30-09-09

Kwartelbode

Kwartels op de tabakstochtDe Kwartelbode zat weer in mijn brievenbus. Ik denk dat Roger die bij mij in de bus stopt. Nu nummer 5 uit jaargang 26.

In dat nummer een vervolgverhaal. In epîsodes publiceert Joke, onze redactrice, het reisverhaal van Clement. Clement is helemaal van hieruit te voet naar Santiago de Compostela getrokken. Zijn reisverhaal wordt een feuilleton in ons clubblad. In de aflevering nu gaat over zijn voornemens, zijn ontgoochelingen, de goede ontmoetingen en kennismakingen. Het gaat over de voorbereidingen, de start, en een gedeelte van de tocht. De aflevering eindigt wanneer Clement in een tehuis voor daklozen overnacht.
Het vervolg lezen we in een volgend nummer.

In het clubblad ook onze 2 tochten die nog dit jaar doorgaan:

  • De boswandeling in Oosteeklo op 17 oktober
  • De Koude Voetentocht in Boekhoute op 8 november.

De website van de Kwartels is : http://www.dekwartels.be/
en Clement vertelt in een blog over de Compostella op: http://walker2compostela.blogspot.com/ (Let op bij het lezen. De tijdsindeling is omgekeerd. Het begint op het einde.)

22:55 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kwartels, santiago, compostela

Even de grens over.

Tabakstocht Comines in FrankrijkZondag reisde ik van de noordergrens naar de zuidergrens van ons land. Ik nam deel aan de tabakstochten van de wandelsportvereniging in Wervik. Alles zat mee met het openbaar vervoer. Ik kwam om 8u08 in Wervik aan. Tijd genoeg om er een dagwandeling van 42 km van te maken.
Het was dit jaar al de 4de keer dat ik in Wervik kwam wandelen. Met de Leie, met de landsgrens, met een Gallo-Romeins verleden, met een nog een rest tabaksteelt, met de Briekenmolen en molen van Kruiseke en zo nog meer, kom ik er zeer graag.

Op de 42 waren 5 rustposten voorzien. De eerste rust was in zaal Oosthove, na een traject doorheen groene stukken van Wervik. De zaal deelden we met alle afstanden. Daarna stuurden de wandelpijlen me langs de Leie om dan via een ruime boog in Kruiseke aan te komen.  Een traject met het accent op de natuur, evenals het extra traject doorheen Kruiseke dat de 42 had.

Natuur en onverhard waren de kenmerken van deze wandeltocht. Later liepen we door Henegouwen in Komen ondermeer langs de Soete Molen, en we naderden vrij dicht de skipiste die zo de gezichtseinder kenmerkt.

Helemaal nieuw voor mij was de doortocht door het Franse Comines. Die uitstap naar Frankrijk was totaal nieuw voor mij. Een aangename tocht door een stadskern met een mooi gemeentehuis en een oosters aandoend gebedshuis.

Aan de Balokken staken we dan weer de grens naar België over, om langs het Tabaksmuseum, de Briekenmolen en de StMedarduskerk de tocht te beëindigen.

Als ik een top tien zou maken van mijn wandeltochten in 2009, dan staat die tabakstocht er bij.

14:55 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1) | Tags: wandelen, wervik

29-09-09

Toebak --- tabak

Wervik na de wandeltocht


Eigenlijk wou ik een wandelverslag schrijven, en een fotoreeks maken van de 33ste Tabakstocht in Wervik.
Maar het is er nog niet van gekomen.

Een 20-tal foto's heb ik evenwel  al  op het net geplaatst.
Klik op de foto van die mijnheer die harmonica speelt, en dan krijg je die toch al te zien.


Nawoord: op 30 september heb ik de fotoreeks aangevuld.

22:43 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wervik, wandelen

28-09-09

Bloemenkinderen

Heb ik al het verhaal vertelt van het bloemenkind Armand ?
Neen ik denk het niet.

(Het lied hier op de clip is niet de versie van 1967. Die zou ik wel graag weer boven water halen. Want in die tijd droeg hij gebloemde hemden. Ik ook . )

Gek eigenlijk, we droegen toen nog hemden of blouzes. In T-shirt zouden we toen niet eens op straat durven lopen.

Maar ik draai nu rond de pot.

Toen ik nog in Eindhoven verbleef, had ik een café-kameraad. Een bijzonder figuur: ultra links. Zijn naam ben ik vergeten maar zijn verhalen niet.
Een van zijn verhalen was dat hij op een feest in Eindhoven, op de markt gedanst had met een mooi meisje.
De dag nadien kwamen rechercheurs en speciale politiediensten hem ondervragen. Het mooie meisje was een Nederlandse prinses.
Hij zat er wat mee.
Je kan dat allicht geloven hé ? Een communist die met iemand van het koningshuis danst.
Afin, hij vertelde zijn wedervaren tegen Armand. En dat zou het ontstaan zijn van dit lied.

23:36 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (3) | Tags: armand

Om mekaar te helpen nietwaar.

We zijn toch op de wereld om mekaar te helpen nietwaar!

