31-10-10

Pelgrimstreffen (3)

31102010401.jpgHet tweedaagse pelgrimstreffen in Mechelen is achter de rug. Ik zit nu op de trein huiswaarts.
Vanmorgen bij het ontbijt (ik was in het Novotel blijven slapen) trof ik mijn collega-pelgrims en we konden meteen al van 's morgens vroeg over onze camino-ervaringen vertellen. Vandaar stapten we naar het Pelikaanstraatje. Het Compostelagenootschap verwelkomde ons met de klanken van een draaiorgel.
Voor de ochtendsessie koos ik de ontmoetingsbijeenkoomst van degenen die dit jaar de camino gestapt hebben. Er was in de andere zaal een bijeenkomst van de mensen die het Jacobkerkenpad gestapt hebben.
Na de lunch koos ik voor de workshop "spiritualiteit"
De bijeenkomst eindigde  met een slotbijeenkomst. En voor degenen die nog wilden napraten was er een café "De ware Jacob".

Mijn Spaanse camino is hiermee voor dit jaar afgesloten. Nu zal ik de wandelschoenen aantrekken om op Vlaamse wegen te stappen.

17:21 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: santiago, compostela

Pelgrimstreffen (2)

30102010395.jpgIn de middag van de 1ste dag van het pelgrimstreffen voorziet het genootschap presentaties, workshops en praktijksessies.
Ik kies voor het laatste.
Eerst een sessie "Pelgrum, kom op je verhaal" van Joop van der Donk en Anke Janssen. Zij nemen ons mee in de wereld van het uitschrijven van je verhaal. Ze wijzen er ons op dat iemand een dagboek kan bij houden, alleen voor zich zelf. Als we echter onze ervaringen met andere willen delen, is het goed dat we aandacht hebben voor de structuur van onze tekst en de schrijfstijl die we hanteren.Met zo een 50 doen we 30102010397.jpgschrijfoefeningen http://www.kom-op-verhaal.nl/
Daarna volg ik een sessie wandeltechnieken. Johan Isselée van AS Adventure Brugge neemt ons mee in de wereld van het GPS-wandelen, de digitale fotografie, het wandelen met 2 stokken, Hoe we ons moeten kleden en wat er zoal in de rugzak moet.
's Avonds worden we ontvangen op het stadhuis van Mechelen, en daar worden enkel pelgrims in de belangstelling geplaatst. Op de foto Amand die behoort tot de mensen die al 25 jaar lid zijn van het genootschap.
De dag sluiten we af met een feestmaal: een Festivo Jacobeo.

07:26 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: santiago

30-10-10

Pelgrimstreffen (1)

De zaterdag kwamen we bijeen in Mechelen. We  = de mensen dit dit jaar te voet of per fiets naar Santiago de Compostela getrokken zijn. In de ochtend debatteerden een aantal mensen van het Vlaams en van het Nederlands genootschap over de Sint-Jacobswegen. Daarna stelde Mireille Madou haar boek voor "Wegen naar Santiago".
Het ochtendgedeelte is afgelopen. We zijn nu toe aan de lunch.

--------------------------------------------------------------
Ovi Mail: Making email access easy
http://mail.ovi.com


12:48 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: santiago, compostela

29-10-10

Blommaert was in Zelzate

Blommaert.jpg"Ik was nog nooit in Zelzate geweest" is een boek over Zelzate. De titelpagina oogt rustig en stil met een beeld van de visvijver. Maar wat staat die hoge destillatietoren daar tussen de bomen te doen? En waarom donkere wolken aan de hemel?
Het boek behandelt niet de vissport, gaat niet niet over sport. De schrijver vertelt over wat er zo de laatste halve eeuw in Zelzate gebeurd is op politiek en sociaal gebied. Die Blommaert schrijft anders dan een Eriek Verpaele. Hij is opgeleid in journalistiek. Hij geeft de indruk dat de lezer de schrijver is.
De belangrijkste actoren in zijn werk,  zijn de dokters van het Groenplein.
De grote winst van de Partij van de Arbeid in de laatste gemeenteraadsverkiezingen vormde voor de schrijver de aanleiding om eens na te gaan wat er zo bijzonders is aan Zelzate. Hij vond er een fabrieksdorp met een lange markt in het oosten , een betonplein het westen en langs beide kanten veelvuldig vervuilende situaties van Seveso-bedrijven. Hij zag ook dat er heel wat pogingen waren om werk te hebben en te houden, en tweedens om zinvol werk in propere fabrieken te creëren.

In 1978 ben ik in Zelzate komen wonen. Dat brengt met zich mee dat ik al de mensen die in het boek beschreven worden, ken. Zelfs over situaties die zich in mijn eigen straat, recht over mijn deur afgespeeld hebben, lees ik nu in het boek.

Zondag komt de schrijver naar Zelzate, naar de Standaard boekhandel. Jammer genoeg ben ik dan zelf niet in Zelzate. Maar Maaike heeft me een gedacht gegeven: misschien zal de schrijver op de boekenbeurs zijn, en kan ik daar misschien mijn boek laten signeren.

Het boek is geen fictie. De schrijver haalt ervaringen van verschillende mensen naar boven. Hij maakt er geen thriller van als Dirk Van de Walle met zijn "Zingarini". Het is geen fictie maar werkelijkheid. Heel wat spannende situaties zijn er in beschreven. Ik ben nu aangeland in 2000. Het jaar dat mijn voornaamgenoot Guy Verhofstadt  moest ingrijpen om de paarse coalitie in Zelzate te redden. Blz. 182 is dat - Maandag lees ik verder.,

20:37 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1) | Tags: zelzate

¿ De stam of het STAM ?

Vandaag bezoek ik het STAM in Gent. (Is het nu 'het' STAM dan wel 'de' stam.) STAM staat voor het stadsmuseum van Gent. Sinds 9 oktober is het weer open, en aan het filmpje te zien was het toen goed weer.

Ik zal Gent laag per laag ontcijferen, oude stadsweefsels te zien krijgen en de krijtlijnen voor de toekomstige ontwikkelingen ontdekken.
Klik hier voor de link naar het stadsmuseum van Gent.

08:49 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gent

27-10-10

Blijf bij mij en verlaat me niet.

Ja zeg... Sommige zomerhits blijven hangen.
Na vele jaren is de normale dag uit het leven van de Colombiaan Juanes nog altijd aktueel.
¿Zou ik in de FNAC de CD gaan zoeken? Het gaat net over topics die in mijn Spaanse les aan bod komen.

Neen ... Laat me gewoon op YouTube zoeken. Dan krijg ik allicht nog een clip te zien.

Of...  Waar een oefening over de pronombres (= de voornaamwoorden) allemaal toe leidt.

22:29 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

Het onthaalseizoen is afgelopen

27102010379.jpgIedere dag zijn er in de Sint-Baafskathedraal enkele mensen die instaan voor het onthaal van de toeristen en andere mensen die het gotische kerkgebouwl bezoeken. De onthalers zijn allemaal vrijwilligers, en vrijwel allemaal gepensioneerden.

In de winter staan we niet voor het onthaal in. Er zijn dan immers vrijwel geen toeristen, en wat meer is: er is geen verwarming in de kathedraal.

Vandaag was het mijn laatste dag dit jaar. Het was inderdaad vrij stil en rustig. Wat een verschil met toen we het jaar startten. Toen waren er zoveel bezoekers dat je om zo te zeggen over de hoofden kon lopen. Vele mensen combineerden hun bezoek aan de Gentse Floraliën met een bezoek aan de Gentse binnenstad.

17:58 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gent