29-08-08

Met pak en zak richting Eupen

Van morgen om 10 uur ben ik weg met Clement richting Eupen. We worden vervoegd door Martine en Daniel. Zo is dan ons stapteam volledig. Ook op weg is ons verzorgingsteam.

We gaan mee stappen in de 1ste editie van de OXFAM Trail Walk. Onze tocht begint zaterdag morgen om 7 uur.
Als we 4 km per uur stappen, doen we er 25 uur over. Ongeveer volgens onderstaand overzicht.
kmtijdstipuiterlijk
start

07 u
CP1
HYDRO Raeren5,28 u 15

WReinhartzhof 14,210 u 50
CP2
TERNELL op de N 6725,513 u 20

WPANNENSTERZKOPF 34,815 u 45
CP3
SIGNAL DE BOTRANGE 43,417 u 5018 u30 check in

WPorfays54,720 u 40
CP4
DROSSART sur la N 68 61,522 u 20
CP5
BARRAGE DE LA GILEPPE 74,12 u
CP6
TENNIS HUTTE Eupen 81,93 u 30

WBRANDBERG Meyerskeutz sur la N 67 87,85 u
einde

1008 u Einde 13 u

 

Ik dacht dat u ons kon volgen op de site van OXFAM. http://www.oxfamtrailwalker.be/
Onthou: We zijn team 66, De Doetjes.

10:00 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

De Kwartels in de 4-daagse

Onder de filmpjes die van de Vierdaagse van de IJZER op YouTube staan, komen ook onze Kwartels voor.

De zaterdag in Ieper verzamelden de leden van de wandelclub zich aan de Menense poort, om tesamen op te stappen.

Gedurende de Vierdaagse verbleef ik in de Kazerne in Ieper. Naast mij lagen Nederlanders. Albert, die in de tent op het veldbed naast mij sliep, nam onze wandelclub op de video op.

Ondertussen ook even vertellen:
Op zaterdag 30 augustus organiseren de Kwartels hun Mosselfeesten tocht in Philippine. Klik hier voor de flyer.

07:28 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1) | Tags: kwartels, vierdaagse, ijzer

28-08-08

Luisteren naar Guido

Luisteren naar GuidoWoensdag 27 augustus 2008, was de dag van onze parochieuitstap.
Met 43 trokken we naar Gent. De lijnbus was ineens overvol.
Ons uitstapje bestond uit 3 delen:

We begonnen aan de St.Jacobskerk en wandelden door de kuip van Gent. Guido, de dirigent van ons koor, was de gids. Hij had heel wat opgezocht en kruidde zijn uitleg met leuke anecdotes. We hoorden het verhaal van rijke burgers die zo veel Grafittigeld hadden dat ze "steen"-rijk waren. Ze woonden in stenen huizen. De gewone mensen verenigd in gilden woonden in houten huizen. Vier wachters op de toren van het Belfort hielden permanent de stad in de gaten om alarm te slaan als er brand uitbrak. Bij verschillende gebouwen en monumenten wees Guido ons gezelschap op wat authentiek was, en wat er later bijgebouwd was. Zo zagen we met eigen ogen het verschil tussen wat uit de Middeleeuwen dateert, en wat er voor de wereldtentoonstelling van 1913 bijgebowd was. En Gent verandert nog steeds. In de Werregarenstraat zagen we de grafitti spuiters bezig.
Bij Jacob van Ertvelde namen we een halfuur pauze, en nadien stapte we langs de Kraanlei naar de Graslei.

De rondvaart was het 2de gedeelte van onze uitstap. We zaten met zijn allen in een grote boot, die ons over de Leie en de Lieve bracht. De stuurman vertelde ondertussen over de gebouwen die we langs de waterkant zagen. Gent als Monasteriumtextielstad. De wollen lakens in de Middeleeuwen, met de gilden. De heropleving in de 18de eeuw toen Lieven Bauwens de aanzet gaf om met stoom aangedreven machines te spinnen. De bedrijfsgebouwen zijn ondertussen wooneenheden of hotels.  

En voor het derde gedeelde wandelden we naar de Poortakker, naar het Monasterium. We gingen gezellig tafelen in een gelegenheid aan de Oude Houtlei. Ooit was het een begijnhof, later een slotklooster. En nu is het een restaurant en een hotel, waar we lekker van een half vergeten kloosterkeuken konden eten. Ja, soms ruikt de aarde naar een stukje hemel.

 

12:48 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gent

26-08-08

Is dat niet sympathiek?

Toutou barKasper en Tobi, en de Vaillants Acrenois wensen ons een pretttige wandeling. Dit staat daar bij de Toutou bar. Ik kwam er voorbij in het 2de traject van mijn wandeling vandaag.

Vandaag treinde ik naar Geraardsbergen. Het is ginder kermis en de wandelclub De Padstappers richten hun kermistocht in. Het startlokaal is zo een 20 minuten wandelen van het station, op de Buizemont. Om half elf zet ik aan voor de tocht van 21 km. Het is de langste tocht. De kortste is 6 km. Ook een 10, en 2 varianten van 16 km zijn mogelijk. Vanuit het startlokaal worden we meteen een smalle doorgang tussen huizen doorgestuurd, en zo komen we langs de achtertuinen in de natuur. Het is altijd leuk wandelen in Geraardsbergen, en de parcoursmeester weet daar een goed gebruik van de maken. Een ding weet ik: de Deux Acrenadstappers hebben de naam van moddersloeberaars te zijn. Goed schoeisel is hier wel nodig. Ik zie ook meer mensen dan anders met een wandelstok. De padstappers schuwen niet om er af en toe een moeilijk stukje tussen te steken. Maar vandaag valt alles mee. Toen ik vertrok waren er zo een 400 paar voeten voor mij. De graspaden waren nog niet stuk gelopen.

