31-12-07

Hij zal Nazarener zijn.

De rugzak in NazarethToen ik, samen met andere wandelaars in Nazareth was, bezochten we ook de kerk van de Boodschap.
Daar achteraan in de kerk, stond een rugzak. Aan de modder die aan de schoenen kleefde was duidelijk te zien, dat het hier een bedevaarter te voet betrof.

  • In 2008 wil ik ondermeer het volgende ondernemen:

In maart/april de voettocht van Saint Jean Pied de Port aan de Franse kant van de Pyreneeën naar Santiago de Compostela

In oktober, dan in de USA. Ik neem deel aan de Fall Foliage Freedom Walk 2008. Die start in Boston MA en eindigt in Washington D.C. Dit omvat dan ook: www.imlwalking.org/Arlington.htm 

19:45 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1) | Tags: santiago, wandel, compostela, iml

Hoe het begon bij de Reigerstappers.

krantenfotoIn het tweemaandelijks tijdschrift van De Reigerstappers, lees ik het vele clubnieuws. Ik lees met ruime belangtelling over de Viggaaltochten Laat me terloops opmerken dat ik mijn wandeljaar met een Viggaaltocht laat starten.
Ruim aandacht is er ook voor de Nationale Wandeldag. Het eigen clubnieuws omvat het ledenfeest en de clubreizen.
Het meest leuke in het tijdschrift vind ik het artikel over de eerste clubjaren. De wandellub uit Vinderhoute is in 1978 opgericht. De club bestaat in 2008 30 jaar. Waar is de tijd? In die tijd dachten ze aan een gemiddelde van 100 stappers.  In 1980, werd voor het eerst een deelnemersaantal van 1000 genoteerd. Wandelaars, hoe miniem ook, waren tevreden mensen.
Laat me ook vermelden, dat in het tijdschrift ruim aandacht geschonken wordt aan hun Valentijntjes tocht die doorgaat op zondag 10 februari.

De website van de Reigerstappers vind je op: www.reigerstappers.be

17:45 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1) | Tags: reigerstappers, wandel

Veel volk op de wandelingen

Soms zijn de inrichters van wandeltochten totaal verrast door het aantal deelnemers. Egmont mocht meer dan 4.000 wandelaars welkom heten op hun Wafelen tocht, gisteren. Hou zo een wandeling maar beheersbaar.
In China doen ze het nog straffer. Op de Dalian wandeling, worden zo maar snelwegen van 16 rijvakken voor de wandelaars gereserveerd. Ze verwachten er dan ook meer dan 100.000 stappende mensen.
(Bron: http://www.telegraaf.nl/binnenland/2910469/_Run_op_deelna...)

16:59 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dalian, egmont, wandel

Mars "Paris-Tubize" 2008

cc CA8HJ6NPOok tussen mijn post zat een uitnodiging van Les Roses Noires uit Tubize.
Van 9 tot 12 mei 2008 gaat weer de befaamde mars Paris-Tubize door. Het is een mars van 4 etappes van telkens 60 to 80 km. Het is een zware mars, en vrij van competitie. Alle wandelaars zijn solidair met de traagsten onder hen.
Ik raadpleeg onmiddellijk mijn agenda, want die mars wil ik wel nog eens stappen. Alleen voor 2008 zit het er niet in. Teveel andere zaken.
De uitnodiging is alvast een aanleiding om weer eens in mijn ervaring van 2007 te duiken. Klik hier. 
En ik heb dan ook weer eens de verslagen van Willy herlezen  op: www.wandelervaring.nl
Bij mijn weten hebben Les Roses Noires geen eigen website. Maar mocht ge mee willen stappen, zend me een mail. Ik geef je dan de voorwaarden en het reglement door van deze tocht van 292 km.

15:55 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tubize, wandel, roses noires

Wandelkrant 2008

wandelkrant2008Tussen mijn post zitten er weer wandelkranten. Het is weer aangenaam om zo een krant te lezen van een club, waar ik graag ga stappen.

Hier nu de wandelkrant van de Reynaertstappers uit Belsele Sinaai.

Laat mij even hun wandeltochten voor 2008 vermelden:

  • 8 februari: Krokustocht te Lokeren
  • 13 april: Reynaerttocht te Belsele
  • 6 juli: Molsbroektocht te Lokeren
  • 10 augustus Reynaerts-Bokkentocht te Sinaai
  • 26 oktober: Rapentocht te Lokeren
  • 14 december: Kersttocht te Belsele

De Reynaertstappers hebben hun website bij Skynet op: users.skynet.be/reynaertstappers.belsele

Bij het tijdschrift zat ook de deelnemerskaart en het reglement van de Wase Wandelgordel. Dit is een organisatie van 10 (=tien) Wase wandelclubs. De gordel begint in De Klinge op 6 januari met de Driekoningentocht van de Gasthofstappers.

