30-09-08

Een onplezierige voettocht in Noord-Frankrijk

Als je hieronder een wit vlak ziet, duw dan even op de refresh-knop.
Het kaartje zal zich dan laden.


Grotere kaart weergeven

Te voet 60 km van Cambrai naar Nouvion

In mei 1940 werd slag geleverd aan het kanaal van Gent-Terneuzen. De Belgische troepen verweerden zich moedig tegen de Duitse aanvallen, maar konden niet standhouden, en trokken zich terug. In Noord-Frankrijk werden zij dan toch door het beter uitgeruste Duitse leger overmeesterd. De soldaten werden krijgsgevangen genomen. Bij de krijgsgevangenen in Saint Valéry was Roger Van Hyfte. De Belgische soldaten werden gedwongen om in lange dagmarsen en nachtelijke tochten naar Duitsland te trekken. In de nacht van 21 op 22 mei stapten ze van Abbeville naar Bernaville. Op 26 mei legden ze te voet meer dan 60 km af.
Uiteindelijk zijn ze op beestenwagens geladen en via Nederland naar Duitsland gebracht. Doel was het gevangenenkamp STALAG X/A in Alten-Grabow op 40 km van Berlijn.


Ik heb de info uit een tentoonstelling ter gelegenheid van de bevrijding van Zelzate. Leon Van Hyfte, verzamelt de documenten en meer van zijn vader. En exposeert ze. Ik heb begrepen dat hij ten gepaste tijd er ook een internet site van wil maken.
Noël Haillez, een van de inrichters, vertelde me ook dat deze tentoonstelling ook op andere plaatsen zal doorgaan.

13:10 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: geschiedenis

29-09-08

Drama aan de Leie in Wervik

Drama aan de LeieHet is 1 mei 1935 In Wervicq (Frankrijk), 3 uur 's middags.
Twee douaniers liggen op de loer. Ze horen een wagen aankomen. Ze vermoeden een smokkeloperatie.
Wat  zien ze vanuit hun schuilplaats?

Ze zien dat vanaf de Belgische kant van de Leie tabak met een bootje over de rivier gebracht wordt. Eens aan de Franse kant laden mannen de tabak op een wagen. En de wagen vertrekt. Maar de wagen stoot op een hindernis die de douaniers opgeworpen hebben. De chauffeur keert de wagen en rijdt weer naar de Leie. Tien smokkelaars laden de tabak weer op het bootje. Voor ze inschepen gieten ze benzine over de auto en steken die in brand.
Maar het bootje is te zwaar geladen en kantelt. Acht smokkelaars bereiken zwemmend de Belgische oever. Ze duwen de tabaksbalen voor zich uit.
Voor twee loopt het niet zo goed af. Een verdrinkt er. Een ander bijna. Een Franse douane beambte haalt hem uit het water,

Dat alles speelt zich overdag af, terwijl er meer dan 100 mensen staan te kijken langs de Belgische kant.


U ziet dit alles op de tekening. De tekenaar is een Fransman. Hij heet Roland Cuvelier. De heer Cuvelier heeft veel facetten van het leven aan de grens uitgebeeld. De gebeurtenis heb ik uit een artikel van de Noord-Franse vereniging met de Frans-Vlaamse naam: "Hier, en Flandre, douane et fraude, blauwers en kommiezen." 