Zaterdag stapte ik van de lijnbus aan het Zuid in Gent. Voor mij zag ik een man vallen. Ik ging er naar toe. Een ander iemand had hem al recht getrokken. Maar de oude man, kon vrijwel geen voet voor de andere zetten. Iets gebroken ?
We lieten hem zitten op de trappen van de stadsbibliotheek.
We moesten de hulpdiensten niet bellen. Hij bleek vlakbij te wonen in een appartement, en zijn vrouw was thuis.
Ik bleef bij de man, en de andere man die ter hulp geschoten was liep naar het appertementsgebouw. Hij keerde vrijwel onmiddellijk terug. Hij was vergeten de naam te vragen.
De oude man zei ook zijn naam, en zo kon aangebeld worden aan zijn woning. Zijn vrouw kwam mee.
We ondersteunden hem. en voetje voor voetje, of  liever half voetje voor half voetje, gingen we naar zijn woning. De man van 77 jaar woog overigens 92 kilo. Hij kon echt zich zelf niet staande houden. Het werd hem toch te lastig. Hij leidt aan de ziekte van Parkinson.
Zijn vrouw belde toen een buurvrouw op. Die kwam dan met haar auto het President Roosevelt plein opgereden.
We plaatsen hem in de auto. Wij gingen naar het appartement, en de buurvrouw reed de 30 meter er naar toe.
Aan zijn deur tilden we hem weer uit de wagen, en hielpen hem het trapje op. Zijn vrouw was ondertussen om een bureaustoel gegaan. Daar konden we hem dan in neer zetten.
En zo kwam de man toch in zijn woning terecht. Ik hoop dat het met hem nu goed gaat.

Zondag, was het mijn beurt om geholpen te worden. Ik zat op de trein en kwam aan in het Sint Pietersstation. Ik verliet ik mijn zitplaats om af te stappen. Een jonge dame riep me terug. Ik had mijn fototoestel laten liggen.
Gelukkig dat die dame het gezien had. Waarvoor mijn dank.

21:19 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1)

27-09-09

Uitpijling

Wervik 004 TabakstochtZie je die mijnheer?
Hij trekt met stoepkrijt extra pijlen op de grond. We zullen niet mislopen vandaag.

Ik was vandaag in Wervik. Ik niet alleen trouwens. We waren met 55 Kwartels tussen zo een 2.300 andere wandelaars.
Het waren de tabakstochten vandaag. Het was al de 33ste keer dat de Wervikse Wandelsportvereniging die inrichtte. Met zo een ervaring, en met zo een goed weer moet dat een goede tocht zijn. En dat was het ook.

Ik was met de trein gekomen. Om 8u08 kwam ik in Wervik aan, Groene Mars-pijlen wezen me de weg naar de startplaats.
Ik schreef me in, en behalve de kaart kregen de wandelaars ook een appel, een appeltje voor de dorst. Vooraleer te vertrekken kocht ik ook nog een chocomelk en een broodje. Ik moest er kloek opstaan, want ik wou de 42 km stappen.
Na wat gebabbel met wandelkennissen vertrok ik. Neen toch niet. Er kwam net een autobus met wandelaars binnen. En het was toch wel mijn eigen club. Dus toch mijn start even uitstellen. Eerst goede dag zeggen en wat bijpraten.

Maar wees gerust. Ik ben op wandel geraakt.

21:27 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (2) | Tags: wervik, wandelen

OLVrouwkerk te Mariakerke (Gent)

Op bezoek in MariakerkeMet een groepje mensen van de onthaalploeg van Sint Baafs stonden we zaterdag 26 september aan de OLVrouwekerk in Mariakerke (Gent). Het was er druk. Er was net een huwelijk afgesloten, en de mooi geklede mensen verlieten de kerk.
Mensen van de plaatselijke onthaalploeg zouden ons rondleiden en wat over de kerk, over het kerkhof en de bisschopsgalerij vertellen.
Het is een kerk met haar eigen geschiedenis. Het oudste gedeelte dateert uit de 10de eeuw. De kerk zoals ze er nu uitziet is verwezenlijkt op het einde van de 19de eeuw. Het uiterlijk en de versiering binnen zijn in de neogotische stijl uitgevoerd. EEns dat je het weet zie je het verscihil in de gebruikte stenen van het gotisch gedeelte uit de 13de eeuw, en de uitbreiding in de 19de eeuw. De neogotiek werd door de ultramontanen sterk naar voren gebracht. De altaren, de schilderijen, het beeldhouwwerk zijn uitgevoerd door Gentse kunstenaars die hun atelier bij de Sint Lukas school hadden.
In de tweede helft van de 19de eeuw lagen in Gent de liberalen en de katholieken flink in ruzie. En bij de katholieken waren de zogenaamde ultramontanen het meest katholiek. Je komt er namen tegen als de De Hemptinnes.
Het conflict kwam sterk tot uiting in de diskussie rond de Westerbegraafplaats aan de Brugse poort.
Beeld van Corneel
De katholieken wilden in gewijde grond begraven worden. Anders denkenden, zelfmoordenaars, joden, protestanten, vrijzinnigen en zo mochten dan weer niet in gewijde grond begraven worden. De Westerbegraafplaats was voor iedereen, de bisschop wijdde de grond niet. Het kreeg de bijnaam “geuzenkerkhof” en katholieken die het konden betalen weken uit naar de begraafplaatsen van de randgemeenten.
Aan de kerk van Mariakerke ontstond zo het Gents kerkhof.
De bisschopsgalerij is een overdekt galerij van zo een 15-tal traveeën. De galerij is gerestaureerd, en alleen op aanvraag toegankelijk. Nu konden we er binnen. De verschillende graven zijn overigens niet in de galerij maar in de kelders eronder. Ze zijn alleen toegankelijk langs de buitenzijde. Daarvoor moet dan de grond weg gegraven worden, en een zware arduinsteen verplaatst.
De bisschoppen liggen niet meer in de galerij. In 1959 zijn de kisten overgebracht naar de crypte van de Sint Baafs kathedraal. De grote muurstenen van bisschop Bracq zijn er nog wel.

We kwamen heel wat te weten, al heb ik niet al de namen en de datums onthouden.

Ooh, misschien ook vertellen dat in de kerk de heilige Corneel vereerd werd, die werd aanroepen om het gehoornd vee te beschermen, en ook tegen de seskens en de vallende ziekte.

20:23 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: mariakerke