Ik kan het nalaten om tussen de vele artikelen die ik in het tijdschrift lees, op te merken dat op blz14 de Wandelgazette gepromoot wordt: www.wandelgazette.be

13:22 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wandel, reynaertstappers

Wandelen van 2007 naar 2008

Station RoosendaalAan allen een gelukkig en gezond 2008 toegewenst.


2007 is er niet meer. Voor een overzicht van mijn wandeltochten, klik hier.
Zoals veel anderen wandel ik met m'n digitaaltje. Klik hier voor mijn foto albums. 
2008 komt eraan. Voor een vooruit blik op mijn planning klik hier.

Bovenstaande betreft mijn eigen indrukken. Veel meer wandelervaringen zijn te vinden op:

07:50 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: blog, wandel

Met de Heuvellandstappers rondom Westouter

2007-12-23 Om en rond Westouter
De postwandelclub “De Heuvellandstappers” is in de Vlaamse wandelwereld goed gekend. “Rondom Westouter” is hun nieuwe tocht. Het is zondag 23 december 2007. De tocht vertrek vanuit Uytendale in Westouter. Westouter ligt in een dal tussen verschillende bergen in. Het is een van de acht dorpen van het Heuvelland.
De parcoursmeester heeft twee trajecten uitgewerkt. Een lus van 6 kilometer en een lus van 9 km. Wie wil, kan deze combineren tot een 15 km tocht. En ik ben een van degenen die de 15 km stappen.

Het 1ste traject was het lange traject. We werden in de richting van Frankrijk gestuurd. Voor ons de grote antennemast van de Catsberg. Aan de Vitsemolen slaan we rechts af, Nu gaan we wat met de grens flirten. Bij een grenssteen uit 1819 trekken we Frankrijk in. Die steen markeerde toen de grens tussen Nederland en Frankrijk. De opmerkzame wandelaar ziet de “N” langs de ene kant ingebeiteld.
Er gaat hier overigens ook nog een ander verhaal. Vroeger stond hier op de hoogte een windmolen. Maar in Frankrijk moest er op het malen teveel taks betaald worden. De molen is dan op een nacht afgebroken, en naar de andere kant van de grens gebracht, naar België. De Vitsemolen zou nooit meer naar Frankrijk terug keren. Die molen van Vitse, bestaat nu overigens niet meer.
Ja de grenzen zijn nu niet meer wat ze in de vorige eeuw waren. De Fransen kwamen naar België om tabak te kopen. En de Belgen zaten met de wet Vandervelde, en trokken naar Frankrijk om sterke drank te drinken. Een pijl van een vaste route die we passeren, draagt de naam “Fraude et Estaminets” We trekken zo een beetje langs de grens om dan via een grote boog naar Westouter terug te keren. De parcoursmeester heeft gemakkelijk begaanbare wegen gekozen. Dat stapt lekker weg.
Het 2de traject is korter. We trekken weer het dorp uit, en slaan dan rechts af, in de richting van de Vidaigne berg. Ik stap met een dame op. Het is een lieve dame met als sjaal een vosje. Dat zie je ook niet veel meer. Ze vertelt dat ze meestal helpt, maar nu de korte afstand wil meestappen. Ze is vol lof over haar wandelclub. Ze babbelt ronduit over het plezier van bij een wandelclub te zijn. Laat me een anecdote navertellen die de dame met het vosje me vertelde. Ze was eens aan het helpen op een rustpost. En het was zo een wandeling waarbij de wandelaars door modder en slijk moesten ploeteren. Komt er een dame op blote voeten in de rustpost aan Haar bemodderde schoenen en sokken heeft ze in de hand. En wat vertelt die dame? "Deze week heb ik veel geld moeten uitgeven voor een modderbad, en hier heb ik het gratis en voor niets!" En al lachend vervolgde ze de tocht.

Vandaag leiden de rode pijlen met witte punt via verharde wegen. Af en toe een flinke klim of, zoals in de Schomminkelstraat een steile afdaling. We zijn duidelijk in het Heuvelland.

Met deze tocht hebben de Heuvellandstappers weer eens getoond dat zij de verschillende facetten van het wandelgebeuren op een gevarieerde manier weten te brengen. Ik kom hier in september terug om de elf bergen tocht mee te stappen .

Voor mijn fotoreeks heb ik de vele kapelletjes als onderwerp genomen. Klik hier voor mijn album bij Picasa.


Nawoord: Dit verslag staat ook op de website van de Heuvellandstappers. Klik hier.

03:00 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wandel, heuvellandstappers, westouter