19:30 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wervik, geschiedenis

Wandelgemeente Beerse


Met Luc wandelen in Beerse, 2008
Vrijdag spoorde ik naar Turnhout. Daar haalde Luc me op en reden we naar Beerse. In een zaaltje zaten al enige wandelaars. Velen ervan kende ik al, en er waren ook nieuwe gezichten bij. Nieuw voor mij dan. Het zijn allen verwoede wandelaars, die niet om een tocht van 100 km verloren zitten.
Patrick en Danny die instaan voor de verzorging, weten ook al te best wat een 100km wandelaar van doen heeft. Zij hebben eind augustus de Oxfam Trail Walk mee gestapt. Even terzijde. Zij en Luc ook, stappen in het team Faixfoxes, met nummer 140, ook volgend jaar de Oxfam Trail Walk mee.
Zo om 9 uur 's avonds is het al donker. We dragen allemaal fluo-vestjes en hebben onze zaklantaarn klaar. Luc zet er meteen een goede pas in en weg zijn we. Het is een tocht in 4 lussen. De eerste lus brengt ons meteen door de duistere bossen. Het is de laatste dagen droog geweest. De zanderige wegen zijn droog en stofferig. Het is gemakkelijk wandelen. Onze wagenrust hebben we aan de Lilse Bergen. Ik hou het bij koffie (van de Oxfam wereldwinkel natuurlijk)
In zo een nachtelijke tocht komt ons groepje niet veel anderen tegen. We stappen door bos en heide, en soms onbegroeide zandheuvels terwijl de Grote Beer naar ons toekijkt. Ik leer hoe je aan de poolster je je kan orienteren zonder GPS of kompas.
Na een koude schotel hebben we een tweede lus vanuit Beerse. Dat is een flinke: 33 km. Het blijft een heldere nacht, zo zijn de hindernissen gemakkelijk te overwinnen. Onder de bomen hebben we het licht van de sterrenhemel niet, en is bijlichten nodig. De maan is niet meer dan een kleine sikkel aan de hemel. We krijgen het toch met een paar wat moeilijk, en het tempo vertraagt. Luc brengt ons door de bossen. Ik vraag me zo af hoe hij het allemaal weet, want in de donkerte ziet het er toch allemaal anders uit dan overdag. Onze wandelkapitein maakt gebruik van de bestaande markeringen: Paaltjes met gele koppen laten ons door het bos zigzaggen. De witrode tekens van de GR-paden geven ook mooi aan waar het wandelpad is. We komen zo ook aan het knooppunt van de streek GR van de Kempen met de GR565, het Sniederspad. Hier staat een grote wandelboom. Dit is zo te zien een kruispunt van wel 7 wandelpaden. Een goede gelegenheid voor Luc om ons het verhaal van de vossenstaart te vertellen. Als het klaar geworden is wandelen we langs het steenbakkerspad.
Het is na acht uur als we terug in het parochiezaaltje zijn. Hier wacht ons een uitgebreid ontbijt. De derde lus heeft Luc wat korter gehouden. Hij brengt ons naar vengebieden ten westen van Beerse. Eerste doel is het Blak. Jef is niet de enige die daar nog nooit van gehoord heeft. Luc verduidelijkt ons dat dit in de richting van Rijkevorsel is. Het Blak is een kleiput, en wat voor een. Als ik zie hoe groot dit water is, dan moeten er heel wat huizen gebouwd zijn met bakstenen uit de klei die hier is opgedolven. En Luc heeft nog meer natuurgebieden in deze lus.
De Hoge Bergen en Eksteroog zijn nog maar pas open gesteld voor het publiek. (De naam "Eksteroog" is afkomstig van een verzetsgroep uit de 2de wereldoorlog die hier ondergedoken was.) Ook een pad met de naam Duivelskuil heeft Luc in dit traject opgenomen. Als Beerse een wandelgemeente bij uitstek is, is dat hier nog eens duidelijk. De keuzes die Luc gemaakt heeft worden door de mensen van onze wandelgroep hoog geprezen. Er zijn stukken bij die nog nooit door iemand van onze groep bewandeld waren. Het is een verrassing dat we ineens op een groot stuk geasfalteerd terecht komen. Dit is hier vroeger een vliegveld geweest. Gek eigenlijk, nu is het natuur in herstel. Het is trouwens opvallend hoeveel keer we in deze lus de rode handjes zien die ons de toegang tot bepaalde delen ontzeggen.
Na de derde rust brengt de 4de lus ons naar Merksplas. In dit traject hebben we de laatste wagenrust. Patrick en Danny, onze bevoorraders nemen afscheid. Bij deze nogmaals hartelijk dank aan die 2 walkers die nu ons nu van eten en drinken hebben voorzien. Wie Merksplas zegt denkt onwillekeurig aan haar kolonie. De kapel van de gevangenis is nu een feestzaal. Als we even binnenkijken, zien we dat alles gereed gemaakt wordt voor een huwelijksfeest.
Aan het gesloten centrum voor illegalen gaan we voorbij. Het is maar gelukkig dat wij niet opgesloten zitten achter die hoge hekken, en zo in de open natuur kunnen wandelen. We hebben nu nog een caférust, en om het helemaal af te maken nog een ijskreemrust bij Boerjan. Dan nog een uurtje stappen. We ruiken stal. De laatste kilometers gaan weer snel.
Het is een tevreden groep wandelaars die na 20 uur wandelen, van elkaar afscheid neemt. Wat mij betreft mag Luc zo een 100 km tocht nog eens organiseren. Ik hoop dat hij er tijd en medewerking voor vindt. De wandelaars heeft hij zeker.