Na een uurtje komen we aan in het ontmoetingscentrum van de Rietbeemd. In het Frans noemt het natuurgebied Prés Rosieres. Nu stap ik het 2de traject. Dat gedeelte is exclusief voor de 21, en de natuurvariante van de 16. De wandelpijlen brengen ons nu in Henegouwen. Het wordt magnifiek als we een complex van bruggen en sluizen voorbij zijn. Dan is het bijna wildernis. Nu ik overdrijf wat. We konden de modder met wat evenwichtsoefeningen ontwijken.

Terug in de rust in de Antoonhoeve, vind ik het hoog tijd om een smos te kopen. Ik heb er honger van gekregen, en het is al half een.

Het pad tussen de tengelsNa wat gebabbel weer op weg. Het is een lang traject nu, mooi afwisselend. We passeren ook het vliegveld. Ik fotografeer een kapel van de heilige Adriaan. En als ik in de kapel kijk om te zien hoe die man eruit ziet, zie ik niets. Er ligt alleen maar een papiertje dat het beeld gestolen is.
In het Boelarebos bewonder ik de ezels, en dikke langharige zwijnen. En ondertussen komen we dichter bij de stad Geraardsbergen. Langs de voormalige fabrieken worden we nu naar beneden gestuurd, naar de Dender. En vandaar hebben we nog een leuk tochtje door de binnenstad van Geraardsbergen.
De rust was in het clublokaal van de wandelclub op de markt. Vandaar ga ik natuurlijk eerst nog naar Manneken Pis kijken, en dan begint weer een klim.
Tot op het einde toe krijgen we mooie wegjes onder de voeten.
En zo, brengen de pijlen ons gezwind naar de startplaats terug.

Nawoord: ik krijg net een mailtje binnen dat we met 832 wandelaars waren.

20:51 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (2) | Tags: padstappers, geraardsbergen

25-08-08

Wandelkliekjes

Een beetje zonder het te weten vormen de wandelaars informele groepen. Al wandelend komt de wandelaar anderen tegen. Er ontspinnen zich gsprekken. Wandelen is een individuële sport, maar dat wil niet zich dat wandelaars egoïsten zijn. Verwoede wandelaars weten dat er tragere wandelaars zijn en gunnen die de tijd. Het is een van de mooie aspecten van het wandelen, omdat in het bij elkaar gaan in dezelfde pas toch ten minste goede dag gezegd wordt. En vaak ook meer woorden gewisseld worden. Rondkijkende wandelaars gaan wat trager, maar als de weg wat breder wordt gaan ze spontaan op zij, om de snelle sportieve wandelaar door te laten. Wandelen doen we te samen.
In het met elkaar wandelen, en in het delen van de tafel  in de rustposten ontstaan spontaan wandelkliekjes. Zeker als je steeds dezelfde mensen tegenkomt ga je onder elkaar een goed gevoel van elkaar kennen ontwikkelen.
Om maar een enkele voorbeelden te noemen: de lange afstandswandelaar. Zoveel wandelaars die geregeld vijftigers en meer af leggen zijn er niet. Iedereen kent er zowat iedereen.
StJacobskapelle
Een ander groepje vormen de Santiago-gangers. De mensen die de voettocht van honderden kilometers afgelegd hebben, blijven elkaar herkennen. Vaak hebben ze uren met elkaar gepraat. Ze hebben immers heel wat ervaringen uit te wisselen.
Van stadsgenoot Leon kreeg ik trouwens een interessante link door: Klik hier. Al de herbergen van de verschillende routes staan er op. Ik heb gelijk gekeken hoe de via de la plata eruit ziet. Ik wil zelf ook eens langs de zilverroute vanuit Sevilla noordwaards naar Santiago gaan.

20:00 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: camino, wandelen, wandel, santiago

Aandenken aan de Vierdaagse

voor de start in IeperOndertussen staan op de site van de Vierdaagse al de tussentijden vermeld. Ik zie dat ik er mijn gemak van genomen heb. Op de 2de dag stapte ik 4,1 km per uur. Die lage snelheid toont aan dat er heel wat te genieten is onderweg.

Wat ik ook gedaan heb vandaag is mijn vraag opgestuurd om de penning van de "Marsen van Defensie" te bekomen. Als mijn vraag ingewilligd wordt heb ik zo een aandenken aan de MESA, la Marche Européenne du Souvernir et de l'Amitié, en aan de Vierdaagse van de Ijzer.

De Wandelgazette heb ik al in een vorig bericht vermeld. Wat ik nu ook zie is dat Beneluxwandelen heel wat koppelingen naar verslagen en fotoreportages van dit wandelevenement linkt.

18:20 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (2) | Tags: ijzer, mesa

Selsaete

Ontwerp Voorgevel Sint Antoniuskerk Een nieuwe website over Zelzate is in opbouw.

www.selsaete.be zal het worden. Het is een website van een gebuur van mij. Hij gebruikt technieken uit de open source hoek. Het systeem om inhoud te verwerken is vrij recent.

Op de betrokken site gebruikt hij die moderne technieken om het verleden van Zelzate te beschrijven en in beeld te brengen.

Veel staat er nog niet op de site. Maar de site staat alvast bij mijn favorieten.

13:07 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zelzate, heemkunde

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende