30-11-09

Uit het geheugen

Uit het geheugenDinsdag vorige week was ik nog in Gent. Doel was het museum Dr.Guislain. Er is een interessante permanente tentoonstelling over de psychiatrie.
Het begint in het grijze verleden, toen krankzinnigheid betekende dat een boze geest bezit van je geest genomen had. De boze geesten werden dan door de tovenaars en andere geestenbezweerders uit de mens verdreven.
Men ging soms zo ver dat men een gat in de schedel boorde om de boze geest te laten ontsnappen. Zulke schedels en het boorgerief zijn tentoongesteld.
Uit de late middeleeuwen: ook de heksen. Er ligt (onder glas) tussen de boeken een exemplaar van de Hexenhammer, het fameuze boek geschreven door en voor de inquisiteurs.
Aandacht ook aan de tijd dat de geesteszieken in krochten geketend lagen. Dat was zo in de XIXde eeuw in Gent, toen lagen de geesteszieken in het Geraard De Duivelsteen. Net ook toen kwamen er wetenschappelijke inzichten: de krankzinnigen werden als zieken beschouwd die konden genezen worden. Dat is het ontstaan van het Dr.Guislaininstituut. Dan ontstaat ook de psychiatrie zoals we die nu kennen.

Ik ga minstens een keer per jaar naar het Guislainmuseum. Aanleiding is dan telkens de tijdelijke tentoonstelling. Het thema is dit keer het geheugen. Deze tentoonstelling is nog toegankelijk tot 2 mei.
Info op de website van het museum:  www.museumdrguislain.be

22:50 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gent

Stormvogels in Wenduine

WenduineZondag koos ik weer eens voor een kustwandeling. Vanuit Wenduine hadden de Stormvogels wandeltochten uitgezet. 

Iets na 10 uur zette ik aan. Ik koos voor de 28 km. Een mooie dagtocht, met andere woorden.
Een clubgenote had voor de 18 gekozen, Het eerste traject mochten we te samen afleggen: over het strand naar De Haan. Ginder in de duinbossen splitsten onze wegen zich. Ik mocht rechtdoor, zij rechstaf. Mijn traject leidde verder door de duinbosjes naar de 1ste rust in Strooiendorp, een camping. Het voordeel van het natte zand is dat het niet aan de schoenen blijft plakken. Ondertussen liep ik al de hele tijd met mijn regenfrak in de hand. In de rust maakte ik van de gelegenheid gebruik om die jas maar in mijn rugzak te stoppen.
Na de duinen stuurden de wandelpijlen ons de polder in. In Nieuwsmunter ontmoette ik wandelkenissen die vandaag meehielpen. Overigens nam ik daar mijn grote rust: lekkere soep en een belegd broodje.

Ik was ondertussen in gezelschap van een wandelaar uit Aarschot, een man die ik tijdens een Israëlreis leerde kennen. We babbelden dan ook heel wat af over gemeenschappelijke wandelkennissen en onze projecten voor 2010.

De wandeling verliet de polder om aan de havenkom van Blankenberge weer aan de kustlijn te komen. De wandelpijlen stuurden ons nu terug naar Wenduine, met de duinen rechts van ons.

Bij de aankomst trakteerde ik me nog op frieten, en ondertussen kwamen nog clubgenoten binnen. We hebben genoten van de tocht en geluk gehad met het weer.

17:54 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: stormvogels, wenduine

29-11-09

Tocht 500

500
Vandaag mocht ik mijn 500ste tocht in mijn wandelboekje noteren. Ik heb even in mijn 1ste wandelboekje nagekeken. Tocht 1 was een tocht van 7 km. 24 augustus 2002. Een tocht van mijn wandelclub "De Kwartels" in Philippine. De Mosselfeestentocht. (Dat is een tocht die mijn club ondertussen niet meer inricht.) Er is wel wat veranderd. De 5de tocht bijv. was een wandeling van 7km bij "De Voetjes" in Gent, een wandelclub die ondertussen niet meer bestaat.