De foto's van René

De foto's van René tijdens de wandeltocht door de Kempen in Beerse

René hanteerde ook zijn fototoestel in deze voettocht.
René plaatst zijn foto's bij Picasa.
Dit is de link:
Openbare fotogalerij van René

En nog een bericht van Luc, onze gids op deze tocht:
Meer info over de gebieden waar we gewandeld hebben vind je op de website van "Het land van Turnhout" waar Beerse bij behoort.
Klik hier voor de link.
En er zijn nog meer internetsites die deze mooie gebieden in de belangstelling plaatsen.
En nog een korrektie achteraf. Ik had het hiernaast over "Eksteroog", maar dat moet "Ekstergoor" zijn.

13:25 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1) | Tags: beerse, wandelen

28-09-08

Wandelen en bloggen

Uit een reeks van Alfred en Lou bij PicasaHet is altijd plezierig om te wandelen. En wat ook plezierig is, is de wandelingen van anderen te volgen. Dat kan om verschillende redenen zijn:
 - Hoe hebben anderen de tocht die ik mee gemaakt heb, beleefd?
of:
- Hoe was het op de tocht, waar ik zelf niet bij kon zijn?
Het doet altijd deugd om dan te vernemen, dat mensen die je als wandelaar kent ook met een blog zijn begonnen.
Alfred en Lou bloggen vanaf vandaag als " De Wandelaartjes "

18:06 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wandelen

In de Kempen bij Turnhout

Image hosted by Webshots.com
Uit de reeks van GwyTheAlder
Vrijdagavond kwamen een aantal lange afstandswandelaars samen in Den Hout. Den Hout is een piepklein gehuchtje van Beerse, gelegen aan een brugje over een kanaal vlakbij een immense steenbakkerij en non-ferro industrie.
We kwamen vanuit verschillende kanten van het land, vanuit Vlaanderen, Limburg, Wallonië. We kennen elkaar vanuit onze hobby: het lange afstandswandelen. In organisaties als de OxfamTrailWalk, Euraudax, de Nacht, en de nu niet meer bestaande Tijltocht, Kempentochten en XXL-wandelingen hebben we elkaar leren kennen. En dan is het tof dat we eens in een kleine groep samen in de Kempen bij Turnhout kunnen wandelen. We stapten 100 km in een gebied met bossen, heide en schraal grasland.
Bekijk mijn foto's van deze 100 km tocht, klik hier.

17:20 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1) | Tags: wandelen, beerse

Over de schrikdraad bij de Duivelskuil

DuivelskuilGisteren hebben we rond Beerse gewandeld.
Luc had een mooi parcours uitgewerkt. Hij leidde ons ook door de vele natuurgebieden in de streek. En daarbij vermeed hij de wat moeilijker stukken niet.
In de nacht moesten we zo over boomstammen van een nauw bospad naar een bredere weg.
Overdag is zo iets wat gemakkelijker, zoals hier op de foto waar we via een trapje de schrikdraad over stapten om de Duivelskuil te bereiken. Hier grazen paarden, dat hebben we wel gezien aan wat die achter laten. De paarden zelf hebben zich niet vertoond.

Het Duivelskuilpad is trouwens een bewegwijzerde wandeling, die vrij toegankelijk is. Maar met een buggy zou ik die wandeling niet maken.

09:33 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1) | Tags: wandelen, beerse

26-09-08

Nog eens een 100.

Luc op de Ezeltocht 2008
Het is alweer een tijdje geleden dat ik een voettocht van 100 km gestapt heb. Ja er is in het leven nu eenmaal meer dan wandelen. Maar nu is het weer zover.

Met een aantal vrienden en kennissen gaan we een 100 km stappen in de Kempen. Het wordt een groepswandeling aan 6,5 km per uur.
Dat wordt flink doorstappen. Het wordt een soort XXL-wandeling, een Kempentocht. Het is ook zoiets als een Euraudax wandeling.

Luc is onze baankapitein. Ik zag  hem het laatst op de OXFAM trail walk. En daar voor was het geleden van de Ezelstocht. De foto hierbij komt uit deze nachtelijke 50 km tocht vanuit Bassevelde.

Als je dit leest is de tocht misschien al begonnen. We starten vrijdag 26 september om 21 uur vanuit Beerse.

18:15 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (2) | Tags: wandel, kempen

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende