31-12-09

De laatste wandelkilometer in 2009

Kortemark prei staat er nogWandeling in Kortemark.
 
Op het jaareinde, op 31 december, is het tijd dat het uit is, of in het internationaal Westvlaams gezegd: Tis tied ta tud tis.
Het is nog donker als ik met de trein onderweg ben naar Kortemark. Het zijn nu de kortste dagen van het jaar. Op de trein zoals gewoonlijk meerdere wandelaars uit de verschillende streken van het Kortemark Speyewegland. Met het shoppingbiljet is het goedkoop reizen tussen Kerst en Nieuw. Om 8u35 komt de trein aan. Buiten het station is al meteen een marspijl te zien die de treinreizigers naar de startzaal loodst. De Kreketrekkers  hebben vanuit het ontmoetingcentrum De Kouter wandeltochten uitgezet met afstanden van 5, 11, 13, 16, 19, 22 en 25 km.
Ik bekijk even de landkaart waarop de trajekten uitgetekend zijn, en besluit de 25 km te kiezen. Ik heb zo een beetje de bijgedachte dat ik de tocht toch wat kan inkorten mocht het echt slecht weer worden. (Wat gelukkig niet gebeurd is)
Deze tocht brengt de wandelaar eerst door het Godtsvelde een rusthuis waar de bewoners de wandelaars toezwaaien. Dan passeren we wat woonwijken om langs de Koutermolen te gaan.  Zo kwamen we op het platteland, tussen de velden waar de maïsstoppels nog staan, en waar de spruitjes mij aan een hutsepot doet denken. We gaan in de richting van Edewalle.
Kortemark 041In Edewalle hebben we een rust en een plaatselijke lus van zo een 6 km. Die geeft ons zicht op Wijnendalebos en laat ons over de Ruidenberg stappen. Terug in Edewallehof vind ik het wel tijd om Kortemark laatste kmeen broodje te kopen, en een kom kippensoep. Zo gesterkt kan het verder naar Handzame. Daar komen ook de kortere afstanden bij, zodanig dat het meteen wat drukker is. Op weg naar de startzaal laat de parcoursmeester ons nog wat leuke buurtwegjes bewandelen, om dan vlak bij het station,ons om een vijver te laten cirkelen. Dat achter de rug, hebben we nu nog de laatste kilometer van 2009 te stappen.
Terug binnen, kunnen we elkaar een goed uiteinde toewensen, en voor volgend jaar: een tof wandeljaar.

19:51 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kreketrekkers, kortemark

30-12-09

Zeewater en regenwater

SchildpadVakantietocht  in  Nieuwpoort

Woensdag 30 december trein ik naar Oostende, en vandaar neem ik de kusttram naar Nieuwpoort. De WTC richt vandaag haar vakantietocht in. Ik ken Nieuwpoort alleen in zomerse omstandigheden, vanuit de Vierdaagse van de IJzer. Het boeit me om Nieuwpoort eens in December te bewandelen. We zijn met meerdere wandelaars die door de motregen naar het stadspaviljoen trekken. Daar is de start vandaag. De tochten zijn uitgezet voor 7, 12 en 18 km. Het is nauwelijks 9 uur in de ochtend, ik kan dus nog gemakkelijk voor de 18 kiezen.
Nieuwpoort HavengeulDe wandelpijlen sturen de 12 en de 18 in een eerste doortocht naar rechts. De route brengt ons langs de vismijn om dan langs de Veurnese Vaart de polder in te trekken. Aan de Frontzate kregen we van de 18 een extra lus door het drassige domein van de Koolhofput.
Het houdt niet op met motregenen. Het is dan ook plezierig om even in de ruime zaal te kunnen verpozen en wat met de andere wandelaars te babbelen. Ondertussen geniet ik van een lekker broodje met vissalade. Aan de kust hoort toch vis, is het niet?
Na de rust, de poncho weer aan, en nu naar Nieuwpoort Bad. Het mooiste traject van deze tocht brengt ons langs de IJzermondig. Het zicht is evenwel beperkt door dat druilerige weer. Dan buigen we af om langs de zeedijk Nieuwpoort Bad te bereiken. Daar is een rustpost opgezet in een schooltje. Na een plaatselijke lus, komen we daar weer. En “eind goed, al goed” Het houdt op met regenen. De poncho heb ik in het laatste traject niet meer nodig.
Daar wacht ons nog een verrassing: ik zie wandelaars voor mij een gebouw binnengaan. Dat krijgen we een glühwein. Net bij zo een vies weer, smaakt dat dubbel zo goed.
Terug in de startzaal, is het gezellig bijpraten met bekenden, er zijn er zelfs bij die hun wandeling nog beginnen. Die zullen het allicht droger gehad hebben dan ik.

18:42 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1) | Tags: nieuwpoort

28-12-09

Gilles of wandelaars ?

Cadeau d'anniversaire
> C'est décidé, chérie, pour tes 50 ans, je t'offre un voyage au Kenya !
> - Ah ça alors ! Et pour mes 60 ans , tu sais déjà ?
> - Oui, je reviendrai te chercher


Dit komt uit de website van de mensen die de 100 km van Binche organiseren .Lachen (Die tocht aan de Samber gaat door op vrijdag 11 juni 2010, een maand voor de 100 km van Zelzate)
Voor de intimi: gisteren hebben we een en ander besproken voor de 60ste verjaardag van mijn echtgenote. Ik zal haar niet in Afrika moeten zoeken. Knipogen

19:51 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1)

Bericht uit Texas

December WalkHello GwytheAlder, I really enjoyed your Bastogne Walk 2009 photos.  I felt like I was in attendance. When I Google'd "Bastogne Walk 2009", your site was one of the top results. I visited Bastogne with one of my son in 2005.  I would like to go back for the December Walk some time.  (...)


Zo een berichtje doet veel plezier natuurlijk. En die mijnheer uit Texas mag gerust zijn. Ook voor mij is de December Walk in Bastogne een favoriet.

09:18 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

22-12-09

Waar Vitse zijn molen draaide

Vitsemolen 033We zijn er weer een weekje vanonder.
Doel is ons vertrouwd vakantieplekje in Westouter bij de Franse grens.

Wandelen

06:30 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (4)

21-12-09

Vredegerecht

Penningmeester zijn houdt soms elementen in zich, die een mens niet met plezier doet.
Zoiets heb ik nu vanmorgen.
De maandagmorgen ga ik gewoonlijk naar de markt om met vrienden en kennissen bij te praten,
maar nu moet ik naar het vredegerecht.

08:30 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (4)

20-12-09

Brugge binnenste buiten gekeerdBrugge Binnenste Buiten 2009

Ik wandel graag en kan van een wandeling genieten.
Soms is een wandeltocht meer dan goed. Voor de wandeling die ik gisteren bij de Brugsche Globetrotters maakte heb ik superlatieven nodig. Zo een mooie tocht door de binnenstad van Brugge. Een wandeltocht met temperaturen onder nul, en net daardoor een mooie tocht over een besneeuwd parcours.
Ik zag een Brugge op een manier die ik nog niet kende. Het parcours was goed uitgepijld en leidde de wandelaar langs de mooie en interessante plekjes van Brugge. De duiding met infobordjes was zo goed dat ik de indruk had dat er een stadsgids met ons meewandelde. Een wandelaar van een buurclub had er spijt van dat hij zijn fototoestel thuis gelaten had. Ik had mijn digitaaltje gelukkig wel bij. Je vindt mijn foto's door hiernaast op de afbeelding te klikken, of op de link die eronder staat.
De tocht liet ons door straatjes en over pleinen dwalen. De rode pijlen met witte punt leidden ons doorheen het historische Brugge en door het Brugge dat openbloeit op de kerstmarkten. Ik was er in de voormiddag. De lichtjes en kraampjes in een Brugge vol kerstsfeer, kenden veel belangstelling. Nog meer werd ik geboeid door het historische Brugge, zo wit door de sneeuw.
Een van de rustposten was warempel in brouwerij De Halve Maan. Mijn eigen rust heb ik genomen in huis Sint Anna. Ik had voor de 20 gekozen. De 20 deed Huis Sint Anna 2 keer aan. De 2de keer was op 10 km, dus half weg voor mij.
De wandelgazette was ginder goed vertegenwoordigd: ik kwam er Wim tegen, mijn achternaamgenoot, en Jean-Pierre die ons ook met zijn verslagen wandeltochten laat herbeleven.
Freddy was er ook. Ook van hem zal er allicht deze week een mooie fotoreeks op het web staan.
Op het einde van de tocht heb ik in de startzaal nog kunnen genieten van een goede hutsepot. Andere wandelaars deden het omgekeerd: die aten hun hutsepot voor ze aan de wandeltocht begonnen.
Voor volgend jaar plan ik Brugge Binnenste Buiten weer in, en dan ga ik er een volledige dagtocht van maken.

10:11 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (3) | Tags: brugge