends. Daarnaast is het een tocht waar vele wandelaars vanuit Wallonië met de trein heen reizen.
Ik was afgesproken met Roland en Irenée. Zij zouden in de zaal op Alain en mij wachten. Wij zouden met de trein iets voor tienen in Blankenberge zijn.
Het liep anders. Toen ik om kwart na acht in het Gentse station aankwam was de trein van 7u05 nog niet eens vertrokken. Die zou ook niet meer vertrekken en ik reed mee met de trein van 8u05. Die had zo een minuut of 20 vertraging.
Het bleek dat ook de trein van 9u05 veel vertraging had en we startten met ons gedrieën. Alain zou ons later trachten bij te benen.

Het winterse Blankenberge bleek heerlijk te bewandelen. Lees maar het gedetailleerd wandelverslag van de Walking Bears. Het verslag is rijkelijk geïllustreerd met vele foto's. Ik kwam ze tegen bij het Chalet De Westhinder, en later bij de aankomst.

Zo een winterse tocht op een bevroren ondergrond heeft wel wat. Het voelde trouwens niet echt koud aan. Maar we waren er natuurlijk wel op gekleed.
Micky was er deze keer niet met de 3 musketiers. Hij was er met wandelvrienden waarmee hij in Japan en China gewandeld heeft. Ongetwijfeld heeft hij weer van deze tocht een mooie fotoreportage gemaakt. Hij plaatst zijn foto's meestal op Skydrive.
In de Wullok waren we redelijk lang blijven zitten. We hadden daar ook wat gegeten. En daarna beende Alain ons bij. Ook Adriaan kwam erbij. Die is ook een blog begonnen. Voorlopig nog kort en bondig. Adriaan wou vroeg thuis zijn, en stapte onmiddellijk door naar het station. Wij van onze kant, zijn nog een paar uur blijven napraten.

20:41 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (2) | Tags: blankenberge

De mijter

Mithras tauroctonyIn het vormingscentrum van het Guislain in Gent volg ik een cursus.

Het gaat over Katharen en andere ketters, over de strijd om het juiste geloof.

Iemand die die strijd verloren heeft is Mithras. Hij was een god uit het veelgodendom van Indië. In het Perzische zoroastrisme werd hij een gezant van de goede god Ahura Mazda. Toen de Romeinen hun regels over de wereld rond de Middellandse Zee oplegden, kreeg hij een plaats in hun Pantheon. Meer zelfs, hij maakte carrière en evolueerde tot een oppergod, de zonnegod, de onoverwinnelijke god, de sol invictus. Mithras, geboren op 25 december uit een maagd, wordt in zijn tempels afgebeeld terwijl hij een stier dood. Let op zijn hoofddeksel. Hij draagt een frygische muts.
Het was een cultus voor ingewijden: de priesters droegen de muts. Het christendom heeft die symbolen overgenomen. De muts van Mithras is de mijter die de bisschoppen dragen.

Afin nu weet je waar de muts van Sinterklaas vandaan komt.

06:59 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

26-11-10

Wandelen in Zelzate, volgend jaar

In een eerder bericht, kondigde ik al 4 wandelingen in Zelzate aan.  Ik was gisterenavond op een vergadering van PASAR Zelzate. Ook deze vereniging wandelt graag en  richt wandeltochten in. In januari al de Mietje Stroel wandeling. In november de "Wandel mee voor meer bos"
Ik moet mijn lijstje dan ook vervolledigen:

  • 16 januari, PASAR, Mietje Stroel tocht
  • 3 april: KWARTELS: Wisselbekertocht
  • 9 juli: EURAUDAX en KWB: de 100 km van Zelzate
  • 24 juli: KWARTELS: Canisvliettochten
  • 6 november PASAR: Wandel mee voor meer bos
  • 11 november EURAUDAX 25 km

Er zijn er allicht nog meer.
Voor 11 november is in het kader van "Vlaanderen wandelt" nog meer in gedachten van de Zelzaatse sportraad.
En ik praat ik ook nog met VFG Albatros om een wandeltocht voor mensen met een beperking in te richten.

23:35 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1) | Tags: zelzate

Avontuurlijk wandelen: het pad van El Chorro

Geregeld duikt het filmpje van een gevaarlijk pad in Spanje in mijn mail op. Het gaat over een pad in El Chorro in het Spaanse Andalusië. Het zou het gevaarlijkst wandelpad van de wereld zijn. 
Ik sluit me bij de mening van Micky aan. Hij schrijft:
Ga er maar voor zitten om dit spektakel zelf eens mee te maken! 

22:53 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1)

25-11-10

Verleden tijd? Tegenwoordige tijd?

Ken ik mijn spraakkunst wel?
Als je mijn berichten leest, wordt je wel gewaar dat ik soms vrij met zinsopbouw en woordkeuze durf omgaan. Ik meng verschillende stijlen soms door elkaar heen. Voor mij hoeven niet al mijn teksten taalkundig correct te zijn. Meer dan de taalkundige juistheid, beoog ik het effect van mijn teksten. Maar natuurlijk mag ik het correct gebruik van onze taal niet uit het oog verliezen.

Als ik mijn wandelverslag begin uit te schrijven, schrijf ik dat veelal in de verleden tijd. De wandeling is immers achter de rug.
Toch durf ik vaak de tekst, of fragmenten ervan, herschrijven in de tegenwoordige tijd. Is dat wel juist?
Normaal wordt de tegenwoordige tijd gebruikt om:
- aan te geven dat 'nu' gebeurt
- aan te geven dat het normaliter gebeurt
- iets te vertellen dat altijd waar is.
In mijn geval gebruik ik de tegenwoordige tijd om mijn wandelervaring uit het verleden, voor de lezer naar het hier en nu te tillen. Terwijl je het leest, wandel je als het ware zelf mee.

Ik ben niet de enige. Ook andere wandelverslaggevers weten door een mix van het gebruik van werkwoorden in de tegenwoordige en de verleden tijd, de lezer in hun wandelervaring te betrekken. 

22:28 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (2)

Beelden van een eeuw

De badkom in de Nieuwe straat van ZelzateWaar ik nu veel plezier aan heb, is de bijlage bij het Nieuwsblad. Sinds zaterdag vorige week steekt bij de krant iedere dag een boekje met oude foto's. In mijn geval zijn dat foto's uit het Meetjesland. Met veel plezier kijk ik naar de foto's van het oude Zelzate, die Dirk Ververs bijeengebracht heeft.
Nummer 2 zijn de foto's van Gerard Bauwens. Gisteren stond een foto uit zijn verzameling op de voorpagina. De foto laat een fietsenmaker uit Ertvelde zien.
En natuurlijk kijk ik ook met belangstelling naar de foto's van het Heemkundig Genootschap De Twee Ambachten.
Die top 3 geeft het verleden weer van mijn geliefkoosd wandelgebied. Het wandelgebied van de WAK, van de Trekvogels en van de Kwartels.

Ik zal eens weer aan mijn eigen bladzijden van het Zelzate van toen moeten beginnen.

08:00 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1) | Tags: zelzate