03-08-09

De grootste volksroman aller tijden

VerborgenhedenDesVolksIk ben nu een boek aan het lezen. Een boek dat meer dan 150 jaar geleden geschreven is.
Ik heb het in de Wikipedia nagekeken.Daar staat: Les Mystères du peuple (1849-1857)
De uitgave  die ik lees is een uitgave van CLIMAX uit Sint Denijs Westrem. De uitgave is niet gedateerd. De vertaler gebruikt een Nederlandse spelling van na 1952. De manier van inbinden en plakken in pocketbook formaat wijst erop dat de boeken die ik lees uit de 2de helft van de 20ste eeuw stammen. De foto's die de titel bladzijde illustreren, doen denken aan Hollywood films van de jaren 1950. Zeg maar 100 jaar na het schrijven van het werk wordt er nog een Nederlandse vertaling van uitgegeven.

Ondertussen heb je op de afbeelding allicht gezien over welk boek ik het heb.

Terwijl de schrijver het nog aan het schrijven was werd het al verguisd. Het werd ten schande gezet. Het werd op de brandstapel geplaatst. Het werk staat zelfs op de index, dat is een lijst van boeken, dat katholieken niet mochten lezen.  In de Gentse gezinnen die Edje Anseele verheerlijkten, had iedereen dit boek. En het bleef herdrukt worden.

Het werk is op rommelmarkten terecht gekomen. Zo ben ik eraan geraakt. En nu ben ik het aan het lezen. Het leest als een D&D roman, een dungeons and dragons story. Het eerste boek - er zijn er drie - heb ik al uit.

Nu ben ik het jaar 1.000 voorbij. De wereld is niet ten onder gegaan en de steden komen op. In het boek is dat de stad Laon.
Clovis had zich van Laon meester gemaakt dank zij het verraad van de heilige Remigius, die deze gekroonde bandiet te Reims doopte. Zijn vrouw, koningin Clotilde, stichtte de collegiale kerk van Sint-Pieter in deze stad, en later liet Brunhilde er een paleis bouwen. Adalberon, bisschop van Laon en minnaar van koningin Imma, was haar medeplichtige bij de vergiftiging van Lotharius, de vader van Lodewijk de Schijnheilige.

En dat lees ik op blz 423 van het 2de boek. Ik ben benieuwd hoe de steden en de bewoners ervan zich verder zullen ontwikkelen. Afin, ik weet het wel. De vrijheid heeft gezegevierd over de verknechting en ondertussen denk ik dat de roddelblaadjes van nu wel brave tijdschriftjes zijn in vergelijking met wat 200 jaar geleden zoal gepubliceerd werd.

22:46 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (6) | Tags: geschiedenis

Commentaren

Dag Guy, ik heb deze boeken ruim 20 jaar geleden reeds gelezen of moet ik zeggen verslonden, een unieke ervaring.

Gepost door: freddy11 | 04-08-09

Laon Ben je al in Laon geweest, Guy? De stad bezit een prachtige kathedraal, hoog op de heuvel gelegen. De bovenstad is te bereiken via een leuk treintje en is best een bezoek waard. Ik heb heel lang een oud exemplaar van de Verborgenheden des volks bezeten, nog in wekelijkse afleveringen, bij de verhuis is ie verloren gegaan

Gepost door: J en J | 04-08-09

ja ik was aan het snuffelen tussen een paar oude dingetjes van mij tot ik in een oude portemoneé een oud papiertje vind het lijkt op de 2e bladzijde van een boek ja wellicht dat van "de verborgenheden des voks"ik ik vroeg me af van welk jaar dat boek dateerd

Gepost door: cisco molina | 23-02-11

ik heb ook de boek van mijn vader gekregen Hij heeft dat in een boek vorm zelf gebonden dat was in de jaren 1950 1952 Heb hem ook uitgelezen een pracht van en boek
Een maand geleden laten herkaften nu weer in zeer goede staat

Gepost door: leo | 27-02-13

Ik word morgen 75 jaar en heb mij voorgenomen de twee delen van "De verborgenheden des volks" nu eindelijk eens volledig uit te lezen. Zeer actueel, nu wij over een regering "beschikken" die jacht maakt op werklozen en andere verworpenen der aarde en die ouderen langer doet werken terwijl jongeren werkloos zijn. Sociale geschiedschrijving voor het volk, ook voor het "Vlaamse" volk!

Gepost door: ERIC VERMEIRSCH | 01-01-15

ik heb de afleveringen van de 'verborgenheden des volks ' van nummer 1 tot en met 57 ,staat geen datum op en kosten in die tijd 5 heel oude belgische frank

ze zijn heel oud moet daar heel voorzichtig mee zijn of ze zijn kapot

Gepost door: anita baudonck | 04-05-15

De commentaren zijn gesloten.