Wat zeg ik? Een tocht van 7 km ? 3 maanden later in oktober verleg ik mijn grenzen. In de boswandeling van De Kwartels op 12 oktober 2002, stap ik een wandeling van 12 km. En voorwaar een week later bij "De Schuurbolders" van St.Laureins zelfs een wandeling van 14 km. De week nadien, het is dan al november 2002 zelfs 15 km bij de Gasthofstappers van De Klinge.

Ik zal eens mijn latere wandelboekjes nakijken om te zien, wanneer ik de smaak in de langere afstanden te pakken kreeg.

23:13 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (2)

27-11-09

Money Coming Your Way

Lakshmi kwam per mailGisteren was het de laatste lezing in een cursus over de Indiase cultuur.

Het hindoeïsme kent vele goden en godinnen, en die kennen dan op hun beurt weer verscheidene verschijningsvormen. Hier op de afbeelding de godin Lakshmi, de partner van Visjnu. Zij is de godin van de rijkdom. Ik mocht de afbeelding vandaag van een wandelvriendin ontvangen.
Visjnu en zijn vele nederdalingen, waren het onderwerp van een lezing vorige maand.

Gisteren vertelde Prof. Winand Callewaert ons over de Mogol dynastie. De dynastie overheerste Indië van de XVIde tot de XIXde eeuw. De Moslims hadden al verschillende keren Indië trachten te plunderen. De Mogols slaagden erin een blijvende dynastie te vestigen. Vanuit Perzië brachten ze de miniatuurkunst mee. En net die miniaturen gebruikte onze spreker om ons de rijke verscheidenheid toe te lichten.

De Mogols kenden hun hoogtepunt onder Shah Jahan. Denk aan de beroemde Taj Mahal moskee. Jammer genoeg eindigde de dynastie als broedermoordenaars en hindoevervolgers.

De monotheistische moslims zijn er niet in geslaagd het veel-godendom uit te roeien. De Mogols zelf worden ondanks hun onmetelijke rijkdom verslagen. De Koh-i-noor, de beroemde diamant verhuist, via Perzië naar Engeland.

En wij kunnen nu nog altijd genieten van de intrigerende goden en godinnen van de Hindoes.

21:17 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1) | Tags: lokeren, davidsfonds

26-11-09

In 2010 wandel ik naar ?

guy_anderlechtNu ik de Marching heb neemt mijn wandelplanning stilletjes vorm aan. Het is soms wikken en wegen: dit wel, neen toch niet, liever dat, of toch.

Nu plannen op zichzelf is ook al plezant.

Klik hier voor mijn voorlopige wandelkalender 2010.

Wat de grote buitenlandse tochten betreft: In het voorjaar naar Israël. Dat is zeker. Ik heb mijn voorschot al betaald.
In het najaar de Via de la Plata van Sevilla naar Santiago de Compostela. Dat is vrijwel zeker.

19:45 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1)

25-11-09

Spaanse les

Het was weer gezellig in de Spaanse les. (Gelukkig maar dat ik Spaans volg, of ik kon de reaktie op het  bericht hieronder, niet lezen)
Het was spannend deze avond. We speelden een rollenspel van een detective die een moord moet onderzoeken en dan vraagt wie je bent, waar je woont,  hoe oud je bent, enz. Allemaal mooi om de zinnen goed in te oefenen. We waren immers afwisselend de ondervrager en de ondervraagde.
In de 2de les helft dan nog meer mondelinge oefeningen. Dat is een aangename manier om de taal te leren.

Ons leerboek: http://www.caminosonline.nl/
Onze school: http://www.kisp.be/

22:12 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zelzate

24-11-09

De Kwarteltochten in 2010

In 2010 richt de wandelclub De Kwartels 8 wandeltochten in. Noteer alvast in je agenda:

23 januariTocht rond Oosteeklo
4 april (Pasen)Kwarteltocht vanuit Assenede
19 juniZomerwandeling in Wachtebeke
25 juliCanisvliettocht in Zelzate
6 septemberLangeledetocht in Wachtebeke
12 septemberSmokkelfeestentocht in Assenede
16 oktoberBoswandeling in Oosteeklo
7 novemberKoude Voetentocht te Boekhoute

Meer info op de website van De Kwartels, klik hier

20:41 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (3) | Tags: kwartels